Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Dit is de beste Wout van Aert ooit”

-

De rustdag betekende voor Merijn Zeeman een dagje in de auto richting Franse Alpen. Hij maakt vandaag weer zijn opwachting in de Tour na een coronabesm­etting. De sportief directeur van Jumbo - Visma beleefde het eerste luik vanuit zijn woonkamer. Hoe was het om er niet bij te kunnen zijn?

“Dubbel. Ik had eerst geen symptomen, maar werd twee dagen later toch best ziek. Zo ging ik van gefrustree­rd naar blij dat ik niet meer bij de ploeg zat en geen anderen besmet heb. Zelf vond ik het lastig. Je bent maanden met die voorbereid­ing bezig en als het dan gaat beginnen, moet je toekijken. Ik heb de ploeg vanop afstand zoveel mogelijk proberen te begeleiden. De mensen ter plekke, en in het bijzonder Grischa Niermann, hebben het supergoed gedaan.”

Is het iets wat jullie vaker gaan doen nu, iemand thuis op televisie laten volgen om de mensen ter plekke aan te sturen?

“Je voelt de wedstrijd niet echt, maar je ziet wel meer. Je hebt zicht op wat de tegenstand doet, waar iedereen van onze ploeg zit en hoe andere renners reageren. Een beetje een helikopter­view. In het voorjaar heb ik dat ook al gedaan en nu keert

Maarten Wynants terug naar huis om daar vanop afstand de ploeg bij te staan.”

Jullie pakten twee ritzeges met Van Aert en hij staat stevig in het groen, Vingegaard is nog in de race voor het geel, maar Roglic volgt al op 2’52”. Had je hier vooraf voor getekend?

“Een Tour loopt nooit precies zoals je hem plant. Al die successen voor Wout, dat hadden we niet verwacht. Wat het klassement betreft, staat Vingegaard dichter bij Pogacar dan we hadden voorzien, maar de tegenvalle­r is natuurlijk de achterstan­d van Roglic. In de Tour gebeurt zoveel, je moet altijd rekening houden met dingen die je niet hebt voorbereid.”

Van Aert beleeft misschien wel de strafste periode uit zijn carrière. Hij lijkt op zijn terrein met kop en schouders boven de rest uit te steken in deze Tour. Wat zeggen de waardes? Is dit de beste Van Aert ooit?

“Ja, ik heb daar zelfs geen cijfers voor nodig. Dat zegt de mensen toch niets. Er hebben al genoeg kenners het gezegd en ik kan hen alleen maar gelijk geven. Hij rijdt recht naar groen, alleen Pogacar lijkt hem nog te kunnen bedreigen, maar dan moet die zich ook al in de tussenspri­nts gaan mengen en dat gaat niet gebeuren. Hij heeft in de kasseirit naar Arenberg ook de Tour van Jonas gered. Die dag was hij niet goed, tot we pech kenden, en toen sloeg zijn motor aan. Als Jonas hem daar niet heeft, verliest hij veel meer tijd dan 13 seconden.”

Er werden heel wat vraagteken­s geplaatst bij die lange aanval in de rit naar Longwy, toen Van Aert het volle pond gaf maar weer gegrepen werd. Ga je er nu mee akkoord dat dat achteraf bekeken niet de beste tactiek was?

“Ik zei het gisteren al tegen Grischa Niermann. Wij zijn intussen een beetje als Ajax. Wat zij ook doen, in Nederland heeft iedereen er een mening over. Of het nu gaat om de tactiek, het transferbe­leid of weet ik veel. Dat is bij ons intussen ook zo en op zich is dat een compliment. We zijn een ploeg geworden waar veel mensen iets van vinden. Internatio­naal ook. In België vinden ze dat we meer helpers moeten laten werken voor Wout, maar in Slovenië vinden ze dat voor Primoz en in Denemarken voor Jonas. Die rit naar Longwy, daar kan je veel over zeggen, maar als Wout in het peloton had gezeten, was er niet gesprint. De andere teams gingen de vlucht niet mee controlere­n. Hadden wij onze verantwoor­delijkheid genomen, dan zou dat een energievre­tend karwei geweest zijn, de dag nadat Primoz zwaar was gevallen. Bovendien lag die aankomst Pogacar ook, dan had hij er net zo goed kunnen winnen.”

Vingegaard is de dichtste belager van Pogacar. Het lijkt een logisch plan om de Sloveen te gaan bestoken met Roglic en daarna de kaart Vingegaard op tafel te gooien.

“Dat is op zich een logische gedachtega­ng. Als je naar het klassement kijkt, is de verhouding nu anders dan voor de Tour. Primoz raakte door die val achterop. Als hij de Tour nog wil winnen, moet hij echt aanvallen. Met seconden sprokkelen schiet hij niets op. We zullen alleen moeten afwachten of hij van zijn fysieke ongemakken verlost raakt.”

“Wout heeft in de kasseirit naar Arenberg de Tour van Vingegaard gered. Als Jonas hem daar niet heeft, verliest hij veel meer tijd dan 13 seconden.”

Op een late jump voor ritwinst van Vingegaard op La Planche des Belles Filles na hebben jullie Pogacar nog niet in het vizier genomen. Mogen we ons de komende ritten aan een bombardeme­nt verwachten?

“UAE heeft een heel sterk team. Met Soler, Bennett, Majka en McNulty hebben ze vier uitstekend­e renners

“De waarden die Vingegaard in deze Tour al trapte op de kortere klimmen, zijn de beste die hij in die omstandigh­eden ooit haalde. Dat geeft ons vertrouwen voor de rest van de Tour.”

Merijn Zeeman

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium