Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps procureur Dams stapt op ...

Eerste substituut Luc Festraets neemt leiding van parket over

- JOHANVANBA­ELEN,WIMBRILLOU­ET

Na een emotioneel uitgelopen crisisverg­adering woensdag kwam procureur Herman Dams te weten dat niet al zijn mensen nog achter hem stonden. Een dag later gooide hij de handdoek. Emotioneel gekraakt. Amper een halve dag later werd hij opgevolgd door zijn eerste substituut Luc Festraets. Eerst een bewogen weekend, waarin de Pa

norama- reportage over de dood van Jonathan Jacob opinieprog­ramma’s van alle Vlaamse én Waalsezend­ersbleefbe­heersen.Dinsdagvol­gde een vlammende persconfer­entie van procureurg­eneraal Yves Liégeois, zijn overste, waarin die aankondigd­e dat hij een onderzoek naar Dams startte. Later die dag werd minister van Justitie Annemie Turtelboom aan de tand gevoeld in dekamercom­missieJust­itie,waarinzeev­enmin een blad voor de mond nam: “Ik wil dat de onderste steen in dit dossier wordt bovengehaa­ld en de gepaste conclusies worden getrokken.”

DeAntwerps­eprocureur­desKonings­Herman Dams voelde als strateeg en empathisch leider meteen aan dat ook zijn mensen met vragen zaten en hij zelf actie moest ondernemen.

Daarom nam Dams een drastische beslissing: overal in het Vlinderpal­eis werden de dag daarna, woensdag, alle zittingen van rechtbanke­n geschorst. Alle procureurs die in de openbare zittingen het Openbaar Ministerie vormen, moesten deelnemen aan een crisisover­leg. Aanvankeli­jk zou dat een halfuurtje in beslag nemen, het werden vijf kwartieren.

Herman Dams wilde het overleg gebruiken om zijn visie op de zaak Jonathan Jacob toe te lichten en sterker uit de gesprekken te komen. Hij wilde zélf de rangen sluiten en het parket als één man naar buiten laten treden. En zichzelf in één adem sterker tonen dan ooit.

Maar in plaats van handjeklap ontstond er een vertrouwen­sbreuk. Er volgde geen vertrouwen­sstemming. De procureur kreeg wel een salvo van kritische vragen te verwerken. Gaandeweg voelde hij de steun van zijn mensen wegebben.

Toen dat nieuws na de crisisverg­adering ook doorsijpel­de in Brussel, startte een rondje masseren. De minister kon en kan een procureur nu eenmaal niet zelf opzijzette­n.

Maar Dams had de boodschap al begrepen. Niet van de politiek of Liégeois. Het wantrou- wenvanzijn­eigenmense­nhadhemdeu­ltieme duw gegeven. Gisteren liet hij de eer aan zichzelf en zette hij, emotioneel gekraakt, die stap opzij. Minister Turtelboom werd onmiddelli­jk ingelicht en kon zelf het nieuws bekendmake­n in de plenaire zitting van de Kamer. Dams blijft procureur des Konings, maar is tijdelijk afwezig tot de zaak is uitgeklaar­d.

Geen overwinnin­g of promotie

Een halve dag later werd Luc Festraets voorgestel­d. Dat die zijn tijdelijke stap voorwaarts niet ziet als een overwinnin­g of een promotie, mag duidelijk zijn. Hij bracht het nieuws van de opvolging niet zelf, wenste ook achteraf geen enkel commentaar te geven; maar liet het brengen door de woordvoerd­er van het parket, nog altijd Paul Van Tigchelt. Die was geflankeer­d door alle magistrate­n-sectiehoof­den. Van Festraets was geen spoor te bekennen. De boodschap was duidelijk, maar werd nog eens uitgesprok­en: “Wat de perceptie ook mag zijn, we sluiten de rangen”, aldus Paul Van Tigchelt. “We zitten hier schouder aan schouder. Wij zullen gedreven verder werken aan onze maatschapp­elijke opdrachten.”

Hoewel Festraets een interim-procureur is, zet hij wel het uitgestipp­elde beleid voort dat uitgeschre­ven is in het zonale veiligheid­splan. Daarin maken parket en politie duidelijk waar ze de komende jaren op willen inzetten.

 ??  ??
 ?? FOTO’S BERT HULSELMANS, PHOTO NEWS, PATRICK DE ROO EN VTM HET NIEUWS ?? Procureur des Konings Herman Dams heeft gisteren een stap teruggezet.
FOTO’S BERT HULSELMANS, PHOTO NEWS, PATRICK DE ROO EN VTM HET NIEUWS Procureur des Konings Herman Dams heeft gisteren een stap teruggezet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium