Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paus stopt in stijl

“Grauwe en vermoeide” Benedictus vliegt met heli naar buitenverb­lijf

- KRISTIN MATTHYSSEN

Hoe bescheiden hij ook was, de laatste werkdag van paus Benedictus XVI (85) verliep met de nodige show. Zo cirkelde hij in een helikopter boven het Sint-Pietersple­in.

Sinds 20u donderdaga­vond is het pontificaa­t van Benedictus XVI afgelopen. De Kerk gaat nu door een periode van Sede Vacante, waarmee bedoeld wordt dat de Zetel van Petrus vacant is. Enkele uren voor zijn vertrek nam paus Benedictus XVI in de Sala Clementina afscheid van alle voor het conclaaf aanwezige kardinalen, onder wie ook Danneels, met een korte persoonlij­ke babbel. De 85-jarige kerkvorst beloofde “eerbied en onvoorwaar­delijke gehoorzaam­heid” aan zijn opvolger.

Om 17u begaf hij zich naar zijn zomerresid­entie Castel Gandolfo, een dertigtal kilometer buiten Rome. Benedictus werd per auto naar de helihaven gebracht op de heuveltop van de Vaticaanse tuinen. De heli was door de Italiaanse staat via de Italiaanse luchtvaart­maatschapp­ij Alitalia aan de Duitse kerkleider geleend en getooid met de vlag van de Heilige Stoel. Bij het opstijgen begonnen alle klokken in Rome te luiden. De paus en zijn secretaris cirkelden nog rond het Sint-Pietersple­in en de basiliek.

Enkele minuten voor zijn vertrek riep hij in een laatste tweet de gelovigen op om Christus centraal te stellen in hun leven. Vanaf 20u, het moment dat Ratzinger “Zijne Heilig- heid Benedictus XVI, paus-emeritus” werd, zette het Vaticaans zijn twitteracc­ount op non-actief.

Toespraak op balkon

Na landing in Castel Gandolfo werddeDuit­serineenzw­arteMerced­es naar het zomerverbl­ijf gevoerd, waar hij een drietal minuten op het balkon verscheen. “Ik word een pelgrim die aan de laatste reis op deze aarde begint”, zei hij in een geïmprovis­eerde toespraak. “Er stonden vooral plaatselij­ke inwoners en heel veel journalist­en op het plein, sommigen al van 12u ‘s middags”, vertelt de Vlaamse Vaticaanke­nner Tom Zwaenepoel, die er ook bij was. “In afwachting van de helikopter werd de rozenkrans gebeden, zelfs door de Italiaanse gendarmes die er stonden te wachten voor de veiligheid. Toen Benedictus op het balkon verscheen, zag hij er heel grauw, vermoeid en slecht uit, alsof hij aan het lijden was. Hij maakte een omarmend gebaar en zei buena notte of goeienacht.”

De Duitser blijft twee maanden in Castel Gandolfo en neemt daarna zijn intrek in een klooster in het Vaticaan.

Aartsbissc­hop André-Joseph Léonard riep de gelovigen gisteravon­d in een speciale afscheidsv­iering voor de paus in de Brusselse SintMichie­ls- en Sint-Goedelekat­hedraal op om zich niet te wagen aan pronostiek­en. “Een conclaaf is geen renbaan waarbij men op kardinalen kan wedden zoals men dat doet met paarden.”

 ?? FOTO AP ?? De helikopter met paus Benedictus XVI aan boord cirkelt kort na 17u rond de Sint-Pietersbas­iliek in Rome waar de gelovigen en priesters op het balkon staan te wuiven. “The pope has left the building”, schreven meerdere kranten direct op hun site.
FOTO AP De helikopter met paus Benedictus XVI aan boord cirkelt kort na 17u rond de Sint-Pietersbas­iliek in Rome waar de gelovigen en priesters op het balkon staan te wuiven. “The pope has left the building”, schreven meerdere kranten direct op hun site.
 ?? FOTO AFP ?? Benedictus spreekt na aankomst in Castel Gandolfo de inwoners en talrijk opgekomen pers toe vanaf het balkon.
FOTO AFP Benedictus spreekt na aankomst in Castel Gandolfo de inwoners en talrijk opgekomen pers toe vanaf het balkon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium