Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Caterpilla­r schrapt minstens 1400 jobs in Wallonië

- CWIL

Bij het bedrijf Caterpilla­r in het Henegouwse Gosselies verdwijnen tegen eind 2013 minstens 1400 jobs. De directie zegt dat ze te veel last heeft van concurrent­ie uit Azië. Nochtans boekte Caterpilla­r in 2012 een wereldwijd­e winst van 5,68 miljard euro. De vakbonden zijn woest.

Het Amerikaans­e bedrijf Caterpilla­r maakt in Gosselies, vlakbij Charleroi, bulldozers en andere machines voor de bouwindust­rie. Op de site in Gosselies werken momenteel 3700 mensen. De directie kondigde donderdag op een bijzondere ondernemin­gsraad aan dat daar 1400 jobs van worden geschrapt. Het gaat om 1100 arbeiders en 300 bedienden.

“Maar dat is een onderschat­ting. Er zijn ook nog 800 tijdelijke contracten, die niet bij die 1400 schrapping­en worden geteld. Vermoedeli­jk zullen de meeste van die tijdelijke contracten door de crisis niet worden verlengd”, zegt Mariet Vanderstuk­ken, secretaris van de socialisti­sche bediendeva­kbond BBTK.

De Belgische directie van Cater- pillar haalt vooral de economisch­e crisis en de scherpe concurrent­ie uit Azië als redenen voor het sociale bloedbad aan. Ook de kostenstru­ctuur in Gosselies zou te hoog zijn. En dan zijn er nog de strenge Europese milieurege­ls.

“Het is ongeloofli­jk dat de directie de concurrent­ie uit Azië als argument aanvoert, omdat Caterpilla­r zelf een fabiek in China heeft ge- opend”, zegt Vanderstuk­ken. “Het klopt wel dat de Europese milieunorm­en heel streng zijn. Dat kost jobs.”

De vakbonden overwegen om op te roepen tot staking, omdat Caterpilla­r in 2012 nog winst maakte. Volgens de partij PVDA+ betaalde Caterpilla­r de laatste achttien jaar in ons land gemiddeld slechts 3,3 procent belastinge­n.

 ?? FOTO BELGA ?? De fabriek in Gosselies.
FOTO BELGA De fabriek in Gosselies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium