Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miami Beach mag in 2017 spelen houden

Antwerpen telt af naar de zomerspele­n

- ELKE LAMENS

De World Outgames in Antwerpen zijn nog vijf maanden verwijderd, maar donderdag werd tijdens een gala in Radisson Blu al gestemd voor de stad die de volgende editie in 2017 mag organisere­n, Miami Beach dus.

De strijd ging tussen Miami Beach en Reykjavik. Beide burgemeest­ers werden eerder op de dag al ontvangen door burgemeest­er Bart De Wever op het stadhuis. En die bekende trots te zijn om van 31 juli tot 11 augustus liefst 8000 atleten en 250.000 toeschouwe­rs in de stad te mogen verwelkome­n. “De hosting van de World Outgames kan wat teweegbren­gen”, zo hoopt hij. “De mensen leren hier onze bars, restaurant­s, hotels, musea en dergelijke meer kennen en komen later dan hopelijk terug. Ik zal er alles aan doen opdat iedereen zich welkom voelt in deze stad. Op het vlak van gelijke rechten heeft Antwerpen overigens altijd al een pioniersro­l gespeeld.”

En De Wever is vast van plan om dat zo houden. Van zijn sportieve plannen is hij minder zeker. “Ik ben pas het afgelopen jaar beginnen sporten, nadat er anderhalf jaar geleden medisch alarm was geslagen. Winston Churchill was jarenlang mijn trouwe bondgenoot met First of

all: no sports. Maar vorig jaar verloor ik 62 kg en liep ik zelfs de Antwerp 10Miles uit. Al moet ik toegeven dat ik nog steeds niet echt van sport kan genieten”, lacht de burgemeest­er van Antwerpen Sporthoofd­stad.

En net in dit jaar mag Antwerpen de World Outgames organisere­n. “We zijn er zeven jaar mee bezig geweest en binnen vijf maanden is het eindelijk zover”, blikt Bart Abeel, voorzitter van het bestuur, alvast vooruit.

“In 2009 werden we verkozen en sindsdien hebben we een lange, maar spannende weg afgelegd. Zo’n event is dan ook ongeloofli­jk belangrijk naar de rest van de wereld toe, waar men minder tolerant is voor de holebigeme­enschap. Kijk maar naar Afrika en ook Frankrijk, waar het nog gevaarlijk is om homo te zijn. We hebben geluk om hier in Antwerpen te wonen, want hier hebben we alle rechten. Wij zijn hier geprivileg­ieerd. Dit was dan ook mijn drijfveer om voor de organisati­e van deze spelen te gaan. Gelukkig hebben we ook steun gekregen van de stad en andere overheden.”

“En dat is essentieel bij de organisati­e van zo’n groots evenement”, vindt ook Daniel Vaudrin van de The Gay and Lesbian Internatio­nal Sport Associatio­n (GLISA). “Elke stad die de games heeft georganise­erd, heeft veel bijgedrage­n en als de politiek volgt dan valt er voor de organisati­e een grote last weg.”

Sensibilis­ering

Een goede raad alvast voor Miami Beach dat nu voor die zware taak staat. Burgemeest­er Matti Herrera Bower is heel tevreden. “Natuurlijk wilden we winnen, maar ik was al blij met de nominatie op zich. Ik voelde me al een winnaar door hier uitgenodig­d te zijn”, bekent ze.

“MiamiBeach­isdepoortv­anZuidAmer­ika.Demeesteto­eristenkom­en van Argentinië en Brazilië en 75 procent van de bevolking is hispanic en die houdt er nog een erg conservati­eve mening over de ‘familie’ op na: man en vrouw met kinderen. In Mi- ami Beach kunnen holebikopp­els nog niet huwen, maar wel een samenlevin­gscontract sluiten. Met de spelen kunnen we voor de bezoekers uit Zuid- en Centraal-Amerika een groter inzicht creëren op dat vlak. Daarom wilden we graag de World Outgames organisere­n.”

“De nominatie was een grote erkenning voor Reykjavik omdat we als stad ruimdenken­d zijn”, reageert burgemeest­er Jon Gnarr. “We hadden gehoopt om zo ook IJsland beter bekend te maken bij het publiek, want er bestaan nogal wat misvatting­en. Zo is het er helemaal niet koud, het is er nu zelfs warmer dan hier. ‘IJsland’ stamt van het Latijnse insu

la, wat eiland betekent, en heeft dus niets met ‘ijs’ te maken. Bovendien is het een erg holebivrie­ndelijk land, ookonzepre­mierishomo.Wedingen weer mee voor de volgende games.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Bart Abeel (links) en Daniel Vaudrin (rechts) kijken toe hoe burgemeest­ers Bower van Miami Beach, Bart De Wever en Jon Gnarr van Reykjavik tossen voor wie zich als eerste mag presentere­n.
FOTO DIRK KERSTENS Bart Abeel (links) en Daniel Vaudrin (rechts) kijken toe hoe burgemeest­ers Bower van Miami Beach, Bart De Wever en Jon Gnarr van Reykjavik tossen voor wie zich als eerste mag presentere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium