Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik stop voor het belachelij­k wordt”

Klein medisch wonder: Bart Goor zit op 39e in fleur van zijn leven

- STEVEN BERGHMANS

Zelfs voor dokters is het een raadsel. Dat Bart Goor op zijn 39ste nog wekelijks uitblinker kan zijn bij Westerlo, is een klein medisch wonder. Terwijl de meeste leeftijdsg­enoten hoogstens nog wat aanmoddere­n in het cafévoetba­l, is de ex-Rode Duivel voortrekke­r in de kampioenen­race van tweede klasse met tien goals.

MarcoBorsa­tozonghet,BartGoor denkt het. Afscheid nemen bestaat niet. In een tijd waarin Elio Di Rupo wil dat we allemaal langer aan de slag blijven, voegt geen enkele Belgische voetballer de daad meer bij het woord. Zodanig zelfs dat het straks al drummen wordt op die verjaardag­staart. Veertig kaarsjes mogen Tania Prinsier en kinderen er, op 9 april, op decoreren. Maar vat krijgen de jaren niet op Bart Goor. Integendee­l, ze maken hem als een fles Rothschild: nogbeter.Gisterentr­offenwede gou

weouwe tussen ‘n bende jonkies in de kleedkamer van ‘t Kuipje.

We hebben het ons vorig jaar,tijdens het rampseizoe­n vanWesterl­o,al dikwijls afgevraagd:wat bezielt jou in godsnaam om te blijven doorgaan?

“Echt, gemeend: dat ik het nog zo graag doe. Ik haal er voldoening uit dat ik dit allemaal nog kan. Moest ik er geen plezier meer aan beleven, zou ik het absoluut niet meer kunnen opbrengen. Al speelt eerlijk gezegd ook mee dat Westerlo vlakbij ligt. Nu pas besef ik hoeveel onnodige stress ik mijzelf aandeed bij Beerschot. Om kwart na zeven de deur uit, om pas twee uur later 60 kilometer verder opgejaagd aan te komen.”

Je bent niet alleen voortrekke­r maar ook topscorer vanWesterl­o,met tien goals.Dat is geleden van bijAnderle­cht!

“Dat verbaast sommigen misschien maar mij niet. Ik ken mijn lichaam. Ik heb ook altijd een neus voor goals gehad, al vliegen ze nu wel heel vlot binnen. Hoe dat komt? Voetbal is een aaneenscha­keling van

‘ups and downs’, ik zit nu in een ‘ up’.”

Tweede klasse is wel niks om vrolijk van te worden.Aftandse barakken,weinig volk,zelfs eens urine in de kleedkamer...

“De stadions vergen de grootste aanpassing. Maar zelfs daar heb ik heel weinig problemen mee. Dat zijn precies van die kleine dingen die je uit concentrat­ie kunnen halen, dus let ik er juist op dat dit mij niet overkomt. En ja, in tweede draait het veel meer om duelkracht, maar ook daar weet ik wel raad mee. Voor mijn periode bij Genk heb ik met Geel vijf jaar in tweede gespeeld. Erg leerrijk.”

Geniet je ook van de frisse wind,met Dauwen in plaats van Jan Ceulemans?

“Toch wel. Ook al lag de degradatie niet aan Jan Ceulemans, op het einde was er van beide kanten te veel laksheid in geslopen. Bij momenten werdendeza­kendoorsom­migespeler­s te makkelijk opgenomen.”

Is het ook de drang naar de recordtabe­llen die je op de been houdt?

“Neen, want ik ben allesbehal­ve bezig met statistiek­en. Ik weet niet eens hoeveel goals ik in mijn carrière al gemaakt heb. Het enige dat ik altijd zal onthouden, zijn mijn 78 selecties voor de nationale ploeg.”

Zien we je nog terug in eerste klasse?

“Wel, het was allesbehal­ve leuk om met Westerlo te degraderen. Dus zou het des te leuker zijn om te promoveren. Maar ik heb geleerd om niet ver meer vooruit te kijken. Ik hoor van velen die in mijn situatie verkeerden dat je er op een gegeven moment plots genoeg van hebt. Dat je het ineens niet meer ziet zitten. Van dat gevoel blijf ik nog altijd gespaard maar wees gerust: ik stop voor het onnozel wordt. Ik ga me niet belachelij­k laten maken.”

Voor promotie moet gewonnen worden van Boussu Dour maar kan ditWesterl­o eigenlijk wel mee in eerste klasse?

“De ploeg telt heel veel bruikbare spelers voor eerste nationale, al zal daar in elke linie toch serieus versterkin­g bij moeten komen. We scoren heel weinig. Eigenlijk mogen we al blij zijn dat we nog meedoen voor de titel, want we lieten dit seizoen al heel belangrijk­e punten liggen.”

 ?? FOTOGMAX ?? Bart Goor: al tien doelpunten dit seizoen.
FOTOGMAX Bart Goor: al tien doelpunten dit seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium