Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The Believer

- Chris Craps

Op zondag 3 maart om 20u wordt in CinemaZuid dit heel apart en voor sommige mensen ook controvers­ieel drama van Henry Bean getoond.

The Believer gaat immers over een antisemiti­sche Jood. Het lijkt je onmogelijk, maar het hoofdperso­nage Danny Balint koestert zo’n grote haat tegen zijn eigen volk dat hij zich aansluit bij neonazi’s. Uiter- aard heeft dat zeer bizarre gevolgen, vooral voor Danny zelf. Want zo kan hij maar niet begrijpen dat een Joodse jongen die hij in elkaar mept niet terugslaat. Danny krijgt het bovendien almaar moeilijker om met zichzelf te leven. Zelfvernie­tiging is dan ook de enige verlossing voor deze zieke geest. Het verhaal van The Believer lijkt nogal onwaarschi­jnlijk, maar is toch gebaseerd op een waar incident met ene Dan Burrows, een lid van de KKK dat achteraf een Jood bleek te zijn. Toen die onthulling de kranten haalde, pleegde Burrows zelfmoord. The

Believer uit 2001 is een film die je blijft achtervolg­en, vooral door de indrukwekk­ende vertolking van de toen 20-jarige Ryan Gosling.

 ??  ?? FOTO GVA
FOTO GVA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium