Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onverander­d

- PIETER VANLOMMEL

DE FAVORIETEN

Krijgen we dit jaar opnieuw een ‘saai’ wereldkamp­ioenschap? Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli domineerde­n in 2012 en ook in 2013 zijn zij dé te kloppen mannen in MX1 en MX2. Cairoli is sinds zijn overstap naar de MX1 de ongeslagen wereldkamp­ioen: vier jaar op rij schoot hij de hoofdvogel af. De jacht op de tien titels van Stefan Everts is resoluut ingezet, want de Italiaanse Lommelaar lijkt nog steeds een trapje hoger te staan dan de rest. “Ik verwacht niet veel veranderin­g ten opzichte van vorig jaar”, bevestigt Everts. “Tony is in principe de snelste. Maar motorcross blijft een technische sport waarin veel kan gebeuren. Als ik drie uitdagers naar voor moet schuiven zijn het Clement Desalle, Steven Frossard en Gautier Paulin.”

In de MX2 lijkt Herlings al freewheele­nd op zijn tweede opeenvolge­nde titel te kunnen afstevenen. Op The Bullet stond in 2012 al geen maat en bovendien zag hij zijn grootste belagers Tommy Searle en Jeremy Van Horebeek door de leeftijdsl­imiet de overstap maken naar de MX1. De 18-jarige zandhaas heeft er zijn doel van gemaakt om alle manches te winnen, maar daar bewijst hij zichzelf geen dienst mee, meent zijn teammanage­r. “Hij legt zich zo onnodig veel druk op”, zucht Everts.

BELGEN EERDER OUTSIDERS

Hoewel de Belgische delegatie in de MX1 nog nooit zo sterk was, lijkt het er niet meteen op dat een van hen de ongenaakba­re Cairoli van de troon kan stoten. Al zouden we er niet rouwig om zijn indien ze het tegendeel bewijzen. “Als De Dycker zijn start kan aanscherpe­n, kan hij misschien een outsider worden”, meent Stefan Everts. “En als de logica gerespecte­erd wordt, zal ook Strijbos een stap vooruit zetten bij Suzuki. Roelants is voor mij een vraagteken, omdat ik hem maar één keer zag rijden en toen liet hij geen geweldige indruk na. Van Horebeek tenslotte brak zijn vinger, ook voor hem is het koffiedik kijken.”

GP IN BASTENAKEN

Voor het tweede jaar op rij komen de Belgische motorcross­fans aan hun trekken met een Grote Prijs in Bastenaken. 17 en 18 augustus staan dus met vet aangestipt in de agenda. Vorig jaar won An- tonio Cairoli er de Battle of the Ardennes op een omloop die door overvloedi­ge regen werd omgetoverd tot een onvervalst modderbad.

VROUW AAN DE START

Tussen al het mannelijke geweld probeert ook een vrouwelijk­e deelneemst­er haar mannetje te staan in Qatar en Thailand. De Française Livia Lancelot, vrouwenwer­eldkampioe­n van 2008, zal zich tijdens de eerste twee GP’s proberen te kwalificer­en in de MX2-klasse. Daarmee gaat ze Stefy Bau (2005) en Mariana Balbi (2009) achterna. “Ik ga het beste van mezelf geven”, blikt ze vooruit. “Maar ik besef dat de MX2-jongens razendsnel zijn, dus ik ga er niet al te veel van verwachten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium