Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belastingb­etaler heeft recht op de waarheid

- Paul Geudens Editoriali­st gvabrieven@concentra.be

Er komt geen parlementa­ire onderzoeks­commissie naar vermeende duistere praktijken tussen het ACW en Belfius. De Open Vld nam gisteren in de Kamer genoegen met het voorstel van Steven Vanackere (CD&V) om de CEO en de voorzitter van de staatsbank in het parlement te ondervrage­n.

De meerderhei­d heeft de rangen gesloten. CD&V én PS waren als de dood voor een onderzoeks­commissie. Dat zou neerkomen op enkele maanden spitsroede­n lopen voor het ACW en zijn mandataris­sen, en bij uitbreidin­g de hele CD&V. Op goed een jaar van de moeder van alle verkiezing­en is dat gewoon ondenkbaar.

Mocht de Open Vld bij haar eis zijn gebleven, dan zou er een politieke crisis zijn ontstaan. Vandaar dat ook de PS zo mordicus tegen is. Want moeilijkhe­den binnen de regering, dat straalt onvermijde­lijk af op de eerste minister, in casu Elio Di Rupo.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid kunnen we zelfs stellen dat de Open Vld haar dreigingen nooit ernstig heeft gemeend. De partij van kersvers voorzitter Gwendolyn Rutten moest even de tanden laten zien. Zoals zij dat deed bij de benoeming van de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers. Net als toen trok zij ook nu haar staart in. Het behoort tot de gewone politieke spelletjes in de Wetstraat.

Maar de verdedigin­gsgordel die CD&Vkopstukke­n de jongste dagen optrokken rond “hun ACW”, overtuigt nog steeds niet echt. Zij stelden het voor alsof een aanval op de ACW-boekhoudin­g een aanval was op de 200.000 vrijwillig­ers in Vlaanderen. Dat is natuurlijk te gek om los te lopen. Wat heeft een mantelzorg­er of iemand die van deur tot deur stickers verkoopt ten behoeve van 11.11.11 of het Rode Kruis, nu te maken met de winstbewij­zen van het ACW?

Juist niets. Of toch wel. Die vrijwillig­ers – om van de bedrogen ARCO-coöperante­n nog te zwijgen – willen net zo goed weten wat de ACW-top en Belfius met elkaar in het geheim bedisselde­n. Want laat ons dat vooral niet uit het oog verliezen: vermits Belfius een staatsbank is, gaat het hier om belastingg­eld. Anders gezegd: om uw en mijn centen.

Iedere Belg heeft het recht om te weten wat er precies is afgesproke­n. Of dat nu via een onderzoeks­commissie is, of via een verschijni­ng van de CEO van Belfius in het parlement, dat doet er niet zo veel toe. Zolang het maar de volledige waarheid is, en niets dan de waarheid.

Lees ook het Antwerpse standpunt op blz. 2 van uw krant

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium