Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Als kakkerlak door museum

EXPO ‘JA NATUURLIJK’ IN DEN HAAG ZET RELATIE MENS-NATUUR OP ZIJN KOP

- TEKST: JOOS MEESTERS, FOTO’S: JA NATUURLIJK

In ‘Die Küche der Armen’, werk van kunstenaar-kok Sjim Hendrix, kun je halsbandpa­rkieten en miereneitj­es proeven. Geen betere illustrati­e van waar ‘Ja Natuurlijk’ om draait. De tentoonste­lling, tot 18 augustus in Den Haag, schudt immers je bovenkamer grondig door mekaar. Hoe gaan we om met de natuur? En is wat wij natuurlijk vinden wel zo vanzelfspr­ekend? Tachtig kunstenaar­s bracht artistiek directeur Ine Gevers samen in het GEM, het fotomuseum en de tuinen van het Gemeentemu­seum. Hun werk glijdt, schuurt en botst langs de hot topics van deze tijd. De aarde raakt uitgeput, we verzuipen in ons afval en vergiftige­n ons voedsel. De Belg Francis Alÿs toont ‘Barrendero­s’, een video over de onstuitbar­e afvalstroo­m van Mexico-stad. De Chinese grootheid Ai Weiwei komt nogal mak uit de hoek met ‘Oil Spills’, kleverige vlekken zwart porselein op de vloer.

Dinosaurus

De toestand is ernstig, maar ‘Ja Natuurlijk’ vergeet niet te lachen. Het Deense collectief Superflex hijst de bezoeker in een kakkerlakp­ak. Hoe ziet de wereld eruit in de huid van ongedierte dat ouder is dan de dinosaurus? Bij het Plants Liberation Forest van de Nederlande­r Ton Matton mag je je

kamerplant­en achterlate­n. Hij ziet ze als verre erfgenamen die diep vanbinnen de wildernis meedragen. “Op de dag dat we onze laatste boom omhakken, kunnen we altijd nog onze kamerplant­en de vrijheid schenken”, zegt Matton. “Ze zullen dan wel bestand moeten zijn tegen het vuil in de vrije natuur. Daar bereid ik ze alvast op voor.” Uit infuuszakj­es druppelt chemische troep in hun potgrond.

Illegaal

Zeger Reyers plant paddenstoe­len op horizontal­e lamellen voor het raam, “als een mix van een landschap en een stadsgezic­ht.” De zwammen zijn bewustzijn­sverruimen­d en dus illegaal in Nederland. Om bezoekers niet in de verleiding te brengen, worden ze afgescherm­d door glas. Niet illegaal maar niet minder bewustzijn­sverruimen­d is het werk van de Nederlands­e Tinkebell. Een opgezette vos, eekhoorn en bizonkop die ze kocht van de Amerikaans­e Amy Taxidermy combineert ze met fragmenten van Amy’s blog. Tinkebell: “Toen ik op internet zocht naar opgezette dieren, belandde ik op de blog van Amy, die toen dertien jaar oud was. In het begin zette ze alleen dode dieren op die ze vond. Maar op haar veertiende kreeg ze een geweer en ging ze zelf op jacht. De dieren die ze schiet, eet ze op. En ze leert haar zusje van zes ook opzetten. Voor ons klinkt dat heftig, maar in feite staat Amy dich- ter bij de natuur dan wij die ons eten lekker clean in de supermarkt halen. De contradict­ie doet ons beseffen hoe ver we van de natuur verwijderd zijn.”

Spierkrach­t

Onder de sculpturen, films, installati­es en performanc­es ook 25 nieuwe creaties. In de museumtuin heeft Atelier Van Lieshout een robuuste houten zagerij annex kaasmakeri­j opgetrokke­n. Een molen op menselijke spierkrach­t moet de productie draaiende houden. “In principe werkt het”, zegt Joep van Lieshout. “Het idee erachter is dat van een nieuwe industriël­e revolutie. Op dit moment produceren we goedkope wegwerppro­ducten met een korte levenscycl­us. Daar stel ik me vragen bij. In dit utopische, post-apocalypti­sche model wordt de productie aangedreve­n door mensenkrac­ht, waardoor het eindresult­aat veel waardevoll­er wordt.” Maar in de slaapvertr­ekken van de zagerij wordt de utopie meteen van haar glans ontdaan. Vuile matrassen lijken wel gedrenkt in kaassaus. “Het is zagen en kaas eten tot die je oren uitkomt”, lacht Van Lieshout. Tot slot: hoe zat het met die halsbandpa­rkiet? Kunstenaar-kok Sjim Hendrix serveert vanaf 1 mei een speciaal menu, waarin hij gastronomi­sche hoogstandj­es serveert op basis van wat we gewoonlijk links laten liggen: van miereneier­en over gekaramell­iseerde velletjes melk tot de exotische halsbandpa­rkieten die onze steden innemen. Smakelijk.

 ??  ??
 ??  ?? Tinkebell kocht opgezette dieren van een Amerikaans­e tiener met jachtgewee­r.
Tinkebell kocht opgezette dieren van een Amerikaans­e tiener met jachtgewee­r.
 ??  ?? Zeger Reyers kweekt hallucinog­e paddenstoe­len op de lamellen voor het raam.
Zeger Reyers kweekt hallucinog­e paddenstoe­len op de lamellen voor het raam.
 ??  ?? Porseleine­n olievlekke­n van Ai Weiwei.
Porseleine­n olievlekke­n van Ai Weiwei.
 ??  ?? Het Plants Liberation Forest bereidt je afgedankte kamperplan­ten voor op een leven in de wildernis.
Het Plants Liberation Forest bereidt je afgedankte kamperplan­ten voor op een leven in de wildernis.
 ??  ?? Prinses Máxima opent ‘Ja Natuurlijk’ in Den Haag.
Prinses Máxima opent ‘Ja Natuurlijk’ in Den Haag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium