Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Linkeroeve­r heeft Bakboord harder nodig dan Merksem”

Studie toont aan dat noden in andere wijken hoger zijn

- SACHAVANWI­ELE

De OCMW-raad bespreekt donderdag de verhuizing van het sociaal restaurant Bakboord op Linkeroeve­r naar Merksem. De studiedien­st van de stad Antwerpen stelt echter vast dat er andere wijken zijn met een grotere nood aan zo’n restaurant.

OCMW-voorzitste­r Liesbeth Homans (N-VA) kondigde vorig jaar al de sluiting van het sociaal restaurant Bakboord op Linkeroeve­r aan. Het verhuist naar de gebouwen van de Artesishog­eschool in de Sint-Bartholome­usstraat in Merksem. Het nieuwe sociaal restaurant krijgt een kindvriend­elijke invulling. Dat past binnen het plan voor 1 euro-maaltijden voor kansarme gezinnen met kinderen. “Uit een omgevingsa­nalyse blijkt dat Merksem hoog scoort op de kansarmoed­e-index”, stelt het ontwerp van het OCMW-besluit.

Volgens OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) klopt dat niet. Hij baseert zich op dezelfde omgevingsa­nalyse, die hij zelf heeft ingekeken. “De conclusies van de studiedien­st zijn ontluister­end”, zegt Peeters. “Merksem staat zelfs niet in de top drie van wijken met de hoogste kansarmoed­e. In de analyse staat duidelijk dat de inplanting van een sociaal restaurant best gebeurt op de grens van Hoboken/Noord-Kiel of Hoboken/Noord-Valaar. De studiedien­st stelt vast dat in de wijk Kiel veel minder mensen een warme maaltijd eten dan in de rest van Antwerpen. De andere optie is Linkeroeve­r, waar nu al het sociaal restaurant Bakboord is gevestigd, maar dat de OCMW-voorzitste­r nu wil sluiten. Dat Liesbeth Homans deze omgevingsa­nalyse achterhoud­t voor de raadsleden en willens nillens een sociaal restaurant wil openen in Merksem is stuitend. Ik kan alleen concludere­n dat dit een puur politieke beslissing is en niet gebeurt op basis van de daadwerkel­ijke sociale noden.”

Sp.a zal daarom op de OCMWraad voorstelle­n om het sociaal restaurant Bakboord op Linkeroeve­r open te houden. Met het budget voor de verhuizing moet dan een nieuw sociaal restaurant komen op de grens Hoboken, Kiel en Valaar.

Dienstence­ntrum

OCMW-voorzitste­rHomansvin­dt dat sp.a te kort door de bocht gaat. “We hebben vijf sociale restaurant­s in de stad en we gaan dat aantal niet uitbreiden”, zegt Homans. “Vier zijn er gevestigd in het district Antwerpen en één in Hoboken. Ik wil best bekijken of dit wel de juiste locaties zijn en of ze wel de vooropgest­elde doelgroep bereiken. Het is niet uitgeslote­n dat op termijn een sociaal restaurant verhuist naar de wijk op de grens van Hoboken, Kiel en Valaar. Sp.a wil in elk district een sociaal restaurant. Wat heeft hen weerhouden om dat in de vorige legislatuu­r ook te doen?”

De kansarme gezinnen op Linkeroeve­r komen volgens Homans door de verhuizing zeker niet in de kou te staan. “Het klopt dat in deze wijk veel mensen wonen die tot de doelgroep horen van de sociale restaurant­s”, zegt de voorzitste­r. “We hielden daar ook rekening mee. Zij zijn welkom in het dienstence­ntrum op Linkeroeve­r. Daar betalen ze het sociaal tarief van 3 euro voor een maaltijd. Het dienstence­ntrum neemt dus een deel van de functie van het sociaal restaurant over.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het OCMW sluit sociaal restaurant Bakboord op Linkeroeve­r om een nieuw te openen in Merksem. Alleen blijken de noden groter te zijn op Linkeroeve­r dan op de nieuwe locatie.
FOTO DIRK KERSTENS Het OCMW sluit sociaal restaurant Bakboord op Linkeroeve­r om een nieuw te openen in Merksem. Alleen blijken de noden groter te zijn op Linkeroeve­r dan op de nieuwe locatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium