Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ekeren Overnemer gezocht voor volkscafé Notenboom

Uitbater wil “een beetje van het leven gaan genieten”

- TIM T’SYEN

Een kleine schokgolf gaat door Ekeren: na te stoppen als organisato­r van Ekeren Swingt gaat Julien Kins - Jules voor de vrienden - nu op zoek naar een overnemer voor café Notenboom.

Al sinds mensenheug­enis bestaat café Notenboom aan het politiekan­toor in Ekeren. Er hangen binnen zelfs nog foto’s van het café tijdens de Tweede Wereldoorl­ig. De Notenboom is een café met lokale geschieden­is. Huidig uitbater Julien Kins heeft 21 jaar die geschieden­is mee geschreven.

Julien werkte twintig jaar als waterklerk in de Antwerpse haven, vooraleer hij in oktober 1994 het café overnam en ervan maakte wat het nu is. “Het is een echte bruine kroeg, een volkscafé waar iedereen over de vloer komt en iedereen met iedereen praat”, vertelt Julien. “Ook veel vereniging­en komen naar de Notenboom. De Bierpruver­s zitten hier geregeld, de ganzenrijd­ers ook, maar ook lokale voetbal- en wielerploe­gjesnoemen­dithunstam­caféen hebben hier een spaarkasje. Ekeren Swingt werd ook mee georganise­erd door klanten uit het café, dus ik durf gerust zeggen dat ik al die jaren een tof publiek heb gehad.”

Te zwaar

Maar nu hij 65 jaar geworden is, wil Jules het wat rustiger aan gaan doen. Hij was al met Ekeren Swingt gestopt om een rustiger leven te hebben,maarhetwer­kindeNoten­boom wordt hem en zijn vrouw gewoon te zwaar. “Na twintig jaar voor de toog gezeten en twintig jaar erachter gestaan te hebben, ken ik het caféleven wel. Ik heb het altijd plezant werk gevonden, maar de lange uren die we moeten draaien, beginnen gewoon doortewege­n.Zohebikbij­voorbeeld afgelopen weekend een zangfeestj­e gehad. Ik lag om kwart voor vier ’s morgens in mijn bed, maar ik moest er dan ’s anderendaa­gs wel weer om 11u staan om de eerste klanten, die hier hun krant komen lezen, binnen te laten. Als je dertig of veertig bent, gaat dat nog, maar op je 65ste voel je dat toch. Ik wil nu samen met mijn vrouw een beetje van het leven kun- nen genieten. ”

Omdat het jammer zou zijn dat er aan het decenniala­nge verhaal van de Notenboom een einde zou komen, hoopt Julien Kins een goede overnemer te vinden. “Ik denk wel dat ik iemand geschikt ga vinden om de Notenboom over te nemen. Het is een vrij café, dus niet verbonden aan een brouwerij, het is goed gelegen en er is een vast publiek. Iedereen die geïnteress­eerd is, mag gerust altijd eens langskomen”, aldus Julien.

Het werk begint misschien wel door te wegen, maar aan de andere kant gaat Julien het caféhouden toch missen: “Ik heb enkele maanden geleden met tranen in mijn ogen afscheid genomen van Ekeren Swingt, maar ik weet nu al dat ik de Notenboom ook met tranen in mijn ogen ga verlaten.”

 ?? FOTOW&F ?? Jules staat nu nog op zijn vertrouwde plaats achter de toog, maar daar komt binnenkort veranderin­g in.
FOTOW&F Jules staat nu nog op zijn vertrouwde plaats achter de toog, maar daar komt binnenkort veranderin­g in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium