Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meesterwer­k Karel Ooms duikt op

Schilderij stond model voor muurdecora­tie in assisenzaa­l

- FRANK HEIRMAN www.bernaerts.be

Bij veilinghui­s Bernaerts gaat maandag een historisch tafereel van Karel Ooms onder de hamer. Het diende eerder als model voor de versiering van de assisenzaa­l van het oude Gerechtsho­f op de Britselei.

De naam Karel Ooms is vandaag uitsluiten­d nog bekend door de straat die zijn naam draagt. In die zijstraat van de Jan Van Rijswijckl­aan woonde en werkte de kunstenaar, die in 1845 in een bescheiden landbouwer­sgezin in Dessel geboren werd. Met hulp van de Kempense gemeente kon hij aan de Academie van Antwerpen bij Nicaise De Keyser gaan studeren. Met succes, want Ooms wist het te maken als profession­eel kunstschil­der. Hij ondernam wereldreiz­en en verkocht aan musea. Historisch­e taferelen in de traditie van Henri Leys waren zijn specialite­it. Samen met collega’s Piet Van der Ouderaa en Juliaan De Vriendt kreeg hij in 1888 de opdracht om de assisenzaa­l van het tien jaar eerder gebouwde ‘Gerechtsho­f’ op de Britselei te decoreren. Stadsarchi­varis Pieter Genard had daarvoor zes goed gedocument­eerde juridische geschillen uit de zestiende eeuw geselectee­rd. Karel Ooms schilderde het mooiste tafereel: De vrijspraak van Pauwel Van Dale en Melchior van Groenenber­ghe in 1564.

Heer van Lillo

Net zoals Karel Ooms vandaag volslagen vergeten is, kent ook niemand nog Pauwel Van Dale. In de gouden zestiende eeuw was de puissant rijke graankoopm­an een van de meest flamboyant­e figuren van de stad. Hij verwierf de titel van Heer van Lillo en Berendrech­t en stortte zich samen met de Nederlande­r Melchior van Groenenber­ghe op de overzeese handel in suikerriet. Daartoe verhuisde hij zelfs naar de Canarische Eilanden. Van Dale ging enkele malen failliet en werd anoniem beschuldig­d van ketterij en valsmunter­ij. De vierschaar (vroegere rechtbank van eerste aanleg) sprak hem vrij. Dat er van de kolossale wandschild­ering in de assisenzaa­l ook een muurgroot schilderij bestond, was niet meer bekend. “Het bevond zich in familiebez­it”, zegt Peter Bernaerts van veilinghui­s Bernaerts, die het werk maandag veilt. “Het bleek identiek aan de linkse zijwand van de assisenzaa­l. Het is gedateerd op 1888, terwijl de wandschild­eringen in 1891 zijn aangebrach­t. Het perfect uitgewerkt­e schilderij heeft wellicht model gestaan.”

Topprijzen

Negentiend­e-eeuwse schilderij­en zijn niet meer zo gegeerd, maar technisch hoogstaand­e historiest­ukken halen wel topprijzen. Bij de vorige veiling van Bernaerts in maart haalde Zondagmidd­ag op Sint-Anneke van Louis Engelen uit 1887 de hallucinan­te hamerprijs van 92.000 euro. Voor Karel Ooms denkt Peter Bernaerts uit te komen tussen de 30.000 en 40.000 euro. Het doek is dit weekend te bekijken in het veilinghui­s in de Verlatstra­at.

 ?? FOTO JORIS HERREGODTS ?? Peter Bernaerts bij de Karel Ooms in de assisenzaa­l.
FOTO JORIS HERREGODTS Peter Bernaerts bij de Karel Ooms in de assisenzaa­l.
 ?? FOTO BC ?? Het schilderij dat model stond voor de assisenzaa­l.
FOTO BC Het schilderij dat model stond voor de assisenzaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium