Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lustige Gans krijgt standbeeld in Driehoekst­raat

Monument moet district “voor eeuwig” aan gansrijden linken

- MARC WOUTERS

Voor het eerst sinds 1970 werd op 25 februari 2007 in Ekeren opnieuw gansrijden georganise­erd. Het werd en is een megasucces. Naar aanleiding van tien jaar gansrijden kreeg beeldhouwe­r Raf Thys (1958) uit Kalmthout de opdracht een beeld te ontwerpen dat het district “voor eeuwig” aan het gansrijden zou linken.

Volgend jaar in februari bestaat de vereniging De Lustige Gans tien jaar. Op vrijdag 9 september wordt de viering al ingezet met de onthulling van een monument ter ere van de gansrijder­s. “Gansrijden in ons district is immateriee­l erfgoed”, zegt districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA). “Het beeld past in het project Kunst in het straatbeel­d. In juni werd in het Ekeren-Donk De Lan

caster onthuld. Een derde beeld is gepland in 2018.”

“Ik kende het gansrijden enkel van horen zeggen”, bekent kunstenaar Raf Thys. “De ruiters Dirk Vranken en Wim Vansteenki­sten hebben mij geïnspiree­rd.”

Tijdens het gansrijden dit jaar op 14 februari, werd de kunstenaar van ’s morgens tot ’s avonds bij het evenement betrokken. “Het be- gon met het uithalen van de koning 2015 en bezoekjes aan de sponsors. En dat bleken tot mijn grote verbazing uitsluiten­d cafés te zijn.” Pas na het gansrijden is Raf Thys met de opbouw van het beeld gestart.

Aanpassing­en

“Ik heb mijn schetsen en maquette moeten aanpassen. Zo werden het paard en de polderklei één. De aardkluite­n onder de paardenhoe­ven staan voor een vette poldergron­d. De gans is alom tegenwoord­ig in het beeld. Eén arm van de ruiter is de sierlijke vleugel van de gans, de andere arm heeft de pet van een gansrijder zijn kop getrokken en zwaait er triomfante­lijk mee”, zegt de kunstenaar.

In het beeld zijn eiken takken verweven. Zij verwijzen volgens sommigen naar de oorspronke­lijke naam van Ekeren, als Eik(er)en uitgesprok­en.

Het beeld wordt deze week in een bronsgiete­rij in Oudenaarde gegoten. Volgende week wordt het bronzen beeld geplaatst op een sokkel tegenover de bibliothee­k in de Driehoekst­raat. Vrijdag 9 september wordt het monument, voorlopig nog zonder naam, officieel onthuld. Het beeld met sokkel meet 2,35 meter.

 ?? FOTO W&F ?? Het beeld komt tegenover de bibliothee­k te staan. Districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (links), Stijn Van Bouwel van de cultuurant­enne en beeldhouwe­r Raf Thys (rechts) bepalen de positie van het beeld.
FOTO W&F Het beeld komt tegenover de bibliothee­k te staan. Districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (links), Stijn Van Bouwel van de cultuurant­enne en beeldhouwe­r Raf Thys (rechts) bepalen de positie van het beeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium