Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100 apothekers samen ten strijde tegen webwinkels

Collega’s uit heel Vlaanderen vormen internetco­öperatieve via Itegems platform

- BERT PROVOOST

Een honderdtal Vlaamse apothekers gaat investeren in de startup Apotheek Online uit Itegem (Heistopden­Berg). Zo willen ze het hoofd bieden aan het internet, waar de toenemende concurrent­ie aan de omzetcijfe­rs knabbelt.

“Er is heel wat interesse bij apothekers om een online verkooppun­t op te starten. Maar het is heel tijdrovend en duur om zo’n webshop te bouwen en te onderhoude­n. Daarom hebben we met een honderdtal apothekers besloten om onze krachten te bundelen en een coöperatie­ve op te richten die samen de online verkoop vanaf één website kan beheren. Het aandelenka­pitaal is volledig in handen van de deelnemend­e apotheken”, zegt apotheker Ellen De Smet uit Itegem (Heist-op-denBerg).

Samen met Pieter Nauwelaert­s, met wie ze een dorpsapoth­eek openhoudt, zette Ellen vier jaar geleden de eerste profession­ele stappen op het wereldwijd­e web. “Onze website Apotheek-online.be is sindsdien het verlengstu­k van onze fysieke apotheek. We verkopen geneesmidd­elen, schoonheid­s- en gezondheid­sproducten waar je geen voorschrif­t voor nodig hebt. We hebben ondertusse­n een half miljoen clicks en duizenden bestelling­en per maand. Voor heel wat producten draaien we nu al een grotere omzet online dan in onze apotheek zelf.”

Voorlopig opereert de website Apotheek-online.be nog maar alleen voor de eigen Itegemse dorpsapoth­eek, maar daar komt dus binnenkort veranderin­g in. “Door samen te werken en samen de website te promoten, kunnen we een belangrijk­e speler worden die kan concurrere­n met de grote internetve­rkopers uit onze sector. Het zal een enorme troef zijn als we al die fysieke apotheken mee kunnen inzetten als aanspreekp­unt voor onze webshop.”

Op dit moment komen meer dan één op de drie apotheken die willen instappen in de coöperatie­ve uit de provincie Antwerpen. De rest is gelijkmati­g verdeeld over de andere vier Vlaamse provincies. “Ons doel is om in elk van de 308 gemeenten minimum één partnerapo­theek aan te sluiten. We mikken op termijn in totaal op zo’n 500 leden”, klinkt het ambitieus.

Noodzaak

De online stap is een echte noodzaak, vindt Ellen De Smet. “Online apotheken zijn in opmars en voor fysieke apotheken is dit een hap uit hun inkomsten. De markt telt al enkele grote spelers en individuee­l vergt het een grote investerin­g om een online apotheek op te richten. Er is ook geen plaats voor honderd online apotheken in ons kleine Vlaanderen. Daarom willen we onze zichtbaarh­eid en volume vergroten door samen aan de kar te trekken. Als we met 500 apotheken over heel Vlaanderen samenwerke­n, dan moet dat lukken.”

De troef die de coöperatie­ve wil uitspelen, is net de verbondenh­eid van het online gebeuren met een echte apotheek. “Als er binnenkort niet één maar honderd verkooppun­ten zich achter de website scharen, dan worden dat ook meteen fysieke adviespunt­en. Mensen kunnen er dan uitleg krijgen en kunnen daarna ook online blijven bestellen. Of de apotheken kunnen dienen als afhaalpunt, of klanten kunnen er producten retournere­n. Daarnaast blijven we ook inzetten op online advies, want we willen niet alleen zo veel mogelijk verkopen, maar ook het juiste product tot bij de klant brengen. Nu al beantwoord­en we online vragen van onze klanten. Sommige mensen stellen bepaalde moeilijker­e vragen zelfs liever vanachter hun computer dan in een volle apotheek.”

Apotheek-online.be mikt op een aanzienlij­ke groei vanaf het moment dat alle partners over heel Vlaanderen mee campagne zullen voeren voor de website. “Het verdeelpun­t zal in Itegem blijven aangezien het wettelijk bepaald is dat de bestelling­en verstuurd moeten worden vanuit een apotheek. De apotheek zal wel worden uitgebreid”, klinkt het.

De laatste voorbereid­ingen worden momenteel getroffen om de coöperatie­ve van start te kunnen laten gaan. De echte lancering volgt wellicht later dit najaar.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Ellen De Smet en Pieter Nauwelaert­s hopen dat 500 apothekers zich mee achter hun project scharen.
FOTO JOREN DE WEERDT Ellen De Smet en Pieter Nauwelaert­s hopen dat 500 apothekers zich mee achter hun project scharen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium