Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FATIMA MARZOUKI opent Foodshop in Stadsfeest­zaal

Fatima Marzouki (El Warda) kookt op vaste stek in Stadsfeest­zaal

- JOHAN VAN BAELEN

“Ik wil niet de zoveelste traiteurla­sagne brengen, maar gewoon gezonde lekkere gerechten. Noem het maar eten van bij mij thuis voor jou.”

Fatima Marzouki, bekend van haar restaurant El Warda op Zurenborg, opende een Foodshop in de centrale hal van de Stadsfeest­zaal. Je kan er terecht voor gezonde, verse bereidinge­n voor dat hongertje tussendoor of voor een evenwichti­ge maaltijd.

Ze nam er haar tijd voor, maar het resultaat, Fatima’s Foodshop tegen en op de monumental­e trappen in de Stadsfeest­zaal, mag er zijn. Ze zijn er een blikvanger rijker. Voor de bereidinge­n valt Fatima terug op de jarenlange ervaring die ze heeft als chef in El Warda en adviseur in restaurant Bizanaat, als tv-gezicht en vooral als schrijfste­r van kookboeken. Haar laatste, De Keuken van Fati

ma, zegt al veel over de invulling van de Foodshop.

“Ik verbaasde me over twee zaken”, verklaart ze het nieuwe initiatief. “Ik keek geamuseerd naar de opkomst van de mediterraa­nse en Marokkaans­e keuken. Tegelijk zie je aan het succes van de Israëlisch-Londense chef Yotam Ottolenghi dat er vraag is naar een eenvoudige maar vooral gezonde keuken. Ik zag in beide trends ook mijn eigen keuken terug. En ik vond dat Antwerpen niet mocht op achterblij­ven op Londen.”

Keuze te over

“Ik vind dat je heel gezond kan koken met simpele groente- en vleesberei­dingen zonder te ver- vallen in krampachti­g gebruik van allerhande nieuwe granen. En ik wilde niet de zoveelste traiteurla­sagne of smos met mayonaise brengen, maar gezonde gerechten zonder kleurstoff­en of sausverdik­kers of smaakmaker­s. Gewoon kruiden volstaat. Noem het maar eten van bij mij thuis voor jou.”

“Hoe dat er dan moet uitzien? Van tapenade over gegrilde groenten tot warme gerechten zoals couscous en tajine. Of bijvoorbee­ld een hawawshi ( Arabische

hotdog, red.) gevuld met vlees of kip en groente: perfect voor de lunch. Of je kiest een paar bereidinge­n zoals gepofte aardappele­n met Egyptische tomatencou­lis, wat gegrilde groenten en wat vlees, waarmee je zelf aan de slag gaat. Andere voorbeelde­n zijn Egyptische kaassla, gemarineer­de kip met olijfjes, gemarineer­de scampi met chermoula (Arabische

pesto-marinade, red.) of vis met olijven en kappertjes op Tunesische wijze, noem maar op.”

Speciaal logo

“Om al dat eten maximaal te tonen, had ontwerper Jan Meire van winkelinri­chtingen Wimag het lumineus idee om de trappen mee in de winkel te betrekken. En hij lichtte een dode hoek van de zaal mooi uit.”

Speciaal voor de Foodshop is ook een logo ontwikkeld: Fatima’s voornaam met een iets nadrukkeli­jker en gouden M, verwijzend naar haar achternaam.

De gerechten kosten tussen 2 en 12 euro. De winkel is gesloten op zondag, behalve op koopzondag­en en de eerste zondag van elke maand. El Warda op Zurenborg wordt voortaan opengehoud­en door Fatima’s partner Mohamed.

FATIMA MARZOUKI

Fatima’s Foodshop “Ik vond dat Antwerpen niet mocht achterblij­ven op Londen. Daar is het aanschuive­n voor de mediterraa­nse gerechten van Ottolenghi.”

 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Fatima voor haar Foodshop langs de trappen in de Stadsfeest­zaal.
FOTO WIM HENDRIX Fatima voor haar Foodshop langs de trappen in de Stadsfeest­zaal.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Enkele schotels.
FOTO WIM HENDRIX Enkele schotels.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium