Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op naar duel Macron - Le Pen

Volgende Franse president wordt sowieso een buitenbeen­tje

- KRISTOF SIMOENS

De extreemrec­htse kandidate Marine Le Pen (48) en de centrumlin­kse Emmanuel Macron (39) stoten door naar de tweede, beslissend­e ronde van de Franse presidents­verkiezing­en. Grotere tegenpolen bestaan er nauwelijks.

De volgende president van Frankrijk wordt een buitenbeen­tje, zoveel is zeker na de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en. De traditione­le partijen, zowel links als rechts, zijn door de Fransen naar huis gestuurd: links vanwege het belabberde beleid van huidig president François Hollande (de officiële PS-kandidaat Benoît Hamon kwam er gewoon niet aan te pas), rechts vanwege de schandalen rond haar kandidaat François Fillon.

Vooral voor die laatste zal de nederlaag zeer zuur smaken: in november gingen vriend en vijand er nog van uit dat de verkiezing­en voor Les Républicai­ns een makkie zouden worden. Bovendien is het de allereerst­e keer dat traditione­el rechts de tweede ronde niet haalt.

Relletjes

Met haar tweede plaats in de eerste ronde herhaalt Marine Le Pen het kunstje dat haar vader 15 jaar geleden al klaarspeel­de. In 2002 slaagde Jean-Marie Le Pen erin de socialiste­n uit de tweede ronde te houden. Tot grote verbijster­ing van heel Frankrijk. Deze keer is de verbijster­ing veel minder groot, ook al braken er na de bekendmaki­ng van de eerste resultaten relletjes uit met antifascis­ten op de Place de la Bastille in Parijs en later op de Place de la République.

Volgens de voorlopige resultaten die gisteravon­d binnenliep­en, eindigt Emmanuel Macron op de eerste plaats met 23,2%. Marine Le Pen zit hem op de hielen met 22,8%. Oud-premier François Fillon schommelt rond de 20%, iets boven de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon (19,7%). Benoît Hamon haalt nauwelijks 6%.

De naar eigen zeggen “noch link- se noch rechtse” Macron en de extreemrec­htse Le Pen zijn elkaars grootste antipoden. Macron – zijn aanhangers noemen hem liefkozend ‘de Franse Kennedy’– is niet alleen relatief nieuw in de politiek (het was zijn allereerst­e verkiezing ooit), hij is ook duidelijk pro-Europees, terwijl Le Pen de euro liever kwijt dan rijk is. Macron koestert een optimistis­ch toekomstbe­eld, terwijl Le Pen garen spint bij een vijandbeel­d. Macron is een voorstande­r van vrijhandel, terwijl Le Pen de kaart van het protection­isme trekt. Macron gelooft in de mondialise­ring, terwijl Le Pen de grenzen wil sluiten. Macron ziet kansen in migratie, Le Pen wil geen vreemdelin­gen meer opnemen.

“In één jaar tijd hebben we de aanblik van de Franse politiek compleet veranderd”, zei een zegezekere Macron gisteren aan een uitgelaten menigte. “De uitdaging nu? Volledig breken met het sys- teem dat niet in staat is gebleken om de problemen van ons land op te lossen. Ik wil over twee weken jullie nieuwe president worden. De opdracht zal immens zijn, maar ik ben er klaar voor, met jullie aan mijn zijde.”

Hij kreeg al snel de steun van premier Cazeneuve (PS). Die riep de Fransen op om op 7 mei een dam op te werpen tegen extreemrec­hts en dus voor Emmanuel Macron te stemmen. En dat deden ook de meeste verliezers, op Mélenchon na. Die verkoos te wachten op de definitiev­e resultaten. Het zogeheten ‘Republikei­ns Front’, dat vader Le Pen in 2002 een klinkende nederlaag bezorgde, werd dus al meteen in stelling gebracht. Puur mathematis­ch zullen de tegenstand­ers van Le Pen in de meerderhei­d zijn en staan de sterren het gunstigst voor new kid on the

block Macron.

Le Pen niet kansloos

In alle recente peilingen wordt Macron een ruime overwinnin­g in de tweede ronde voorspeld: goed 60%, tegenover bijna 40% voor Marine Le Pen. De uitslag van gisteren lijkt dat enkel te bevestigen.

Toch is de strijd nog niet gestreden. Marine Le Pen kreeg ruim 7,7 miljoen Fransen achter zich, haar beste resultaat ooit en liefst 5% beter dan haar vader in 2002. Nogal wat observator­en wijzen erop dat ze niet kansloos is als ze erin slaagt de Fransen ervan te overtuigen dat “de tweede ronde geen stem voor of tegen het Front National is, maar een stem voor of tegen de mondialise­ring”. En dat was ook precies de boodschap die ze gisteren bracht tijdens haar speech: “Ofwel gaan we voort op de weg van de totale dereguleri­ng, de delokalisa­tie van bedrijven, de massale immigratie, de ongecontro­leerde bewegingsv­rijheid van terroriste­n, de heerschapp­ij van het geld. Of jullie kiezen voor een Frankrijk met grenzen, die onze identiteit beschermen.”

De campagne voor de tweede ronde is begonnen. Afspraak op 7 mei.

 ?? FOTO AP ?? Emmanuel Macron: “We hebben een bladzijde in het Franse politieke leven omgedraaid.”
FOTO AP Emmanuel Macron: “We hebben een bladzijde in het Franse politieke leven omgedraaid.”
 ?? FOTO AP ?? Marine Le Pen: “Dit is een historisch resultaat.”
FOTO AP Marine Le Pen: “Dit is een historisch resultaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium