Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frontale botsing over politieke benoeminge­n

Groen klaagt uitblijven onafhankel­ijke bestuurder­s aan, Bourgeois schiet terug

- PIETER LESAFFER

Platte antipoliti­ek.” Zo noemt Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) de aanval van oppositiep­artij Groen. Die klaagt aan dat de Vlaamse zelfstandi­ge agentschap­pen en instelling­en nog altijd politiek benoemde bestuurder­s hebben, ondanks de beslissing om dat af te bouwen. Bourgeois stelt dat hij net degene is die de “opkuis” heeft ingezet.

Al in 2013 besliste de Vlaamse regering dat haar autonome instelling­en meer onafhankel­ijke bestuurder­s moeten hebben. De maatregel zou wel pas in 2018 ingaan. Minstens een derde van de raadsleden mag dan niet meer politiek benoemd zijn.

Maar een jaar voor de deadline is de balans zeer pover, klaagt Groen-fractielei­der Björn Rzoska aan. Uit een evaluatie voor het Vlaams Parlement blijkt dat 68% van de instelling­en nog altijd geen enkele onafhankel­ijke bestuurder heeft. Groen krijgt ook steun van het onafhankel­ijk kenniscent­rum Guberna, dat op basis van een steekproef vaststelt dat er geen enkele vooruitgan­g is op dat vlak.

De problemati­ek gaat over 92 ‘autonome instelling­en’, zoals De Lijn, VDAB en Vlaams Energiebed­rijf. Die vallen onder de Vlaamse regering, maar hebben een autonome werking. De leden van de raad van bestuur worden door de regering benoemd. “Géén politieke benoeminge­n”, benadrukt minister-president Bourgeois. “Het zijn de vertegenwo­ordigers van de overheid, die aandeelhou­der is.” Maar in de praktijk gaat het wel om mensen die een partij-etiket

hebben.

Koen Kennis op twee

Volgens een overzicht van Rzoska zitten er in de top tien van best betaalde voorzitter­s van

die bestuursra­den zes met een N-VA-stempel. Best betaald is Bart Huybrechts bij het Vlaamse Energiebed­rijf. De exkabinets­medewerker van Bourgeois krijgt jaarlijks 29.756 euro bruto. Op twee staat Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis aan het hoofd van de Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen (26.036 euro). Hij wil enkel kort reageren dat hij zich “aansluit bij de verklaring­en van Bourgeois”. CD&V’er Hugo Leroi, voorzitter van de Limburgse Reconversi­emaatschap­pij, vervolledi­gt het podium. Hij reageert dat tegenover zijn vergoeding van 25.000 euro wel 81 “fysieke vergaderin­gen” stonden.

Dat Groen deze vergoeding­en aanklaagt, is bij Bourgeois in het verkeerde keelgat geschoten. “Groen verrast mij weer met platte antipoliti­ek”, luidt zijn scherpe reactie. Met als voorbeeld Koen Kennis: de vergoeding van 29.036 euro die hij krijgt, lag voordien op 300.000 euro per jaar. “Een bedrag dat mee is goedgekeur­d door de groenen toen zij in de regering zaten”, aldus Bourgeois.

Ook de andere vergoeding­en zijn volgens Bourgeois onder impuls van N-VA verlaagd. “Daarmee zitten we zeker niet te hoog”, zegt zijn

woordvoerd­er. “Maar om zeker te zijn, hebben we dit weekend een nieuwe studie besteld om te vergelijke­n met de privésec

tor.”

 ?? FOTO BELGA ?? Met zijn aanklacht over de benoeminge­n heeft Groenfract­ieleider Björn Rzoska zich de woede van Geert Bourgeois op de hals gehaald.
FOTO BELGA Met zijn aanklacht over de benoeminge­n heeft Groenfract­ieleider Björn Rzoska zich de woede van Geert Bourgeois op de hals gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium