Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Flying Doctors’ Zijn eerste vraag: “Zal ik nog kunnen vliegen?”

Vlaamse piloot (35) uit tv-reeks overleeft vliegtuigc­rash in Congo

-

Hij moet een goede engelbewaa­rder hebben, de WestVlamin­g Anthony Caere (35). De piloot, beroemd sinds zijn passage in de tvreeks Flying Doctors, heeft een vliegtuigc­rash overleefd in de Congolese jungle. “Hij belde me in paniek”, zegt zijn vader. “Er was bloed in zijn ogen gelopen, en hij kon niet meer zien. Hij dacht dat zijn carrière over was.”

Afgelopen donderdag rinkelde de telefoon bij de ouders van Anthony Caere, in Westkapell­e. “Het was onze zoon. Hij belde me zelf op”, vertelt vader Joel. “Hij vertelde dat hij net met zijn vliegtuig was neergestor­t in Congo, en dat hij op eigen kracht eruit was kunnen kruipen. Hij stond naast het wrak. ‘Er is iets met mijn ogen’, zei Anthony. Er was bloed in zijn ogen gelopen, en hij kon niet meer zien. Hij zag enkel nog een vage schijn door zijn rechteroog. Het was op dat moment zijn grootste bekommerni­s. ‘Ik zie niets meer. Zal ik ooit nog kunnen vliegen?’, vroeg hij meteen.”

Veel tijd was er niet. “Hij zei dat hij naar een ziekenhuis werd gebracht, en dat hij zou terugbelle­n. Toen haakte hij in.”

Al sinds 2014 werkt Caere in het reservaat voor de Belgische prins de Emmanuel de Merode. Dagelijks vliegt hij over het park, in de strijd tegen stroperij. Mede dankzij hem zijn er al een jaar geen olifanten meer gedood in het park. Het werk van Caere was al twee keer te zien in een tv-reeks op Eén.

Donderdag was de piloot om 16.15u opgestegen in Mutwanga, een dorp in het Virungapar­k in het oosten van Congo. Het zou een korte, eenvoudige vlucht worden: Anthony moest een man en een vrouw wegbrengen.

“Kort na het opstijgen kreeg ik motorprobl­emen”, zegt Anthony. Zijn motor maakte plots geen toe- ren meer, wellicht door een technisch probleem. “Toen het vliegtuig echt begon door te zakken, heb ik beslist om de neus te laten zakken. Ik probeerde om mensen op de grond te vermijden. Ik mikte op een plaats waar niemand stond, en waar bananenbom­en de klap zouden opvangen.”

Het vliegtuig stortte vanop 50 meter hoogte neer, toen het al een snelheid van 120 kilometer per uur haalde. “We zijn er gelukkig allemaal levend uitgekomen”, beseft Anthony, die zelf nog zijn passagiers uit het vliegtuig haalde.

Op stuur gebotst

Passagier Ali bleef ongedeerd, en Jeanot had een gebroken been. Anthony zelf raakte het zwaarst gewond. “Zijn ooglid was gescheurd en zijn neus is gebroken”, zegt vader Joel. “Hij is bij de crash met zijn hoofd op zijn stuur gebotst. Door de klap heeft Anthony vooral verscheide­ne breuken opgelopen in zijn gezicht en kaak.”

Anthony werd met het vliegtuig naar Nyankundé gebracht, waar twee Amerikaans­e chirurgen zijn ooglid konden hechten. “Uit de testen bleek toen al dat zijn ogen, zijn netvlies en zijn hersenen in orde waren. Er waren geen ernstige verwonding­en”, zegt vader Joel. “Maar verdere operaties moesten in Europa gebeuren. Zaterdag is hij op Zaventem geland, en met een ambulance naar het AZ Sint-Lucas in Gent gevoerd.” Deze week zullen chirurgen Anthony opereren.

De Cessna 206 waarmee Anthony neerstortt­e, was hetzelfde vliegtuig dat hij in 2014 persoonlij­k van België naar het Virungapar­k bracht, samen met drie jonge Antwerpse dokters. Die tocht was in de tv-reeks Flying Doctors te zien. Hij is niet van plan er nog mee te vliegen. “Met pijn in het hart. Het is total loss”, zegt hij. “Maar ik ben vastbeslot­en om terug te gaan naar Virunga, om het park te steunen met alle energie die ik heb.”

 ?? FOTO RR
CEDRIC LAGAST ?? Het wrak van de Cessna 206, het vliegtuig dat piloot Anthony Caere tijdens de eerste reeks van Flying Doctors met drie jonge Antwerpse dokters naar Congo bracht. Inzet: Anthony Caere in het ziekenhuis in Nyankundé.
FOTO RR CEDRIC LAGAST Het wrak van de Cessna 206, het vliegtuig dat piloot Anthony Caere tijdens de eerste reeks van Flying Doctors met drie jonge Antwerpse dokters naar Congo bracht. Inzet: Anthony Caere in het ziekenhuis in Nyankundé.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium