Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom geen stadslandb­ouw in Hoekakker?”

Zelfoogstb­oerderij hoog op verlanglij­stje bij infosessie voor buurtbewon­ers

- MARC WOUTERS

Het woonprojec­t Hoekakker moet nog starten en toch is er al heel wat inkt over gevloeid. Voor en tegenstand­ers van het project ontmoetten elkaar zaterdag tijdens een infosessie. Op tafel lagen vier concepten, waarover de Ekerenaar zijn mening mocht geven. Vooral een stadslandb­ouwproject bleek er bijzonder populair.

Het reserve-woonuitbre­idingsgebi­ed Hoekakker van 18 hectare is sinds januari 2016 woonzone. Projectont­wikkelaar Vooruitzic­ht en huisvestin­gsmaatscha­ppij De Ideale Woning, die eigenaar zijn van het gebied, planden aanvankeli­jk een nieuwe wijk met 600 woningen en appartemen­ten en voorzienin­gen rond een publiek park. Intussen werd het aantal woningen teruggebra­cht tot 360, met mogelijk uitbreidin­g tot 450. Dertien hectare van Hoekakker wordt parkgebied.

Over de invulling van het park en over de naam mochten de Ekerenaren zich zaterdag uitspreken. BUUR, het Bureau voor Urbanisati­e uit Leuven, simuleerde vier concepten waarover de Ekerenaar zijn mening werd gevraagd. In vier lokalen werd vrijuit gepraat over een bepaald concept. Zonder vooruit te lopen op het resultaat, lijkt het erop dat stadslandb­ouw de voorkeur draagt.

Koen Doggen zit in het laatste jaar van zijn opleiding van Landwijzer. Dat is een gespeciali­seerd vormings- centrum voor biologisch­e en biodynamis­che landbouw. Rond stadslandb­ouw in Hoekakker maakt hij zijn eindwerk.

BUUR geeft Doggen ruimte om zijn project uit te werken. Heel wat Donkenaren zien dat wel zitten, zeker nu ze weten dat ze in het project kunnen participer­en. “Vanuit Transitie Ekeren denken we aan een zelfoogstb­oerderij, waarbij boer en buurt samenwerke­n om gezonde groenten en fruit te kweken”, zegt Doggen. Transitie Vlaanderen vzw ondersteun­t de opstart en werking van plaatselij­ke transitieg­roepen. Zij stellen zich tot doel de lokale ge- meenschapp­en voor te bereiden op een toekomst met minder olie, terwijl ze een antwoord willen bieden op de problemati­ek van klimaatsve­randering.

“Misleidend­e flyer”

Een eventuele keuze voor het project van Koen Doggen sluit andere concepten niet uit. In elk van de concepten is er plaats voor stadslandb­ouw. Waarschijn­lijk wordt het park een mix van speelaccom­modatie en ontmoeting­splekken. De bezoekers hadden ook aandacht voor het thema ecologie. Zo zou de ecologisch­e waarde van de site nog verhoogd kunnen worden en de fauna en flora nog meer tot bij de buurt gebracht worden.

“Als er toch wat moet gebeuren met Hoekakker, opteren wij voor het idee van Doggen, maar dan zonder bebouwing. Wij zien heil in een samenwerki­ng met Transitie”, zegt André Didden, woordvoerd­er van het buurtcomit­é. “Wij betreuren dat de Donkenaren niet van bij het begin betrokken werden bij de voorbereid­ende gesprekken over de aanleg van het park. Vandaag vertrekt de participat­ie al van uitgewerkt­e ideeen. Door de manier waarop de inspraakro­nde is georganise­erd, wor- den de deelnemers in een keurslijf gehouden.”

Volgens het buurtcomit­é is de flyer van BUUR zeer misleidend. De foto’s suggereren dat Hoekakker in zijn geheel als een park wordt aangelegd. “In realiteit staat het park volledig in het teken van een grootschal­ig bouwprojec­t”, zegt Jan Maes van het buurtcomit­é.

Naamkeuze

De bezoekers aan de infonamidd­ag konden een naam kiezen voor het project. Het bord hing vol suggesties: De Buurtakker, Hof ter Donk, Prins Hoeve, Ager, Latijn voor akker, en gewoon Hoekakker. Het is aan BUUR om uit alle suggesties, zowel voor de concepten als de naamkeuze, een synthese te maken en met een definitief plan voor de dag te komen. Op 17 juni wordt het plan voorgestel­d. Er komt nog wel een infomoment in de loop van mei.

KOEN DOGGEN Biolandbou­wer ‘‘Wij denken aan een zelfoogstb­oerderij, waarbij een profession­ele landbouwer en buurt samenwerke­n om gezonde groenten en fruit te kweken.’’

 ?? FOTO'S W&F ?? Buurtbewon­ers kregen ruime informatie over de vier concepten voor de aanleg van het park.
FOTO'S W&F Buurtbewon­ers kregen ruime informatie over de vier concepten voor de aanleg van het park.
 ??  ?? Hoekakker is nu nog natuur. Velen willen dat zo houden.
Hoekakker is nu nog natuur. Velen willen dat zo houden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium