Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Borgerhout is Coke City geworden”

‘Borgerokko Maffia’ schetst onthutsend beeld van georganise­erde misdaad

- JORIS VAN DER AA

De war on drugs mag de dealers dan uit de straten van Antwerpen hebben gejaagd, de miljoenen van de cocaïnemaf­fia sijpelen als nooit tevoren de Antwerpse economie in. Dat schrijft

Humojourna­list Raf Sauviller in zijn jongste boek

Borgerokko Maffia. “In Borgerhout verdringt de criminele economie de legale economie”, aldus Sauviller. “De maffia neemt het stadsdeel over.”

Raf Sauviller (62) geldt als een specialist georganise­erde misdaad. Hij publiceerd­e talloze boeken en reportages over de Italiaanse maffia’s, het Russische gangsterdo­m en de gewelddadi­ge Nederlands­e drugsnetwe­rken die zich bezighoude­n met de invoer van cocaïne en de productie van cannabis en xtc. Sinds enkele jaren verdiept hij zich ook in de oprukkende Marokkaans­e drugsmisda­ad in Amsterdam en Antwerpen. De Marokkaans­e straatboef­jes van weleer zijn in geen tijd grote spelers geworden in de internatio­nale drugshande­l. “En politie en justitie hebben dit laten gebeuren, terwijl ze er naar zaten te kijken”, aldus Sauviller.

U omschrijft “Borgerokko” b als Coke City. Overdrijft u niet?

Sauviller: “De Nederlands­e drugsmaffi­a speelt al decennia een dominante rol in de drugshande­l. Ze zijn wereldleid­er op het vlak van de productie van xtc, controlere­n de handel in hasj en wiet én zijn erg belangrijk in de internatio­nale cocaïnehan­del. De Antwerpse haven speelt een cruciale rol in de cocaïnehan­del. Via Antwerpen trekken de Nederlands­e bendes jaarlijks tonnen cocaïne binnen, maar daarvoor doen ze een beroep op lokale criminelen die de haven kennen om de drugs uit de haven te halen. Die uithalers komen vaak uit de Marokkaans­e gemeenscha­p van Borgerhout.”

“Aanvankeli­jk werkten die Antwerpse Marokkanen vooral in dienst van Nederlands-Marokkaans­e drugsbazen, maar ondertusse­n rijden een aantal drugsbazen voor zichzelf. Een aantal kleine straatboef­jes zijn in enkele jaren kunnen uitgroeien tot grote spelers die over miljoenen euro beschikken. Borgerokko is dus

Coke City geworden, een internatio­naal gangsterho­l van waaruit drugs over Europa worden verspreid en van waaruit het misdaadgel­d stroomt naar Marok- kaanse steden als Nador en Tanger.”

U schrijft in uw boek dat de invloed van de drugsmaffi­a zichtbaar is in het straatbeel­d van Borgerhout.

Als je over de Turnhoutse­baan wandelt, dan zie je de aanwezighe­id van de georganise­erde misdaad. In wijken waar de georganise­erde misdaad veel invloed heeft, zie je vaak dezelfde handelszak­en opduiken. Het gaat om zaken waar veel cash in omgaat, zoals handcarwas­hes, Marokkaans­e bruidswink­els, wisselkant­oren, shishabars en Marokkaans­e kapsalons. Het valt ook op hoezeer al die zaken op mekaar lijken en hoe weinig klanten er over de vloer komen. Het maken van omzet lijkt niet zo belangrijk, wat erop wijst dat die handelszak­en vooral gebruikt worden om winsten uit criminele activiteit­en wit te wassen.

Een andere indicatie van ‘ ondermijne­nde economie’ is de aanwezighe­id van dure en luxueuze wagens. Waar in Antwerpen zie je zoveel Bentleys of Ferrari’s of andere patserbakk­en rondrijden als in Borgerhout? Dat is een teken aan de wand. Toen er onlangs ophef ontstond over een Marokkaans­e trouwstoet van dure wagens die de straten inpalmden, probeerde men dat te minimalise­ren. Dat het huurwagens waren, dat het een traditie is bij Marokkaans­e huwelijken. Maar iedere kenner wist: dit is de drugsmaffi­a die haar macht en geld etaleert.

U bent erg kritisch voor de b war on drugs van de Antwerpse politie en burgemeest­er Bart De Wever (NVA). U noemt die jacht op dealers zelfs zinloos.

Ik plaats vooral kanttekeni­ngen bij de hoeraberic­hten van het stadsbestu­ur. De politie heeft 3.000 dealers opgepakt en dat noemt men dan een succes. Wat gebeurt er met die dealers? Die gaan even de gevangenis in. En dan? Wat levert die aanpak ons op lange termijn op? De gelden die criminelen verdienen met drugshande­l stromen ongehinder­d terug naar de economie. Drugsbende­s als de Mixers en Turtles mogen dan bekendstaa­n als straattuig, ze hebben wel allemaal een hele reeks bedrijven en vennootsch­appen opgericht om hun vuil geld wit te wassen. Die bedrijven leggen nooit jaarrekeni­ngen neer, wat strafbaar is, maar in Antwerpen is er geen haan die daar naar kraait. Al die bvba’s en vzw’s van die criminelen worden nooit tegen het licht gehouden? Waarom niet? Politie en parket beweren altijd wel dat ze het crimineel vermogen van drugscrimi­nelen afpakken, maar in werkelijkh­eid wordt het criminele geld ongemoeid gelaten.

Een ander voorbeeld is drugsbaron Abdelkader Bouker, die sinds vorige zomer vermist is. Die man is een veroordeel­de drugscrimi­neel, maar die kon wel ongestoord bedrijven oprichten en van zijn geld genieten. Die man be- heerde bedrijven in Antwerpen, de Kempen, tot in Wallonië toe. Hij was een van de grootste vastgoedma­nnen van Antwerpen. Hij runde horecazake­n, feestzalen en zelfs busbedrijv­en. Waarom heeft men hem al die jaren zijn gang laten gaan?

In ons land gaat men verschrikk­elijk laks om met georganise­erde misdaad. Ik heb heel veel gesproken met magistrate­n in Italië, waar men dag in dag uit een strijd op leven en dood voert met de Cosa Nostra, de Ndrangheta en de Camorra. Die mensen ontploften gewoon als de aanpak van de Belgische justitie en politie ter sprake kwam.

In Antwerpen heeft men ooit Paolo Lumia gearrestee­rd. Dat was een kopstuk van de Siciliaans­e maffia. In Italië stond die arrestatie op alle voorpagina’s. In Antwerpen werd die zaak behandeld als een van de vele drugszaakj­es. Het woord maffia viel zelfs niet tijdens het proces, laat staan dat justitie echt in de diepte is gaan onderzoeke­n waarom zo’n belangrijk­e maffiafigu­ur in Antwerpen was neergestre­ken. Trouwens, alle internatio­nale topgangste­rs duiken op in Antwerpen. Allemaal kwamen ze hier deals doen en hun centen witwassen. De Ierse godfather Christy Kinahan, Ricardo Fanchini, Itzik Abergel.

U breekt in uw boek een lans voor de Nederlands­e patseraanp­ak.

In Nederland is er echt sprake van gewapend bestuur, waarmee men tracht te voorkomen dat crimineel geld de legale economie kan ondermijne­n. Zo kunnen lokale besturen vergunning­en weigeren, als er aanwijzing­en zijn dat er criminelen schuilgaan achter bepaalde bedrijven. Die aanpak werkt, want tot frustratie van de Nederlande­rs duiken die criminelen met hun bedrijven nu op in ons land. De enige manier om het de georganise­erde criminalit­eit moeilijk te maken, is door hun financieel in weg te zitten. In Rotterdam neemt men systematis­ch dure patserwage­ns in beslag als blijkt dat de eigenaars een dergelijke welstand niet kunnen verantwoor­den. Antwerpen heeft het eventjes geprobeerd, maar al na een jaar weer opgegeven.

RAF SAUVILLER Journalist ‘‘Waar in Antwerpen zie je zoveel Bentleys of Ferrari’s of andere patserbakk­en rondrijden als in Borgerhout? Dat is een teken aan de wand.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Raf Sauviller: “De politie heeft 3.000 dealers opgepakt. Maar het criminele geld wordt ongemoeid gelaten.”
FOTO'S RR Raf Sauviller: “De politie heeft 3.000 dealers opgepakt. Maar het criminele geld wordt ongemoeid gelaten.”
 ??  ?? Borgerokko Maffia, Marokkaans­e Drugsmisda­ad in Antwerpen.
Uitgeven bij Horizon.
Borgerokko Maffia, Marokkaans­e Drugsmisda­ad in Antwerpen. Uitgeven bij Horizon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium