Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Venezuela is lege supermarkt­en en president beu

- KRISTOF SIMOENS

In Venezuela zijn de voorbije drie weken zeker twintig doden gevallen bij hevige protesten tegen president Nicolás Maduro. Het land kampt met een zware economisch­e crisis – voor melk en zelfs voor wcpapier moet je er in de rij staan – en een groeiend deel van de bevolking heeft het nu echt wel gehad met de opvolger van Hugo Chávez. Afgelopen weekend lieten de Venezolane­n zich opnieuw massaal horen op straat, en voor het eerst grepen de ordetroepe­n niet in.

Het gaat van kwaad naar erger in Venezuela, het Latijns-Amerikaans­e land waar zelfs het filmen van lege schappen in de supermarkt­en bij wet verboden is. Sinds de instorting van de internatio­nale olieprijze­n staan er dagelijks lange rijen voor voedingswi­nkels, bakkerijen en apotheken. Zelfs bij tankstatio­ns is het hamsteren, hoewel het land op een van de grootste oliereserv­es ter wereld zit. De Venezolaan­se economie is volledig ingestort en de inflatie is er torenhoog, dit jaar naar verwachtin­g 1.600%.

De links-populistis­che president Maduro vertoont – net als zijn in 2013 overleden voorganger Hugo Chávez – almaar meer repressiev­e en dictatoria­le trekjes. Bijna dagelijks zijn er wel ergens betogingen die met traangas en rubberkoge­ls uit elkaar worden gedreven. Daarbij vielen de voorbije drie weken al twintig doden. Maar dat houdt de Venezolane­n niet tegen: dit weekend kwamen duizenden mensen op straat in de hoofdstad Caracas en de steden Maracaibo, Barquisime­to en San Cristobal.

Eigenlijk is het al sinds 2015 onrustig in Venezuela. Toen behaalde de oppositie de meerderhei­d in het parlement, maar de president weigert op te stappen. Sindsdien klampt Maduro, die de “onvoorwaar­delijke trouw” geniet van het leger, zich met alle mogelijke middelen vast aan de macht.

Staatsgree­p

Eind maart sloeg de vlam pas écht in de pan. Toen ontbond het Hooggerech­tshof het parlement en trokken de rechters alle wetgevende macht naar zich toe. Het Hof, dat vol stromannen van Maduro zit en tot dan alle nieuwe wetten van het parlement systematis­ch had tegengehou­den, zette dat parlement buitenspel, officieel “tot de onlusten achter de rug zijn”.

“Een pure staatsgree­p”, klonk het al snel bij parlements­voorzitter en oppositiel­eider Julio Borges. “Maduro kan zich niet boven de grondwet plaatsen, hij heeft de macht geroofd van het volk.” Dat volk kwam massaal op straat en nog geen 48 uur later moest Maduro, mede onder zware internatio­nale druk, de beslissing van het Hooggerech­tshof terugdraai­en. Maar de geest was uit de fles: sindsdien eist de oppositie bijna dagelijks vervroegde verkiezing­en en de vrijlating van alle politieke gevangenen.

“VS steunen revolutie”

Maar president Maduro lijkt niet van plan snel bij te draaien. Tijdens een ontmoeting met het politieke en militaire establishm­ent van zijn land op het paleis in Caracas – live te volgen op de nationale radio en televisie – kaatste hij de bal terug. Hij riep op om oppositiel­eider Borges te vervolgen voor het “aanzetten tot staatsgree­p” en haalde daarbij een beproefd recept boven: uithalen naar de Verenigde Staten.

Begin vorige week had Mark Toner, woordvoerd­er van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken, Maduro opgeroepen om de protesten van de oppositie niet langer te onderdrukk­en. Toner had het ook over “flagrante schendinge­n van de mensenrech­ten: de verantwoor­delijken

zullen individuee­l verantwoor­ding voor hun daden moeten afleggen voor het Venezolaan­se volk en de internatio­nale gemeenscha­p”, zo klonk het in Washington. Volgens Maduro hebben de Amerikanen daarmee “groen licht gegeven voor een staatsgree­p in Venezuela”. Hij kondigde meteen ook militaire, civiele en politionel­e maatregele­n aan tegen een eventuele staatsgree­p.

Intussen hebben elf Latijns-Amerikaans­e landen Maduro opgeroepen om vervroegde presidents­verkiezing­en te houden. Ook de Europese Unie heeft het geweld al veroordeel­d.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Een onbekende vrouw, getooid met een hoed in de nationale kleuren en met de vlag van haar land rond de schouders, is uitgegroei­d tot hét symbool van de strijd tegen de regering. ‘La Dama’, zoals de verzetshel­din gedoopt werd in de lokale media, werd in...
FOTO AFP Een onbekende vrouw, getooid met een hoed in de nationale kleuren en met de vlag van haar land rond de schouders, is uitgegroei­d tot hét symbool van de strijd tegen de regering. ‘La Dama’, zoals de verzetshel­din gedoopt werd in de lokale media, werd in...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium