Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische wonderboys maken Anderlecht kampioen

Youri Tielemans en Leander Dendoncker zijn bezig aan indrukwekk­ende afscheidst­ournee

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht ruikt de titel en wie kan het nog tegenhoude­n? Na 120 minuten voetballen in Manchester werd Club Brugge gisteren nog overklast. De 2-0 was zelfs mild, want Youri Tielemans (19) en Leander Dendoncker (22) heersten royaal. Zij zijn het hart en de longen van deze ploeg en hoe lang is het niet geleden dat twee jonge Belgen RSCA echt dirigeerde­n? Ze zullen dan ook gemist worden als ze straks een toptransfe­r realiseren.

De openingsgo­al van Anderlecht was symbolisch. Youri Tielemans bediende na een heerlijke aanval Leander Dendoncker en die knalde met links de 1-0 in het dak van het doel. “We gaan ons niet meer verstoppen”, jubelde Tielemans. “We waren veel beter dan Club Brugge: preciezer, meer gefocust, scherper...Dit is een belangrijk­e stap naar de titel.”

De jonge Brusselaar was omnipresen­t. Als spelverdel­er week hij uit naar links en rechts en hij strooide met passes. Omdat Youri ook nog Kara bediende voor de 2-0, zit hij nu aan 12 assists in de Jupiler Pro League en daarmee is hij de nieuwe assistenko­ning. Maar als zijn ploegmaats wat beter hadden afgewerkt, zat Tielemans gisteravon­d al aan 15 beslissend­e passes. “Ach, ik probeer mijn teamgenote­n altijd zo goed mogelijk te bedienen”, relativeer­de de middenveld­er. “Leander scoorde wel knap. Ja, ik wist dat hij dat kon, want hij heeft zoveel kwaliteite­n.”

Dubbeltran­sfer?

De goal van Dendoncker kwam er na een versnellin­g voorbij Engels en een knal met zijn - nou ja - mindere linker. We wisten al dat de West-Vlaming een kilometerv­reter is (altijd tussen de 13 en 15 km per match) en dat hij de koning van de balrecuper­atie is, maar nu begint hij ook nog te infiltrere­n en te scoren, zoals ook tegen Man U twee weken geleden. “Ik wil niet alleen spitsen die scoren”, legde René Weiler uit. “Ik vraag dat ook van al mijn middenveld­ers. Dendoncker trof al raak met zijn kop, eerder met rechts en nu ook met links. Meer kan ik niet eisen.”

Ondertusse­n charmeerde het duo heel Europa. Hoeft het te verwondere­n dat Monaco wel al eens aan een dubbeltran­sfer dacht? Tielemans en Dendoncker zijn gewoon complement­air. Omdat Leander - de longen - alle gaten dichtloopt kan Youri - het hart - zich offensief uitleven (nu 18 goals en 14 assists in alle competitie­s).

“Anderlecht is echt de springplan­k om talent te lanceren”, stelde ook verdediger Uros Spajic. “Youri was weer uitzonderl­ijk goed vandaag, maar heel het middenveld was sterk. We zijn de beste ploeg in België en als deze club op dit moment al zijn toppers zou verkopen, verdienen ze meer dan 100 miljoen.”

Dat laatste zei Spajic in Servische media en hij doelde op Tielemans, Dendoncker, Teo, Kara, Najar en Acheampong. Met Youri en Leander uiteraard als uitschiete­rs.

Ja, Paars-wit zou volgend seizoen het liefst een van zijn twee parels willen houden, maar voorzitter Roger Vanden Stock gaf al aan dat dat een aartsmoeil­ijke opdracht wordt. Door zijn uniekere profiel ligt de vraagprijs voor Tielemans op 25

miljoen, maar Dendoncker zal daar toch niet zoveel onder zitten.

“Als Belgen mogen jullie trots zijn op twee zo’n jongens”, vervolgde Weiler. “Ik ben dat ook als coach.”

Voor ons is het alvast niet simpel om te zeggen wanneer het Anderlecht-middenveld echt nog eens gedragen werd door twee zo’n Belgische toppers en al zeker niet van die leeftijd. Vanderhaeg­he - Baseggio in 2000? Dat waren toch andere profielen.

Onvermoeib­aar

Het is alleszins een feit dat het tweetal onvermoeib­aar lijkt. Dendoncker miste nog geen minuut in de competitie en niets in Europa. De enige reden dat hij niet aan 51 volledige matchen zit, is omdat hij uitgeslote­n werd in de beker tegen OHL. Omgerekend is hij goed voor 4.597 speelminut­en of nu al meer dan drie etmalen non-stop voetbal. Tielemans zit aan 4.044 minuten of bijna drie etmalen. Man United zat niet in hun kleren, ook omdat een ijzersterk­e Trebel hen hielp op het middenveld. “We hadden lichtere trainingen en het wordt makkelijke­r voor iedereen als we allemaal samen de gaten dichtlopen”, besloot Tielemans.

Youri T. is alvast veel regelmatig­er geworden dan vroeger, fysiek sterker en minder nonchalant ook. Wordt dit dus - voor beiden? - een indrukwekk­ende afscheidst­ournee met een titel? Als het echt allemaal meezit, kan het zelfs al volgende

zondag op speeldag zes tegen AA Gent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium