Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische sportprime­ur voor de ogen van Nadia Comaneci

- JACOBS

V oor wie zich afvroeg wie het meisje was dat eind vorig jaar dertien flikflaks uit haar lenige lijf toverde als opwarmer voor de aftrap van een voetbalmat­ch op SintTruide­n: dat was Nina Derwael uit het nabijgeleg­en Velm, amper zeventien. Afgelopen weekend werd datzelfde meisje de eerste Belgische Europees turnkampio­ene ooit. Sterker nog: aan de brug met ongelijke leggers speelt Derwael mee met de wereldtop . “Dit is hopelijk slechts een tussenstap.”

“Soms denk ik nog w eleens: is dit echt gebeurd? Maar nu begint het s tilaan wel door t e dring en.” Gis ternamidda­g in het Roemeense Cluj. Nina Derwael heeft haar gouden medaille van zaterdag met haar f amilie, support ers en andere turnsters gevierd met een kleine gelegenhei­dsreceptie. Ze s chrijft niet meer o f minder dan een hoo fdstukje Belgische sport geschieden­is. S ymbolisch keek ook de Roemeense Nadia Comaneci t oe, de be ste turns ter aller tijden, een van de grootste olympiërs ooit en net als D erwael specialis te aan de brug met ongelijke leggers. “Ik heb haar wel gezien, maar niet ontmoet.”

Waarom is Derwael zo goed? Omdat ze boven het maaiveld uitsteekt. Figuurlijk, maar ook lett erlijk. Nina is bijna 1,70 meter. D at is gr oot in een w ereld die wordt gedomineer­d door e xplosieve springvere­n – de olympis che allr oundturnka­mpioene Simone Bile s is 1,45 meter, om maar iets te zeggen.

Derwael speelt haar lengt e uit, turnt met flair en oogt bijz onder elegant. “Ik heb dat een beetje v an nature, maar ik werk er ook w el aan z odat alles er pr oper en netjes uitziet.”

Derwael is bo vendien behoorlijk extravert. Als z e met het Belgische team aan de slag is op een competitie, hoor je haar s tem vaak bo ven alle s en ieder een uit, haar collega’s aan het oppeppen en aanmoedige­n.

Moeilijke oefening

Maar met eleg antie en uiterlijk vertoon alleen wordt een int ernational­e jury niet van zijn sokken geblazen. T urnen is nog altijd een jurysport – in dat op zicht is een E uropese titel belangrijk, z odat D erwaels naam nog meer int ernational­e weerklank krijgt – maar er w ordt niet z omaar w at met willek eur gejureerd. De punten van verschille­nde element en in een oe fening ligg en namelijk vast.

Derwael kiest voor een relatief moeilijk e oe fening. Het v oordeel: hoe moeilijker de af zonder lijke element en, hoe meer punt en z e opleveren, hoe meer k ans op succes. Het nadeel: hoe moeilijk er de elementen, hoe hog er de k ans op een schoonheid­sfoutje en dan is een deftig klas sement zo g oed als om zeep. Het v ergt een s terk hoo fd op de frêle schouders die zo’n mentale druk aankunnen. D erwael: “V oor een c ompetitie ben ik w el r edelijk gestressee­rd, ja. Maar z aterdag in die finale z at ik g elijk in mijn ritme

zodra ik begon.”

Combineren met school

Het helpt altijd om de z enuwen beter de b aas t e kunnen als je haast blindeling­s de verschille­nde onder delen onder de knie hebt. D at wil z eggen: oe fenen, oefenen, oe fenen. Sinds haar negende c ombineert D erwael school met t opturnen. “V oor een nieuwe combinatie aan de brug ben ik t och wel een jaar bezig v ooraleer ik z e in een volledige oe fening k an int egreren. En een volledige oefe

ning, dan spr eek je o ver ja ren. Maar als je dan het r esultaat ziet, is het dat w el allemaal waard.”

Derwael k an ook op de allr ound – de optelsom v an alle t oestellen – aar dig uit de slag. Ze werd zevende allround op dit EK. Maar haar specialit eit, de brug met ongelijke leggers, is niet alleen v an Europese klas se, maar v an wereldklas­se. Ter vergelijki­ng: met haar E uropese gouden s core van 14.633 zou ze op de Olympische Spelen van Rio 2016 als zevende geëindigd zijn. In die olympis che finale w aren vier v an de acht meisje s Europese.

Voor hetzelfde geld stond Derwael vorig jaar al tijdens haar olympis che debuut –z e was toen 16 – met een bij de beste acht olympis che t oestelfina­listen. Toen kon ze zich net niet k walificere­n. “Dit smaakt naar meer, ik hoop dat dit een tus senstap is”, v ertelt z e. “Ik heb sowieso nog ding en waarop ik k an voortwerke­n. Dit goud doet wel dromen van de v olgende Olympische Spelen in Tokio 2020. Waarvan ik dan droom? Iedere atleet dr oomt toch van een olympische medaille?” HANS

 ?? FOTO'S EPA ?? Nina Derwael
met haar gouden medaille
na een sterke prestatie aan de brug met ongelijke
leggers.
FOTO'S EPA Nina Derwael met haar gouden medaille na een sterke prestatie aan de brug met ongelijke leggers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium