Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is ons beste voorjaar ooit”

Quick.Step Floors sluit klassiek voorjaar af met vier o verwinning­en en acht podiumplaa­t sen

- JANPIETER DE VLIEGER

Quick.Step Floors bleef ook in Luik-Bastenaken­Luik trouw aan de stijl van het huis: alweer koers gemaakt en met Daniel Martin (tweede) alweer een renner op het podium. Manager Patrick Lefevere berustte in de superiorit­eit van Valverde. “Eerlijk: ik weet echt niet hoe je hem moet kloppen.”

“Bloody Alejandro, huh.” Daniel Martin is te wel opgevoed om het voor de camera te zeggen, maar in de omhelzing met ploegmaat David De La Cruz kwam er toch een vloekje aan te pas. De Ierse kopman van Quick.Step Floors was net tweede geworden achter Valverde, de derde keer al in één maand, de vijfde keer in zijn carrière. Martin verloor er zijn humeur niet bij, ook niet toen een Noorse tv-verslaggev­er hem vroeg wat hij kon zeggen over Valverde. “Wel, hij is tamelijk sterk”, zei Martin. “Mijn enige voordeel is dat hij een dagje ouder wordt. Dinsdag wordt hij 37, neen? Maar doorheen mijn carrière is hij altijd mijn grote ‘nemesis’ geweest.”

Apathie

Bij Quick.Step Floors was er aanvankeli­jk wat lichte frustratie over het koersgedra­g van de andere teams.

“Ik zag opnieuw passivitei­t bij veel ploegen”, aldus Tom Steels, nochtans de man met de laagste irritatied­rempel in de Quick.Step-volgwagen. “Als wij niet rijden, dan blijft dat kopgroep voorop, daar ben ik zeker van.”

Patrick Lefevere is doorgaans de eerste om de apathie van de tegenstand aan de kaak te stellen, maar gisteren beet hij op zijn tong. “Het woord ‘laffe kaffers’ neem ik niet meer in de mond. Laat dat maar aan Raymond over (Raymond van het Groenewoud in ‘Italianen’, red.). Spaanse teams als Movistar zijn gewoon heel goed in afwachten en blufpoker spelen. Wij hebben dat niet in ons systeem zitten. Dat is niet de stijl van huis. Maar bon, normaal ben ik meer pissed als we hier tweede worden.”

De mildheid van Lefevere had natuurlijk veel te maken met de omstandigh­eden van de tweede plaats. Quick.Step Floors verloor met Gilbert en Alaphilipp­e de voorbije weken twee kopmannen voor Luik. Met De Plus, Mas en Vakoc was het team piepjong – “Ik had vaker Luik gereden dan de rest van de ploeg bij elkaar opgeteld”, stelde kopman Martin vast. Daar kwam nog bij dat Eros Capecchi geblesseer­d uitviel. Mas en De La Cruz waren ter elfde ure uit ‘vakantie’ teruggeroe­pen. Bob Jungels vertrekt ambitieus richting Giro en wilde daarom liever niet inspringen in Luik.

In die omstandigh­eden is een tweede plaats een succes, zeker als de winnaar Alejandro Valverde heet. Niemand bij Quick.Step Floors die hem de overwinnin­g misgunde, niet in het minst omdat Movistar nu net de ploeg was die onderweg ook wel had gewerkt.

Tactiek

Patrick Lefevere wilde ‘s avonds nog eens de beelden bekijken om te zien wie de groep-Valverde terug had gebracht na de aanval van Martin, maar renner noch ploegleidi­ng voelden het aan als een gemiste kans.

Tactisch waren geen fouten gemaakt.

“Ik zette aan op het moment dat hij volgde in de wielen”, legde Martin uit. “Ik dacht dat ik hem had verrast, maar hij was sterk genoeg om terug te komen.” Lefevere vulde aan. “Hoe moet je Valverde kloppen?

(lacht) Hem omver lopen, zeker? Eerlijk: ik weet het echt niet. Je kan zeggen: nog vroeger proberen te isoleren, maar kijk naar La Redoute. Zonder veel ploegmaats rijdt hij daar makkelijk mee in vierde positie. ”

Met de tweede plaats van Martin in Luik sluit Quick.Step Floors het voorjaar af met vier overwinnin­gen en acht podiumplaa­tsen. Een ongezien succes.

“Het beste voorjaar ooit”, aldus Lefevere. “Vroeger zijn we weggezet als een ploeg die alleen scoorde op de kasseien, maar nu spelen we overal mee, ook in de Ardennenkl­assiekers en het rondewerk. Het is hier in Ans ooit anders geweest, maar ik ben vandaag een heel tevreden man.”

Patrick Lefevere, CEO Quick.Step Floors “Hoe moet je Valverde kloppen? Hem omver lopen, zeker? Eerlijk: ik weet het echt niet.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Daniel Martin probeert in de slotfase Alejandro Valverde te verrassen, maar vergeefs.
FOTO PHOTO NEWS Daniel Martin probeert in de slotfase Alejandro Valverde te verrassen, maar vergeefs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium