Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even omstreden als g eliefd

- WIM VOS

flink wat hoogtes en laagtes. Begonnen bij het Italiaanse Acqua e Sapone – als ploegmaat van Cipollini – etaleerde hij zich al snel als een begenadigd klimtalent. In zijn allereerst­e Giro, amper 22 jaar oud, werd hij meteen achttiende. Een jaar later voegde hij daar al een vierde plek in LuikBasten­aken-Luik aan toe.

Klant bij dopingarts Fuentes

Het zou jarenlang de status van Scarponi in het peloton bepalen. Geen absolute topper, maar als klimmer en ronderenne­r wel een meer dan degelijke subtopper. Maar ook: een kind van een bedroevend­e wielertijd. In mei 2007 moest Scarponi aan het Italiaanse gerecht bekennen dat hij klant was geweest bij de Spaanse dopingarts Fuentes. Het leverde hem achttien maanden schorsing op.

Het zou niet de enige keer zijn dat Scarponi in ongenade viel. In 2012, na contacten met de verguisde Michele Ferrari, moest hij opnieuw drie maanden aan de kant.

Maar tussen al die perikelen door verzamelde Scarponi wel een mooi palmares, met rit- en eindzeges in onder meer de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië en de Giro. Wel ironisch: die eindzege in de Giro dankte hij op zijn beurt aan een dopingscha­ndaal. Door te veel clenbutero­l in zijn urine werd Alberto Contador uit het klassement ge- schrapt en schoof Scarponi een plekje op.

Vader van tweeling

Ondanks die turbulente carrière bleef Scarponi altijd geliefd. Bij zijn collega’s en ploegmaats – de jongste jaren hielp hij als meesterkne­cht Nibali nog aan eindwinst in Tour en Giro – maar ook bij de buitenwere­ld. Niet in het minst door zijn immer vrolijke houding. Zoals een journalist dit weekend opmerkte: “Mocht Scarponi geen renner geweest zijn, hij was zonder twijfel cabaretier geworden.” Even zoeken op YouTube en u weet waarom. Zingend tijdens een interview in de Ronde van Oman, met een papegaai op de schouder op training, of als stuntman op de fiets: als entertaine­r had Scarponi zijn gelijke niet. Tot zaterdag. Zijn vrouw Anna en de tweeling Giacomo en Tommaso moeten verder zonder hem.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Scarponi won vorige week maandag nog een rit in de Tour des Alpes.
FOTO PHOTO NEWS Scarponi won vorige week maandag nog een rit in de Tour des Alpes.
 ?? FOTO EPA ?? De vrachtwage­n waarmee de renner in contact kwam.
FOTO EPA De vrachtwage­n waarmee de renner in contact kwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium