Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tragisch ongeval op training kost 37jarige Italiaanse renner het leven

-

Een tragisch ongeval op training heeft het wielrennen in diepe rouw gedompeld. Michele Scarponi is niet meer. Hoewel niet onomstrede­n was de Italiaan vijftien jaar lang een kleurrijk, geliefd en bijzonder gewaardeer­d renner. Volgende week zou hij nog één keer starten als kopman van zijn ploeg Astana in de Giro.

“Ik weet het niet, ik kan het niet. Ik heb er geen woorden voor, mijn vriend...” Vincenzo Nibali was niet de enige die het tragische overlijden van Michele Scarponi afgelopen weekend niet bevatten kon. Bij het herdenking­smoment gisteren net voor de start van Luik-Bastenaken-Luik stonden tal van renners met tranen in de ogen.

Vorige week maandag had Scarponi nog een rit in de Tour des Alpes gewonnen, zijn negentiend­e zege in zijn loopbaan en zijn eerste overwinnin­g in 3,5 jaar. Het had hem een vierde plaats in het eindklasse­ment opgeleverd. Maar belangrijk­er: op zijn 37e leek Scarponi, die door het uitvallen van ploegmaat Fabio Aru tot kopman van Astana was gepromovee­rd, opnieuw klaar voor een hoofdrol in de Giro, die volgende week begint.

Tot een ongeval zaterdagoc­htend in zijn woonplaats Filottrano er anders over besliste. Volgens Italiaanse media kwam Scarponi rond 8u ’s ochtends op een kruispunt in botsing met een busje dat de voorrangsr­egels negeerde. Op weg naar het ziekenhuis in de traumaheli­kopter overleed hij.

“Na de Ronde van de Alpen keerde hij vrijdag met de auto terug naar huis en ’s avonds was hij bij zijn familie”, liet Astana enkele uren later weten. “Vanmorgen vertrok hij voor een trainingsr­itje en toen sloeg het noodlot toe. We moeten afscheid nemen van een groot kampioen en een geweldig man, die altijd lachte.”

Het dramatisch­e voorval sloeg in als een bom. Vijftien jaar lang maakte Scarponi deel uit van het profpeloto­n – geen renner die hem niet kende. Ook al was zijn loopbaan er een met

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium