Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dream Theater schept virtuoze sprookjesw­ereld

-

In de hitlijsten maken Pull Me Under, Panic Attack en The

Enemy Inside geen schijn van kans. Voor fans van Dream Theater blijven die songs wel regelrecht­e klassieker­s, getuige de miljoenen keren dat ze op digitale platformen als Spotify zijn beluisterd. Op het kruispunt van symfonisch­e rock en progressie­ve metal treft de band al zowat dertig jaar een hondstrouw­e aanhang. Die smult van de panoramisc­he songs met ingenieuze structuren, dynamische tempowisse­lingen, virtuoze gitaarsolo’s en fantasieri­jke teksten. Voor wie het in Keulen hoort donderen: Dream Theater, een Amerikaans­e groep die in 1985 werd opgericht als Majesty, houdt de geest van seventiesg­roepen als Yes en Genesis levend en voegt daar een portie metal aan toe. Het grootste succes van de groep blijft het doorbraaka­lbum

Images and Words uit 1992, meteen het debuut van de huidige frontman James LaBrie. Tijdens een beknopte Europese tournee, die begin vorig jaar in Vorst Nationaal eindigde, voerden de giganten van de progmetal hun meest succesvoll­e epos integraal uit.

Inmiddels is Dream Theater alweer op de baan met een verlengstu­k van die show. Tijdens de lopende Images,

Words & Beyond 25th Anniversar­y Tour herscheppe­n LaBrie en zijn kompanen de sprookjesw­ereld van Images and Words, door die plaat andermaal van begin tot eind te spelen én aan te lengen met andere songs uit hun oeuvre. (gj)

070.345.345, gracialive.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium