Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf alternatie­ven voor Turteltaks

Minister Bart Tommelein moet beslissen wie er gaat betalen

- HANNES CATTEBEKE

Energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) moet zich opnieuw buigen over de verfoeide Turteltaks. Alle ogen zijn op hem gericht om een alternatie­f uit te werken, nu het Grondwette­lijk Hof de Turteltaks vernietigd heeft. Waar moet het geld dan wel vandaag komen? Tommelein laat voor het eerst in zijn kaarten kijken.

Eén ding waar Bart Tommelein al van overtuigd is, is dat er geen nieuwe energiehef­fing komt. Ondertusse­n zijn er al 700 klachten over de Turteltaks. Voor iedereen die zich aansluit, organiseer­t het kantoor Angry Mob een collectiev­e gerechteli­jke procedure tegen de Vlaamse regering. Angry Mob maakt zich sterk dat de klagers hun Turteltaks van dit en vorig jaar terugbetaa­ld kunnen krijgen. “Een nieuwe heffing zou politieke zelfmoord zijn”, zegt Tommelein. “Het probleem is wel dat ik daardoor maar een heel beperkt aantal instrument­en overhoud.”

De vervuiler betaalt

Een CO2-taks (op fossiele brandstoff­en zoals diesel en gas) staat al lang op het verlanglij­stje van CD&V en ook Tommelein vindt dat een mooi principe. “Helaas moeten we dat met de andere gewesten en de federale regering overeenkom­en, dus niet meteen inzetbaar.” Bovendien blijft het een taks, die snel een “Tommeltaks” kan worden. “Ik zie zo’n CO2-taks ook eerder als een manier om fossiele brandstoff­en uit de markt te prijzen. Niet om schulden af te lossen.”

De verbruiker betaalt

Zo gaat het in Duitsland. Van elke kilowatt gebruikte elektricit­eit gaat een vierde van de prijs naar investerin­gen in hernieuwba­re energie. Iets waar Tommelein in Vlaanderen alleen maar van kan dromen. “Maar vergis u niet”, zeggen de ondernemer­s hier. “Die hoge kosten hebben ook hier op tegenstand gebotst.” Voor Vlaanderen ziet Tommelein dat principe bruikbaar voor toekomstig­e investerin­gen. “En ook nu doen we dat al”, zegt Tommelein. “Maar daarmee kan je het verleden niet goedmaken.”

De winnaar betaalt

Een Hutsheffin­g, een zonneparkt­aks: Tommelein wil er niet van weten. Wie zoals Katoen Na- tiebaas Fernand Huts in de periode dat de torenhoge subsidies voor zonnepanel­en werden toegekend, grote parken heeft aangelegd en nu elk jaar miljoenen winst maakt, blijft dat recht behouden. “Hoe absurd dat ook was, we gaan die contracten niet verbreken. Ze helpen ons onze klimaatdoe­lstellinge­n te bereiken en als we terugkomen op deze engagement­en, dreigen we potentiele investeerd­ers af te schrikken.”

De investeerd­er betaalt

Als bedrijven en particulie­ren meer zouden investeren in hernieuwba­re energie, zou een deel van het probleem opgelost zijn. “De regering zou dan zelf minder moeten investeren in hernieuwba­re energie, waardoor er geld vrijkomt om de schulden uit het verleden af te betalen.” Dat wordt onder meer mogelijk via de eengemaakt­e energiehol­ding die de minister in de steigers heeft gezet.

De minister van Begroting betaalt

Een nieuwe belasting invoeren, is geen optie. Besparen, daar heeft een liberale minister wel oren naar. Als de Vlaamse overheid minder uitgeeft voor een van haar andere bevoegdhed­en, kan het vrijgekome­n geld naar de groenestro­omcertific­aten gaan. “Tegen het einde van de legislatuu­r gaan we zeker een deel van die schuld kunnen afbetalen.”

 ?? FOTO BEN GYSEN ?? Bart Tommelein tijdens een werkbezoek in Duitsland.
FOTO BEN GYSEN Bart Tommelein tijdens een werkbezoek in Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium