Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terminal DP World kreunt onder de (luxe)problemen

Oplossinge­n in de maak voor tekort aan dokwerkers en onverwacht­e volumegroe­i

- PAUL VERBRAEKEN

Terminalui­tbater DP World zet zich schrap voor een hete zomer. Hoewel er allerlei projecten in de steigers staan om de congestie aan te pakken, zijn er geen simpele oplossinge­n. Bovenal: er komen meer containers binnen dan verwacht en er zijn te weinig dokwerkers.

Wat ging er toch fout vorige vrijdag, toen terminalui­tbater DP World zijn terminal de hele voormiddag moest sluiten en honderden vrachtwage­nchauffeur­s boos rechtsomke­er moesten maken? En dat terwijl de wachttijde­n ook in de weken daarvoor soms al hoog waren opgelopen. “Op 16 juni leken we écht in het oog van de storm aanbeland”, licht algemeen directeur Rob Harrison toe. “Alles kwam samen. Maar in feite zitten we met enorme luxeproble­men.” Op de achtergron­d spreken de feiten voor zich: de negen grijze containerk­ranen van de DP World-terminal zijn allemaal aan het werk boven gigantisch­e schepen. Eind dit jaar komen er nog twee Liebherr-containerk­ranen – kostprijs: 11 miljoen euro per stuk – bij. Maar zo’n levering vergt tijd.

Propvolle schepen

Met statistiek­en toont Harrison aan hoe druk het de jongste tijd was: week na week blijken er 23 tot 44% méér containers behandeld te worden dan vooropgest­eld. “Zowel door de macro-economisch­e heroplevin­g als door de komst van nieuwe lijndienst­en zoals die van Ocean Lines, kennen we een enorme groei van de volumes, en dat op een te kleine concessie. En voor de zomermaand­en zijn alle schepen vanuit het Oosten op weg naar hier, en ze zitten propvol.” “Tegelijk kijken we aan tegen een enorm tekort aan dokwerkers, vooral dan chauffeurs voor de ‘straddle carriers’ (voertuigen voor containers, red.). Zoals bekend worden er dit jaar 250 extra chauffeurs opgeleid, maar dat vergt tijd. Pas eind dit jaar zijn die inzetbaar. Elke dag hebben we veertien tot twintig chauffeurs te kort voor ons park van 57, binnenkort 65, straddle carriers. Dat zal komende zomer, wanneer heel wat dokwerkers met vakantie gaan, niet verbeteren! Daar bovenop kwam vorige vrijdag dan die computerpa­nne. Ook dat nog!” De robuuste Harrison zegt alle begrip te hebben voor de frustratie­s van de vrachtwage­nchauffeur­s. Op vele vlakken wordt aan oplossinge­n gewerkt. Zo biedt DP World in de zomermaand­en een bonus van tien euro per rit voor wie minstens tien keer naar de terminal komt. “Samen met de korting die dan in de Liefkensho­ektunnel geldt, betekent dat 17,5 euro in mindering.” “Voor de binnenvaar­t komt er volgende week al een collectief overlaadpu­nt van waaruit wij zelf het transport zullen verzorgen. En alle claims van de truckers zullen wij zelf bekijken.” Harrison zegt er ook alle vertrouwen in te hebben dat, in afspraak met de havenvakbo­nden, de aanwerving van de nodige categoriee­n havenarbei­ders vlot zal verlopen. In het andere geval zou DP World, in toepassing van de aangepaste wet-Major, wel eens gedwongen kunnen worden buiten de pool aan te werven.

ROB HARRISON CEO DP World ‘‘Elke week zitten we tot ruim 40% boven de verwachte volumes. Een luxeproble­em.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De terminal van DP World (Antwerp Gateway) verwerkt enorme containerv­olumes.
FOTO JORIS HERREGODS De terminal van DP World (Antwerp Gateway) verwerkt enorme containerv­olumes.
 ??  ??
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium