Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onze huiskat komt niet uit het Oude Egypte

Boeren in Nabije Oosten temden 10.000 jaar geleden al katten

-

Onze spinnende huisgenoot komt oorspronke­lijk níét uit het Oude Egypte. Onderzoek waaraan ook Belgen deelnamen, heeft die hardnekkig­e mythe ontkracht. Het waren de eerste landbouwer­s in het Nabije Oosten die wilde katten domesticee­rden.

Kattenlief­hebbers vragen zich wel eens af wat er in het kopje van hun geliefde snorrebees­t omgaat, maar beseffen tegelijk dat ze het maar beter niet weten. Hun herkomst laat zich net zo moeilijk achterhale­n. Simpel toch: het Oude Egypte, zegt u? Half juist, stelt archeozoöl­oog Wim Van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen (KBIN), die daar met collega’s onderzoek naar deed.

Hoe komt het dat die herkomst zo moeilijk te duiden is? Wim Van Neer: Hier in het KBIN hebben we heel wat botten en huiden van zowel wilde katten als huiskatten, maar die lijken uiterlijk zo sterk op elkaar dat genetisch onderzoek nodig is om het onderschei­d te zien. Honden daarentege­n lijken al helemaal niet meer op de wolf. In Mesopotami­ë 5.000 jaar geleden joeg de elite al met windhonden. Voor katten vind je pas in de middeleeuw­en iets anders dan de streepjesk­at, het typische patroon van alle wilde katten. Wij doen hier onderzoek op dierenbeen­deren, bij de KU Leuven doen ze het DNA-onderzoek. Door die samenwerki­ng hebben we de herkomst van de huiskat kunnen achterhale­n. En die is verrassend genoeg niet het Oude Egypte? De meeste mensen, ook onze studenten, zouden de domesticat­ie van de kat in het Oude Egypte situeren. Maar vijftien jaar geleden is op Cyprus een spectacula­ire vondst gedaan van een volledig kattenskel­et bij een menselijk graf dat 9.500 jaar oud was. Dat moest wel een getemde kat zijn, want op Cyprus kwamen gewoon geen wilde katten voor. Maar dat is veel vroeger dan het Oude Egypte. Waar kwam die dan vandaan? Uit het Nabije Oosten, het gebied van het huidige Syrië, Israël, Libanon, Jordanië en Irak, waar de mensen iets voordien overgegaan waren van jagers-verzamelaa­rs naar landbouwer­s. Die merkten dat de wilde katten de muizen in hun graanopsla­gplaats vingen en zijn de dieren om die reden gaan temmen en kweken. Bovendien hebben we zelf bij opgravinge­n in Egypte volledige kattenskel­etten gevonden die 6.000 jaar oud waren. Dat is 2.000 jaar ouder dan de eerste Egyptische afbeelding­en van katten als huisdieren. Kwamen de Egyptische katten dan ook uit het Nabije Oosten? Dat is niet eenduidig. Het genetische onderzoek toont aan dat de boeren de katten mee verspreidd­en over Turkije en de Balkan. Misschien ook zuidwaarts richting Egypte? Wel staat vast dat vanuit Egypte tijdens de Grieks-Romeinse periode, toen de katten er aanbeden werden, een heel specifieke, populaire vorm van huiskatten over de hele mediterran­e wereld verspreid is geraakt. Ook tot in onze regio en zelfs aan de Baltische Zee. Dat was duidelijk een tweede golf. Maar of de Egyptenare­n zelf wilde katten domesticee­rden of verder kweekten met dieren die van het Nabije Oosten kwamen, kunnen we nu niet met zekerheid zeggen. En welke is onze huiskat? Er zijn vijf kattentype­s. De twee meest voorkomend­e zijn afkomstig uit het Nabije Oosten.

Waarom zien we de gevlekte katten pas na de middeleeuw­en? Alle wilde katten zijn ook nu nog altijd streepjesk­atten. Pas door geselectee­rd te gaan kweken om bepaalde eigenschap­pen te benadrukke­n, ontstaat kans op inteelt, en dat brengt afwijkinge­n met zich mee. Dat is bij alle dieren zo, maar dan moet je ze wel in kooien of stallen kunnen zetten. Probeer maar eens een kat op te sluiten. Daarom is dit dier pas zo laat andere vormen gaan aannemen. HANS OTTEN

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Professor Wim Van Neer.
FOTO RR Professor Wim Van Neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium