Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps afval wordt zonnebril

Stad steunt duurzaam bedrijf w.r.yuma met 15.000 euro

- SACHA VAN WIELE

Het bedrijf w.r.yuma verzamelt met vrijwillig­ers plastic afval om er trendy zonnebrill­en van te maken. Er komt zelfs een model met de skyline van Antwerpen. Wie de zonnebril beu is, kan die inleveren om te recycleren.

Het bedrijf w.r.yuma is een van de drie vernieuwen­de initiatiev­en rond duurzaamhe­id die een premie krijgt van de stad Antwerpen. Zaakvoerde­r en oprichter van w.r.yuma is Sebastiaan de Neubourg. Hij is ingenieur van opleiding en begeleidde de afgelopen vijf jaar jonge ondernemer­s bij het opstarten van hun bedrijf. “Na een tijdje wou ik zelf ook eens een bedrijf oprichten”, zegt De Neubourg. “Het opzet is om duurzaamhe­id uit de hoek van de geitenwoll­ensokken te halen. Stijlvolle zonnebrill­en leken mij het beste product om dit te doen.” De Neubourg is ondertusse­n al een jaar bezig met de ontwikkeli­ng van de brillen. Hij verwacht in september daadwerkel­ijk van start te kunnen gaan. De betaalbare brillen – de prijs ligt rond 120 euro – worden geprint met een 3D-printer. De grondstof is Antwerps plastic afval, zoals petflessen en dashboards van auto’s, dat verzameld wordt door vrijwillig­ers op onder andere festivals, sportevene­menten, parken en waterlopen. “Door met vrijwillig­ers te werken, betrekken we de mensen niet alleen bij het product, maar maken we ze ook bewust van de noodzaak om duurzaam te zijn”, zegt de zaakvoerde­r. “Deze zonnebrill­en zijn uniek in de wereld. Nergens anders worden brillen gemaakt volgens dit systeem van circulaire economie.”

En wie een bril koopt, kan die, als hij versleten is, ook opnieuw als grondstof laten gebruiken voor een nieuwe bril. “Ze kunnen dan goedkoper een nieuwe bril kopen bij ons”, zegt De Neubourg. Het bedrijf w.r.yuma krijgt als innovatief en duurzaam project een subsidie van 15.000 euro van de stad Antwerpen.

Voedselver­spilling en bomen

Een ander project dat nu voor 20.000 euro steun krijgt van de stad Antwerpen is de vzw Rekub. Dit project wil voedselver­spilling tegengaan. Met pop-uprestaura­nts werden gerechten opgediend van voedselove­rschotten van supermarkt­en en bioboeren. In 2018 wil Rekub een permanent lunchresta­urant openen in Antwerpen. De gerechten bestaan dan uit 70% onverkocht­e groenten en fruit. Bos+Tropen vzw is het derde project dat wordt gesteund. Deze vzw wil jongeren in de lagere scholen wijzen op het belang van bomen en bossen in het dagelijkse leven. Het krijgt een subsidie van 15.000 euro. “Het projectenf­onds geeft concrete projecten die een meerwaarde betekenen voor de stad op vlak van duurzaamhe­id een duwtje in de rug”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), Antwerps schepen van Leefmilieu. “Het ene project pakt het probleem van voedselver­spilling concreet aan, het andere project het probleem van afval. Het derde project zet in op bewustword­ing van onze allerklein­sten.” Drie keer per jaar organiseer­t Antwerpen een jury die projecten van bewoners, organisati­es en bedrijven beoordeelt. De jury selecteert duurzame projecten die ook innovatief zijn. Het projectenf­onds Duurzame Stad geeft de geselectee­rden vervolgens een financieel duwtje in de rug. Daarvoor trekt de stad ook dit jaar 100.000 euro uit.

SEBASTIAAN DE NEUBOURG Oprichter w.r.yuma ‘‘Het opzet is om duurzaamhe­id uit de hoek van de geitenwoll­ensokken te halen. Stijlvolle zonnebrill­en leken mij het beste product om dit te doen.’’

 ?? FOTO W.R.YUMA ?? Plastic afval wordt verwerkt tot korrels om dan de brillen met een 3Dprinter te maken.
FOTO W.R.YUMA Plastic afval wordt verwerkt tot korrels om dan de brillen met een 3Dprinter te maken.
 ?? Er komt een model met de skyline op. FOTO W.R.YUMA ??
Er komt een model met de skyline op. FOTO W.R.YUMA
 ?? FOTO W.R.YUMA ??
FOTO W.R.YUMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium