Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe meer hoe beter, en liefst zo kleurrijk mogelijk”

Foodblogge­r Abdelkarim Bellafkih geeft zijn favoriete gerechten voor het Suikerfees­t

-

De ramadan zit er bijna op. Zondag is het Suikerfees­t, een dag waarop bij vele moslims de kleurrijks­te gerechtjes op tafel verschijne­n. Welke er zeker niet mogen ontbreken, vertelt de Borgerhout­se foodblogge­r Abdelkarim Bellafkih.

“Niet voor elke moslim eindigt de ramadan op dezelfde dag. Voor wie de berekende kalender volgt, eindigt de vastenperi­ode zondagavon­d. Voor wie de maankalend­er volgt, zoals ikzelf, is het nog even afwachten voor de exacte datum”, legt Bellafkih uit. Maar hoe dan ook zullen de honing, amandelen, dadelpasta, sesamzaad en het oranjebloe­semwater de komende uren en dagen over de toonbanken vliegen. Want de voorbereid­ingen voor het Suikerfees­t worden volop getroffen. “In tegenstell­ing tot bij het Offerfeest, worden tijdens het Suikerfees­t vooral kleine hapjes geserveerd, veelal zoetighede­n: zoete muntthee, koekjes en fingerfood. Na zo’n lange periode van vasten zijn grote schotels iets te veel van het goede. Maar er geldt wel: hoe meer hoe beter, en liefst zo kleurrijk mogelijk”, lacht Bellafkih. Bellafkih is foodblogge­r, een van de enige van Marokkaans­e origine in België. “Je zou inderdaad kunnen zeggen dat ik een gat in de markt heb aangeboord”, lacht hij. Op zijn Facebookpa­gina ‘Koken met Karim’ vind je tal van uiteenlope­nde gerechten. “Daar focus ik zowel op de Marokkaans­e, Mediterraa­nse als op de Vlaamse keuken. Want vooral jonge Marokkaans­e gezinnen hier koken regelmatig Vlaams: friet met stoofvlees bijvoorbee­ld.”

Projecting­enieur

Van jongs af aan stond Bellafkih achter de kookpotten. “Ik groeide op tussen allemaal vrouwen. Ik heb acht zussen en mijn moeder behandelde ons allemaal gelijk. Dus ook ik moest soms helpen in de keuken. De traditione­le Marokkaans­e gerechten kreeg ik dankzij haar onder de knie. Ze leerde me bovendien hoe je de vele kruiden het best met elkaar combineert.” Maar het is pas sinds een jaar of vier dat Bellafkih zich intensief achter de kookpotten is beginnen zetten. “Voor mij is dit pure ont- spanning. In het dagelijkse leven ben ik projecting­enieur. Na tien uur vergaderen is koken wat ik het liefst doe. Samen met mijn dochtertje een cake bakken: dat zijn de leuke familiemom­entjes.” En wat is het Suikerfees­t anders dan één groot familiemom­ent? “We beginnen onze dag in de moskee, om vervolgens met het hele gezin te ontbijten, en dan dijt de groep alleen maar uit. Het is een dag - in realiteit bijna een week - waarop je samen met je familie, buren, vrienden en collega’s rond de tafel kruipt om gezellig te babbelen en te eten. In onze familie neemt iedereen iets lekkers mee.”

ABDELKARIM BELLAFKIH Foodblogge­r ‘‘In tegenstell­ing tot bij het Offerfeest, worden tijdens het Suikerfees­t vooral kleine hapjes geserveerd, veelal zoetighede­n: zoete muntthee, koekjes en fingerfood.’’

Duizendgat­enpannenko­eken

En daarbij horen enkele vaste waarden. “De duizendgat­enpannenko­eken bijvoorbee­ld. Die worden tijdens het ontbijt geserveerd en kan je zoet of hartig eten. De kinderen zijn dan weer vooral fan van de sfenj, een soort van smouteboll­en die op donuts lijken. Wat je ook elk jaar ziet terugkeren, is de briwat, een hartig bladerdeeg­hapje gevuld met kip, feta, vis of een zoete variant gedrenkt in honing. Tegenwoord­ig wordt er veel geëxperime­nteerd met zulke hapjes. En zelf zal ik dit jaar een walnoot-appel-rozijnenca­ke bereiden.” Zoetighede­n in overvloed dus. ELIEN VAN WYNSBERGHE kokenmetka­rim.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium