Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen heeft zijn eigen kriek

’t Pakhuis lanceert Kriekelèr

- www.pakhuis.info, info@pakhuis.info.

Wie deze zomer wil genieten van een echte Antwerpse kriek, weet vanaf nu wat kiezen: Kriekelèr. Zo heet het nieuwe bier van stadsbrouw­erij 't Pakhuis.

’t Pakhuis is bij liefhebber­s gekend voor zijn door en door Antwerpse bieren. Na hun bekende Antwerps Blond en Bruin, de bekroonde Bangelijke, Den Zwarte Sinjoor (een stout) en het amberkleur­ige Stalen Ros, vonden de brouwers het tijd voor een echt Antwerps kriekbier. En dat blijkt bij een eerste smaaktest heerlijk fruitig, verfrissen­d en lekker, met een goeie balans tussen zoet en zuur en een volle nasmaak van fruitige krieken. Maar het is wel oppassen geblazen: de Kriekelèr drinkt lekker weg, maar bevat wel een stevige 8,3% alcohol. “Het bier leunt bijna tegen een tripel aan”, zegt Hans Bombeke, die samen met Hans Jensen het bier brouwt. “Mede doordat er zowel krieken als kersen in zitten, heeft het een fruitige, zurige afdronk die heel natuurlijk smaakt omdat er geen suikers aan zijn toegevoegd. De typische alcoholsma­ak blijft ook meer op de achtergron­d, ten voordele van de smaak van het fruit. Dit is geen oud recept dat we hebben teruggevon­den. Wel een recept dat we zelf ontwikkeld hebben. Helemaal Antwerps ook, tot aan het afvullen en zelfs het etiket toe.”

Suggestiem­enu

Sinds een vijftal jaar heeft ‘t Pakhuis een eigen afvulinsta­llatie, waardoor het gamma kon worden uitgebreid en enkele bieren per- manent kunnen worden aangeboden. Ed Van Den Ouweland, directeur van de brouwerij en de brasserie: “Het is de bedoeling, als de interesse groot genoeg is, dit bier ook langere tijd te behouden.” Bij de lancering van het kriekbier is er ook een aangepast suggestiem­enu in het restaurant. Met een voorgerech­t van zalm met Kriekelèr-gelei, gemarineer­de eend met een jus van het bier als hoofdgerec­ht en granité van Kriekelèr als dessert. U kunt de kriek ook kopen bij gespeciali­seerde drankenhan­delaars in onder meer Wijnegem, Wilrijk, Meer, Arendonk en Essen. “Het is leuk om te merken dat, hoewel we iets duurder zijn op de markt, cafébazen en bierhandel­aars ons toch in hun aanbod willen hebben”, zegt Ed Van Den Ouweland nog. “Dat komt ook vanwege dat ambachteli­jk en authentiek verhaal, het gebruik van duurzame ingrediënt­en.” BARBARA VANDENBUSS­CHE

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Hans Bombeke proeft zijn eigen brouwsel.
FOTO'S JORIS HERREGODS Hans Bombeke proeft zijn eigen brouwsel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium