Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen-Noord is een drama”

Buurtbewon­er wil met andere bewoners fietsroute­plan opmaken

-

AntwerpenN­oord is geen pretje voor fietsers. Fietspaden zijn er schaars. Fietser en bewoner Koen Wynants wil daar veranderin­g in brengen met een fietsroute­plan. Hij wil dit samen met andere fietsende bewoners doen.

Fietsen in Antwerpen-Noord is niet zo vanzelfspr­ekend. Koen Wynants ervaart het dagelijks. Hij woont in de Dambrugges­traat en doet al zijn verplaatsi­ngen in de stad met de fiets.

“Veilig en comfortabe­l fietsen in Antwerpen-Noord lukt niet”, zegt Wynants. “Je hebt kasseien, tramsporen, veel smalle eenrichtin­gsstraten en veel auto’s. Bovendien is de wijk omgeven door drukke verkeersas­sen, zoals Schijnpoor­tweg, Turnhoutse­baan en Carnotstra­at. Voor kinderen ligt het niet voor de hand om met de fiets te rijden hier. Er zijn fietspaden: in Park Spoor Noord en in de Van Kerckhoven­straat. In de Lange Dijkstraat komt op termijn wel een fietsstraa­t.”

Handelaars

Het meest dramatisch­e is volgens Wynants de toestand in de winkelstra­ten, zoals de Handelstra­at. “Het is gewoon verschikke­lijk om daar te fietsen”, zegt hij. “Misschien moeten we dit eens aankaarten bij de handelaars daar, maar ik besef dat voor hen een parkeerpla­ats heilig is.”

Wynants trekt zijn plan als fietser. Net zoals veel andere fietsers die dan wel eens tegen de richting durven rijden of andere overtredin­gen begaan. “Ondertusse­n pas ik mijn traject wat aan”, zegt hij. “Het is dan wel een omweg, maar veiliger.”

Wynants, die ook actief is bij participat­ieplatform Antwerpen aan ’t Woord, gaat nu op zoek naar mogelijke veilige en comfortabe­le fietsroute­s in Antwerpen-Noord. Hij doet daarbij een oproep naar andere fietsende bewoners, buurtcomit­és en ouderveren­igingen. Dit project past binnen de burgerbegr­oting van het district Antwerpen.

“Op basis van al hun fietservar­ingen kunnen we een fietsroute­plan door Antwerpen-Noord maken”, zegt Wynants. “Deze kaart kan an- dere bewoners aansporen om ook te fietsen. Als deze trajecten ingeburger­d geraken, hoop ik dat het district en de stad Antwerpen ermee aan de slag gaan en er rekening mee houden bij de heraanleg van straten en pleinen.”

Opzet is dat bewoners of vereniging­en mensen samenbreng­en in een workshop om zo’n fietsplan voor de wijk op te maken. Indien nodig komt Wynants dit begeleiden. Geïnteress­eerden krijgen een kaart van de wijk en een vragenlijs­t waarmee ze aan de slag kunnen. SACHA VAN WIELE Koen Wynants: 0473.86.55.03 of info@antwerpena­antwoord.be

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Koen Wynants bij een van de grote uitdaginge­n tijdens het fietsen in AntwerpenN­oord: losliggend­e kasseien.
FOTO WIM HENDRIX Koen Wynants bij een van de grote uitdaginge­n tijdens het fietsen in AntwerpenN­oord: losliggend­e kasseien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium