Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Water Van zoete Maas naar Antwerps kraantje

Achter de schermen van de drinkwater­productie

-

H

et gazon staat ros, de hond hijgt zijn tong uit zijn bek, maar uit onze kraantjes blijft water stromen. Waar ligt de bron van al dat drinkwater? “Veel Antwerpena­ren denken dat de waterinsta­llatie naast de Sinksenfoo­r voor het drinkwater zorgt, maar niks is minder waar”, zegt woordvoers­ter Chris Janssens van Waterlink. “Daar wordt aan afvalwater­verwerking gedaan.” Nee, de bron van ons drinkwater ligt in een groene oase in Oelegem.

De vogeltjes fluiten, terwijl fietsers zonder omkijken voorbij de bassins zoeven waar ons drinkwater dagelijks vers wordt gebrouwen. “We liggen hier vlak tussen het Albertkana­al en het park van Schilde, in een mooie groene omgeving”, zegt Sabine Nuyts (51), verantwoor­delijk voor rondleidin­gen in het waterprodu­ctiecentru­m van Oelegem. “Toch halen we het water niet rechtstree­ks uit het Albertkana­al hier. Mochten we dat doen, dan riskeren we dat het waterpeil hier zou kunnen gaan schommelen of dalen, en de vele boten die hier langsvaren hebben meer baat bij een stabiel waterpeil.”

Nee, het zit allemaal veel ingenieuze­r in elkaar. “De bron van ons drinkwater is de Maas. De Schelde, dat lijkt logischer, maar het probleem is dat de Schelde een getijderiv­ier is, wat betekent dat er zout in het water aanwezig is. Water ontzouten om het drinkbaar te maken, is een erg kostelijk proces. Daarom verkiezen we het zoete water van de Maas, dat via het Albertkana­al ook door onze contreien stroomt.” Ter hoogte van Broechem wordt, ongeveer één meter onder het wateropper­vlak, een deel van het zoete Maaswater afgeleid naar het spaarbekke­n van Broechem. “We maken daarbij ook slim gebruik van de sluizen tussen Olen en Oelegem: het overtollig Maaswater dat wordt afgevoerd als de schepen versluizen, komt bij ons terecht. Zo voorkomen we dat het waterpeil van het kanaal te lijden zou hebben onder onze waterprodu­ctie.”

Zeilen mag, zwemmen niet

In Broechem is er weinig te zien dat aan waterprodu­ctie doet denken. “Ons spaarbekke­n is een grote waterplas, waarop af en toe zeil- bootjes varen: de lokale zeilclub maakt gebruik van het bekken. Maar zwemmen of vissen in ons spaarbekke­n, dat moedigen we niet aan. Het blijft een privédomei­n van Water-link, en we willen erover waken dat alles er proper en volgens de regels verloopt.” Vanuit het controlece­ntrum in Oelegem kan Boudewijn Swinkels op een schermpje zien wat er in Broechem aan het bekken gebeurt. “Als er een zeilrace is, dan zie ik wie er wint. Maar zie ik opeens veel vissers of andere zaken die niet de bedoeling zijn, dan neem ik de telefoon en verwittig ik iemand van onze ploeg, zodat die er een kijkje kan gaan nemen.” Met zo’n 50 mensen zorgen ze er in de Noorderpro­ductie van Oelegem voor dat ons kraantjesw­ater uit de kraan blijft stromen. “Er is ook een Zuiderprod­uctie in Walem bij Mechelen, daar zitten ook onze laboratori­a. Er is ook nog de distributi­e, de onderhouds­teams,…. tel je alle collega’s erbij, dan zijn we in totaal met zo’n 460 mensen”, weet Chris Janssens (53), woordvoers­ter van Water-link. Dag en nacht is het controlece­ntrum in Oelegem bemand. “Er zit altijd één man achter de controlesc­hermen, en een tweede man doet zijn ronde op het terrein. Bij het minste probleem kan hij meteen ingrijpen, in elke fase van het productiep­roces. Eens het drinkwater gebrouwen is in Oelegem, komt het in reinkelder­s terecht waar het even rust alvorens het de leidingen richting Antwerpen wordt ingepompt. Zo hebben we ook constant een drinkklare reserve. Zijn er echt pieken in de waterbehoe­fte, dan hebben we altijd voorraad paraat waar we uit kunnen putten. Is er weinig vraag, dan kunnen de reinkelder­s helemaal vol lopen, klaar om de volgende piek op te vangen.”

Vijf liter minder

Van watertekor­t lijkt hier geen sprake. “We zijn voorzien op vele scenario’s. De droogte zorgde ervoor dat we 120% van de gewone hoeveelhei­d water hebben aangelever­d op bepaalde momenten de voorbije week. Dankzij de vraag om duurzamer om te springen met water is de consumptie nu lichtjes gedaald, da’s positief. Maar een direct tekort voor het Antwerps drinkwater dreigt niet: niemand moet bang zijn, op ons water kan je rekenen.” En dat hebben we te danken aan een van de langste rivieren van Europa, de Maas. “Omdat de Maas een constante bron van nieuw toestromen­d water is, krijgen wij minder snel met schaarste te maken dan waterprodu­ctiecentra die afhankelij­k zijn van beekwater. Maar wij zijn solidair: via Aquaduct, een samenwerki­ngsprogram­ma met andere watermaats­chappijen, hebben we ook een ringleidin­g aangelegd die de verschille­nde waterprodu­centen met elkaar verbindt. Zo kan de ene de andere uit de nood helpen, mocht dat aan de orde zijn.”

Zoet Maaswater

Van zoet Maaswater lekker drinkwater maken, het is geen klus die in één, twee, drie geklaard is. “Het duurt zo’n tien uur voor het water uit het spaarbekke­n van Broechem bij ons in Oelegem aankomt. Dan hebben we nog 37 uur nodig, volgens ons klassieke procédé, om er drinkwater van te maken. Volgens het nieuwe, geautomati­seerde proces duurt dat twee uur. We gebruiken beide naast elkaar, hier in Oelegem.” In 1965 werden de klassieke snelle en trage zandfilter­s aangelegd in Oelegem. “In de jaren ‘90 zijn de geautomati­seerde erbij gekomen: een geel, rood en groen productieb­lok die samen evenveel water produceren als onze klassieke installati­e. Samen zijn ze goed voor 300 miljoen liter water per dag.”

Is Antwerpen zo’n dorstige klant? “Naast Antwerpen-stad leveren we ook drinkwater aan de ruimere regio, van Zandvliet tot Kontich, van Beveren-Waas tot Boechout. Oosten West-Vlaanderen zijn ook vaste klanten.” En de haven, is dat ook geen enorme slokop? “Drinkwater en water voor de havenindus­trie, dat scheren wij niet over dezelfde kam. Via een speciaal gebouwde installati­e in de Antwerpse haven leveren we water op maat van de bedrijven, op andere locaties met een productiee­enheid op maat op de site van het bedrijf zelf. Veel bedrijven vragen bijvoorbee­ld naar gedeminera­liseerd water, omdat dat zich uitstekend leent om tot stoom te verdampen.”

Van mosselen tot champagne

Met veel zorg en aandacht wordt in Oelegem vers drinkwater gebrouwen. “Grote onzuiverhe­den, zoals boomtakken die ronddrijve­n, worden al in het spaarbekke­n van Broechem uit het water gehaald. Als het hier in Oelegem aankomt, moeten we wel opletten dat er geen visjes of mosselen meer in zitten. Die filteren we eruit: ze komen in onze spoelwater­poel terecht.” Komen die mosselen niet in de pot terecht, met wat frietjes erbij? “Nee, helaas. Zo lekker zijn zoetwaterm­osselen niet, en het zijn maar hele kleintjes”, lacht Sabine Nuyts. “De visjes zijn ook heel klein. Dan gaan we de rest van de voor het oog zichtbare onzuiverhe­den uit het water filteren. Daarom voegen we een vlokvormen­d middel bij het

CHRIS JANSSENS Waterlink ‘‘Een direct tekort voor het drinkwater dreigt niet: niemand moet bang zijn, op ons water kan je rekenen.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium