Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wielerbond wil WK 2021 naar Vlaanderen halen

- HUGO COOREVITS

BWBvoorzit­ter Tom Van Damme hoopt de wegWK’s van 2021 naar Vlaanderen te halen. Het is geleden van Zolder 2002 (Mario Cipollini) dat ons land nog eens het decor was van de strijd om de regenboogt­ruien.

Dit jaar is het Noorse Bergen aan de beurt, daarna volgen Innsbruck in 2018 (Oostenrijk) en Yorkshire in 2019 (Groot-Brittannië). Voor 2020 zijn Vicenza, Veneto, Groningen en Drenthe kandidaat. Australië en Colombia meldden zich al voor 2021, maar Van Damme maakt zich sterk dat België dan als stichtend lid honderd jaar later meer kans maakt. “Nu we met het wielrennen in eigen land een hoogconjun­ctuur beleven, zou het ideaal zijn om negentien jaar later nog eens een WK te organisere­n.” Het jaar is symbolisch. “In 2021 vieren we de honderdste verjaardag van het WK”, zegt Van Damme. “Het zou leuk zijn dat wij als wielerland een eeuw later nog eens aan de beurt zijn. Ook al omdat België een van de vijf stichtende landen is van wat nu de Internatio­nale Wielerunie (UCI) is.”

Vlaamse regering

“Ik hoop voor dit project de Vlaamse regering mee warm te krijgen”, zegt Van Damme. “Ik weet dat er een studie werd gemaakt naar de haalbaarhe­id om de Europese kampioensc­happen die volgend jaar voor zeven sporten gelijktijd­ig in Glasgow worden gehouden, op een dag naar hier te halen, maar het kostenplaa­tje is een veelvoud van de prijs voor een WK wielrennen. Om het werkingsbu­dget (tussen de 14 en de 20 miljoen euro, red.) rond te krijgen, lijkt steun van de Vlaamse regering de basisvoorw­aarde, gecombinee­rd met de lokale overheden en commerciël­e partners. Het zou ook een unieke kans zijn om marketingm­atig Vlaanderen als wieler- en fietsregio verder te profileren. We moeten durven dromen. Het is een wild idee, maar waarom bijvoorbee­ld voor het prof-WK geen start in Antwerpen, dan in rechte lijn naar de Vlaamse Ardennen, en daar wat rondjes draaien en de finish houden? Antwerpen bewees als wielerstad de deugdelijk­heid in zowel de Tour als de Ronde van Vlaanderen. Voor de ploegentij­drit en de individuel­e chrono's kan je dan de andere provincies van Vlaanderen gebruiken, zodat heel deze regio mee betrokken wordt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium