Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gérard Linard

“Ik ben 74, maar progressie­f”

- (kvu)

Gérard Linard is de grote favoriet om vandaag om 16.30u tot voorzitter van de voetbalbon­d te worden verkozen. Hij wordt dan de eerste Franstalig­e voorzitter in een halve eeuw.

Waarom wil u op uw leeftijd voorzitter worden?

“Kijk, Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat (beiden in het Uitvoerend Comité van de KBVB, red.) hebben ideeen. Héél veel ideeën zelfs. Maar die bleven nu in de koelkast zitten. Het ontbreekt ons aan iemand die de zaken in beweging brengt. Ik ben 74 jaar en ouder dan François De Keersmaeck­er, maar ik ben wel progressie­ver.” Bevestigt u nu dat Verhaeghe en Bayat achter uw kandidatuu­r zitten? “Neen. Ik geloof dat het idee om bij deze verkiezing­en op te komen, voor het eerst geopperd werd bij mijn Waalse amateurvle­ugel. Ik ben niet de enige Franstalig­e die het lastig vindt als er geen vertalinge­n naar het Frans zijn. Vervolgens heb ik met Mehdi Bayat en met Bart Verhaeghe gepraat en mijn idee afgetoetst. Dat is toch logisch? Mijn kandidatuu­r komt dus niet uit de koker van Verhaeghe. Verhaeghe is overigens geen duivel, hé. Hij is een zeer goeie beheerder die barst van de ideeën.”

Gilbert Timmermans is nu uw tegenstand­er in plaats van De Keersmaeck­er. Verandert dat iets aan uw kansen? “Neen. Ik betreur nu wel dat er twee kampen ontstaan: de Vlaamse amateurs tegenover de Waalse amateurs. Ik wil net iedereen harmoniser­en.” Hoe ziet uw programma eruit?

“De administra­tie, de decentrali­satie voor de provincies, de verdere digitalise­ring: die wil ik aanpakken. Maar ik stel me ook kandidaat omdat de top van de voetbalbon­d uitsluiten­d uit Nederlands­taligen bestaat. Terwijl wij Franstalig­en een andere mentalitei­t hebben, andere accenten leggen. Het Waals grondgebie­d is groter dan het Vlaamse. Het feit dat ik geen Nederlands spreek, zie ik niet als een probleem.”

Wat is uw standpunt over het Eurostadio­n? “Heb ik het recht op een joker? ( lacht) Wel, ik vind dat de nationale ploeg in een stadion zou moeten spelen waar minimum 40.000 plaatsen zijn. Maar als een aantal clubs een dergelijk stadion kan bieden, is dat voor mij ook goed. Dan kan de nationale ploeg afwisselen. Niet één club, hè. Een drietal.”

 ?? FOTO PUT ??
FOTO PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium