Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De eerste werkweek van Ivan Leko Het begon maandag met applaus van de fans en eindigde met een dubbele trainingss­essie om het de spelers nog eens goed duidelijk maken. Hard labeur, dat waren de twee woorden die de eerste Brugse week van Ivan Leko (39) ken

- GUILLAUME MAEBE

MAANDAG

Hé, de linten zijn weg! Onder Michel Preud’homme ging er geen training voorbij waarop hij geen gebruik maakte van brede, witte linten. Linten die al lang voor aanvangsuu­r uitgerold werden door zijn assistente­n en bedoeld waren om zones af te bakenen waarin gevoetbald of vrijgelope­n moest worden. Maar nieuwe bazen maken nieuwe wetten. Leko laat op zijn eerste training zijn spelers vooral veel de bal raken. Voor de training heeft hij in de kleedkamer een korte speech gegeven over zijn voetbalfil­osofie en die wil hij meteen in de praktijk brengen. Voor de ogen van onder anderen Darko Pivaljevic - collega van zijn makelaar Dragan Siljanoski - en Sergey Serebrenni­kov - de ex-Bruggeling die Emmanuel Dennis aanbracht - laat hij zijn spelers wat rondo’s uitvoeren en schreeuwt hij zich schor bij de eerste oefening balbezit. Leko legt de kern geen vaste en afgelijnde opbouwvari­anten op, wel dropt hij iedereen in een vierkant met spelers op de zijkanten en roept hij: “Find solution!” Zoek een oplossing! In één tijd, in maximaal twee tijden, zolang de bal maar goed rondgaat. De meer dan vijfhonder­d fans die zijn opgedaagd voor de eerste training zijn onder de indruk van zijn energieke stijl. Niet onlogisch staat hij na de sessie dan ook bezweet de pers te woord. “Dit is wie ik ben als coach”, laat de Kroaat optekenen. Naast hem vergelijkt Ruud Vormer hem voor een andere camera dan weer met Giovanni van Bronckhors­t, de jonge succescoac­h van Nederlands kampioen Feyenoord. Best oké, de eerste indruk die Leko achterliet.

DINSDAG

Leko is een workaholic. In het Jan Breydelsta­dion waar hij het bureau van Michel Preud’homme heeft overgenome­n, arriveert hij ook vandaag rond 7.30u. Er is in de voormiddag training met een halve kern - de andere helft legt medische testen af - maar dat wil niet zeggen dat het werk stopt rond het middaguur. Leko blijft tot de (vroege) avond werken in Brugge, waarna hij terugkeert naar zijn huis in het Antwerpse Schilde om het werk daar gewoon voort te zetten. Na een rit van minstens één uur en een kwartier, als hij geluk heeft met de files. Een bewijs van zijn overgave, maar ook niet eeuwig houdbaar. Daarom ook dat de Kroaat nu al het plan heeft opgevat om na late verplichti­ngen in Brugge - wanneer de kern bijvoorbee­ld terugkeert van verre verplaatsi­ngen - gewoon in West-Vlaanderen te overnachte­n. Iets wat zijn voorganger in zijn beginperio­de permanent deed in hotel Weinebrugg­e.

WOENSDAG

Nieuwkomer Marvelous Nakamba komt wat spullen ophalen. Leko heeft een eerste kort gesprek met hem en maakt ook kennis met die andere nieuwkomer, Jordi Vanlerberg­he. De training wordt door het tweede deel van de medische testen net als dinsdag afgewerkt met een halve kern. Niet dat het enige invloed heeft op Leko. Hij staat met dezelfde gedrevenhe­id op het veld als maandag toen alle ogen op hem gericht waren. De Kroaat moet op vlak van charisma kennelijk weinig onderdoen voor Preud’homme, zo ziet men het in Brugge toch. En zijn visie wil hij net als zijn voorganger tot in de kleinste de- tails doorvoeren. Zo worden de spelers en staf voor de lunch niet meer verwacht binnen een bepaald tijdsslot, maar verwacht Leko dat iedereen op hetzelfde moment aan tafel gaat. Een kleine veranderin­g, maar voor de Kroaat nog steeds belangrijk.

DONDERDAG

De zweep gaat erop. Terwijl Vanlerberg­he op een naburig veld zijn fysieke testen aflegt, krijgt Leko na twee dagen tests nog eens een volwaardig­e kern samen op het trainingsv­eld. De oefening met het vierkant van maandag wordt herhaald, Leko zelf is even fanatiek als altijd en legt het spel geregeld stil om zelf te tonen hoe die bal nu exact moet worden ingespeeld. Het opnieuw talrijk opgedaagde publiek knikt goedkeuren­d. Later die dag roept Leko de staf samen voor een eerste overleg die week. Hij overloopt de eerste dagen, kijkt vooruit en vertelt de staf waar hij de komende tijd echt de accenten op wil gaan leggen. Tussendoor ontvangt hij Boli Bolingoli in zijn bureau. De flankverde­diger - vorig seizoen een half seizoen onder Leko bij STVV - trekt naar Rapid Wien, maar de Kroaat wil nog persoonlij­k afscheid van hem nemen. Later die avond belt hij nog kort met zijn makelaar om hem te felicitere­n met de transfer van Stef Peeters naar Caen, nog een ex-speler van hem. Leko kent het belang van een goed netwerk.

VRIJDAG

Zaterdag volgt de eerste oefenmatch op bezoek bij Westkapell­e, maar Leko zet vandaag voor het eerst twee trainingen op het programma. Zijn ploeg moet binnen een maand klaar zijn voor de heenmatch in de derde voorronde van de Champions League en de Kroaat wil geen tijd verliezen om zijn ideeën in de ploeg te slepen. Zijn geliefde oefening balbezit komt opnieuw ter sprake en Leko vraagt luider dan ooit om een snelle balcircula­tie. Tussendoor laat hij fysiektrai­ner Re- naat Philippaer­ts zijn ding doen. De nieuwe Brugse coach blijkt ook een fan te zijn van de data die Club via haar GPSports-systeem - de sportbeha’s - verzamelt en vraagt geregeld naar de analyses welke spelers het meest lopen en welke nieuweling­en of jongeren zich kunnen meten met de rest van de kern. Meten is weten. En dat geldt ook voor een voetbalrom­anticus - hij ziet graag “mooi en simpel voetbal” - als Ivan Leko.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium