Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo'n kans krijg ik nooit meer”

-

Op een compleet vlak parcours in zijn eigen omgeving krijgt Michael Van Staeyen zondag een uitgelezen kans om een gooi te doen naar de nationale titel. De 28jarige Schotenaar is er naar eigen zeggen helemaal klaar voor.

Al gedroomd van het BK? Michael Van Staeyen: “Ik heb naar deze dag gepiekt. Wat parcours betreft, sluit het helemaal aan bij mijn mogelijkhe­den. Zo dicht bij huis en met ongetwijfe­ld heel wat supporters langs de kant van de weg, is er bovendien nog die extra motivatie om tot het uiterste te gaan. Zo'n kans krijg ik wellicht nooit meer. Al wordt het met slechts vier renners van onze ploeg ( Cofidis, red.) heel moeilijk opboksen tegen de sterke blokken. Maar zo is het de voorbije jaren altijd al geweest.”

Was er al overleg over hoe je de titelstrij­d gaat aanpakken? “Elk jaar opnieuw is het begin van het BK furieus. Dat zal nu niet anders zijn. We moeten vermijden dat we in de verdedigin­g worden gedrongen, want met vier een scheve situatie rechtzette­n, is onbegonnen werk. Bij elke ontsnappin­g die naam waardig moet iemand van onze ploeg vertegenwo­ordigd zijn. Van bij de eerste kilometers moeten we aandachtig mee voorin zitten. Zeker als er een groep van een vijftienta­l renners vertrekt, zal het zaak zijn dat we mee zijn. Dan zitten de andere drie daarachter in een zetel.”

Hoe is het met je conditie gesteld? “Die is heel goed. Ik reed onder meer de ZLM Toer als voorbereid­ing en dat beviel me goed. Alleen voelde ik woensdag in Halle-Ingooigem dat ik nog niet helemaal gerecupere­erd was van de geleverde inspanning­en daar. In de finale zat ik er wat door. De voorbije dagen stonden dan ook in het teken van recuperati­e. Het zal belangrijk zijn om met de nodige reserves aan de start te komen. Eens boven de tweehonder­d kilometer moet je ook nog overschot hebben.”

Het beste resultaat dat je tot nu toe neerzette, was een vierde plaats in Wielsbeke. Zou je vooraf willen tekenen voor plek drie op het podium?

“Da's een heel moeilijke vraag. Als ik met een groepje naar de streep zou kunnen fietsen en ik zou dan in de spurt derde eindigen, zal ik alleen maar ontgoochel­d zijn, vrees ik. Maar als het in een spetterend­e finale allemaal in kleine groepjes uit elkaar valt en ik zou kunnen spurten voor de derde plek en dan die spurt ook winnen, dan is dat een heel ander verhaal. Kortom, alles hangt af van het koersverlo­op.”

Heb jij een topfavorie­t in gedachten? “Wat mij betreft is Yves Lampaert de grote favoriet. Hij is in mijn ogen in topconditi­e. Dat bewees hij donderdag nog in Chimay, waar hij de Belgische titel pakte in het tijdrijden. Zonder tegenslag gaat hij er zeker bij zijn in de finale. Bovendien is hij aan de streep snel. Voor mij is hij de te kloppen man.” KAREL LEMMENS

 ??  ?? Michael Van Staeyen. FOTO GOYVAERTS
Michael Van Staeyen. FOTO GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium