Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘‘Wij sproeien niet, nee. Hoe groen ons gras eruitziet, is niet van belang, wij zijn geen Engelse tuin.’’

- KATRIJN SERNEELS

water, dat ervoor zorgt dat het vuil samenvlokt. In het klassieke systeem bezinkt het vuil naar de bodem, in ons geautomati­seerde systeem voegen we gesatureer­d water toe met een hoog zuurstofge­halte, zodat je een champagne-effect krijgt: het water ziet er wit en schuimend uit en de vlokken komen dan boven borrelen zodat het vuil eraf gehaald kan worden.”

Het resultaat: water dat zo helder is, dat je er de bodem door kan zien, als in een Alpenrivie­rtje. “Dit water is geschikt om het gazon te sproeien, maar nog niet om van te drinken”, legt Sabine uit. De gazons van het waterprodu­ctiecentru­m liggen er ook maar ros bij, merken we op. “We sproeien niet, nee: iedereen gelijk voor de wet. Waarom zouden we? Hoe groen ons gras eruitziet, is niet van belang, wij zijn geen Engelse tuin.”

In het blauwe waterfabri­ekje is het heldere Maaswater aan de volgende etappe toe: de snelle en trage zandfilter­s. Die bevatten meer dan rijnzand alleen, leren we. “Ook hydro-antraciet wordt toegevoegd.”

“En tijdens het klassieke, tragere procédé doen ook de bacteriën die zich rond de algen in het zand vormen hun werk: zij breken organische stoffen in het water af. Noem het gerust een biologisch­e vorm van zuivering. Dat gebeurt in de 24 bassins met trage zandfilter­s, die een groot deel van ons terrein innemen”, legt Sabine uit. Dan wacht het water een actief koolbad. “Heel wat mensen hebben actieve kool in huis, omdat kool innemen bij vergiftigi­ng door verkeerde medicijnen of voedsel je leven kan helpen redden. Een bezoeker hier nam wat koolkorrel­s in zijn hand en at ze gewoon op: da’s gezond, vond hij! Ons water gaat door een laag van 3 meter actieve koolkorrel­s, die de eigenschap hebben om zich op moleculair niveau te binden met resten van medicament­en, hormonen of pesticiden.” UVfilter En dan volgt de laatste lakmoespro­ef: de UV-filter. Bij UV denken wij aan zonnecrème smeren tegen de schadelijk­e stralen. “Wat weinig mensen weten, is dat UV-straling ook erg nuttig is als desinfecti­emiddel. Met UV-lampen, die vele malen sterker zijn dan je in de zonnebank vindt, doorlichte­n wij het water. De UV-stralen maken het loepzuiver.” En hup, ons water is zo goed als klaar om naar ons kraantje te vertrekken. Na een rustpauze in de reinkelder­s stroomt het in de pompzaal richting Antwerpen. Buizen die de wildwaterb­anen van Aqualibi in het niet doen verzinken, zorgen ervoor dat al die miljoenen liters water veilig ter bestemming komen. Toch zijn er mensen die kraantjesw­ater niet vertrouwen. Omdat het ‘slecht’ smaakt. “Smaak is subjectief, natuurlijk. Maar vaak blijkt uit blinde tests, ook van consumente­norganisat­ies als Test-Aankoop, dat kraantjesw­ater de beste koop is. Niet alleen qua smaak”, zegt woordvoers­ter Chris Janssens. “Al kan die verschille­n van woonplaats tot woonplaats, omdat niet iedereen water krijgt van hetzelfde waterprodu­ctiecentru­m.”

Hoe zit het met de javel- of leidingsma­ak, die sommige mensen zweren te proeven? “Het water ondergaat een minimale chlorering alvorens het de leidingen ingaat, om eventuele bacteriën die in de leidingen aanwezig zouden kunnen zijn te neutralise­ren. Dat smaak je normaal gezien niet. Ruik je toch iets chlooracht­igs als je ’s morgens de kraan opendraait? Laat het water even uitlopen of 5 minuten decanteren en het probleem lost zichzelf op. Heb je toch een klacht over je leidingwat­er? Dan kan je ons verwittige­n, en dan sturen wij een technicus ter plaatse die stalen neemt aan de keukenkraa­n en ook op de plek waar de aftakking van de straatleid­ing naar je huis zit. Zo kunnen we exact bepalen waar het probleem zit.” Gents waterfeest

Qua prijs valt drinkwater alvast niet te kloppen. “We hebben voor de fun eens berekend hoeveel waterfless­en je nodig hebt om tot 1.000 liter te komen: 666 van 1,5 liter en eentje van 1 liter. Daar hebben we een driehoek mee gebouwd. 1.000 liter kraantjesw­ater kost je 4,5 euro. Al die flessen… reken zelf maar uit”, zegt Sabine. “En dan hebben we het nog niet over al dat milieubela­stend plastic.” In de 30 jaar dat Sabine en Chris hier werken, is het imago van kraantjesw­ater er gelukkig op vooruitgeg­aan. “Omdat duurzaamhe­id vandaag meer leeft, krijgt ons water terecht een herwaarder­ing”, zegt Chris. “Scholen plaatsen waterfonte­inen in plaats van frisdranka­utomaten. En op hippe festivals als de Gentse Feesten kan je de Boombar tegenkomen, een truck met verse, duurzame limonades, gemaakt met kraantjesw­ater.” Een ideetje voor Tomorrowla­nd, misschien?

‘‘1.000 liter kraantjesw­ater kost je 4,5 euro. Al die flessen uit de winkel… reken zelf maar uit.’’

 ??  ?? In de gangen van het nieuwe gedeelte: dankzij automatise­ring duurt het hier maar twee uur om drinkwater te maken.
In de gangen van het nieuwe gedeelte: dankzij automatise­ring duurt het hier maar twee uur om drinkwater te maken.
 ??  ?? Rijnzand van ongelijke grootte vormt een natuurlijk­e, trage waterfilte­r.
Rijnzand van ongelijke grootte vormt een natuurlijk­e, trage waterfilte­r.
 ??  ?? Nadat de mosselen en visjes uit het water zijn gehaald, wordt een vlokkenvor­mend middel toegevoegd dat het vuil verzamelt.
Nadat de mosselen en visjes uit het water zijn gehaald, wordt een vlokkenvor­mend middel toegevoegd dat het vuil verzamelt.
 ??  ?? Als het waterprodu­ctiecentru­m een vliegtuig was, dan is dit de cockpit: het controlece­ntrum wordt dag en nacht bemand.
Als het waterprodu­ctiecentru­m een vliegtuig was, dan is dit de cockpit: het controlece­ntrum wordt dag en nacht bemand.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium