Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Freddy, de ster van de Zoo

Waterpisto­ol moet nieuwsgier­ige gier op afstand houden

- MARJOLEIN OSIECK Hoofdverzo­rgster ‘‘Het waterpisto­oltje is tijdelijk. Op zeker moment beseft Freddy dat hij zich aan de regels moet houden.’’ PATRICK VAN DE PERRE

De jonge kapgier Freddy is het gesprek van de dag onder veel bezoekers van de Antwerpse dierentuin. De vogel, die in de Savanne bij de buffels leeft, heeft immers tijdens de openingsur­en van de Zoo een bewaker met een pistool. Een waterpisto­ol.

Freddy, die in februari van het Nederlands­e safaripark Beekse Bergen naar Antwerpen kwam, is van het nieuwsgier­ige type. Bij momenten kwam hij iets te dicht bij de bezoekers, die in de Savanne vrij tussen de vogels kunnen lopen.

“Freddy wil graag allerlei dingen van dichtbij controlere­n en komt daardoor soms heel dicht bij de bezoekers. Soms wil hij zelfs aan een voorwerp zoals een bril knagen”, zegt de hoofdverzo­rgster van de Savanne, Marjolein Osieck. Om Freddy op afstand te houden hebben ze in de Zoo een origineel plan bedacht. Tijdens de openingsur­en staat er in de Savanne een medewerker met een waterpisto­ol. En als de gier dan te dicht bij te bezoekers komt, krijgt hij water over zich heen.

Gedragsreg­els

“Om alles in de Savanne in goede banen te leiden hebben we een aantal gedragsreg­els opgesteld. De bezoekers en de dieren mogen elkaar niet aanraken. Als een bezoeker dat toch doet, wijzen we hem of haar daar op. Bij Freddy heeft dat uiteraard weinig zin. Om de gier duidelijk te maken dat hij de bezoekers met rust moet laten gebruiken we het waterpisto­oltje. Zo leert de vogel wat wel en wat niet kan”, zegt Marjolein Osieck. De Savanne, een van de meest recente aanwinsten van de Zoo, is eigenlijk een 17 meter hoge volière. Er zitten ook Kaapse buffels, maar die zijn van het publiek gescheiden. Voor de ruim 250 vogels die er rondvliege­n geldt dat niet. “De meeste vogels vliegen rond in de volière zonder zich om de bezoekers te bekommeren. Maar Freddy dus niet. Het waterpisto­oltje is een tijdelijke maatregel. Op zeker moment beseft Freddy dat ook hij zich aan de regels moet houden en dan is het waterpisto­ol niet meer nodig”, legt de hoofdverzo­rgster uit. Gevaar voor de bezoekers van de Savanne is er niet. “Freddy zal echt geen mensen aanvallen. Maar door zijn nieuwsgier­igheid zou hij wel kunnen knabbelen aan voorwerpen die de mensen bij hebben. En een gier heeft een scherpe bek. Dus dat willen we liever niet”, gaat Marjolein Osieck verder.

Rangers

De ‘ bewaking’ van Freddy gebeurt door Rangers. Dat zijn jobstudent­en die tijdens de zomermaand­en in de Zoo worden ingezet. Vrijdag was Caroline het meisje met het waterpisto­ol. “Ik heb vandaag nog niet moeten ingrijpen. En ik hoorde van mijn collega’s dat Freddy zich ook donderdag koest heeft gehouden. Vanochtend tijdens het voederen was de gier goed te zien. Maar nu heeft hij al een aantal uren de rust in het dak van de volière opgezocht”, zegt Caroline. Het meisje heef al wel een aantal bezoekers ontmoet die bijzondere belangstel­ling hebben voor de gier. “Er zijn mensen die speciaal voor Freddy naar de Savanne komen.”

 ??  ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE In de Savanne kunnen de vogels vrij rondvliege­n tussen de bezoekers. De al te nieuwsgier­ige gier wordt met een waterpisto­ol op afstand gehouden.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE In de Savanne kunnen de vogels vrij rondvliege­n tussen de bezoekers. De al te nieuwsgier­ige gier wordt met een waterpisto­ol op afstand gehouden.
 ??  ?? Freddy moet minder nieuwsgier­ig worden.
Freddy moet minder nieuwsgier­ig worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium