Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Willy Donni wees de weg

- (fh)

In Antwerpen is Willy Donni op 81jarige leeftijd overleden. Hij begeleidde Amerikaans­e bluesen rockvedett­en als Chuck Berry en Eddie Boyd en was het grote voorbeeld voor de jonge Eric Melaerts.

Op Facebook regende het warme woorden voor de overleden muzikant. “Willy Donni stond aan het prille begin van mijn avonturen op gitaar”, herinnerde Eric Melaerts zich. Hij kreeg als tiener muziekless­en van Donni, die toen de befaamde jazz- en bluesclub De Begijnenzo­lder in Mechelen openhield. “Hij was mijn muziek- leraar, levensfilo­soof en mentor.” Ook de latere journalist en bluesfanaa­t Johan Op de Beeck kwam er over de vloer en geraakte onder de indruk. In zijn standaardw­erk Blues: seks, moed en tegenspoed bracht hij uitgebreid hulde aan Donni en de blueszange­r Eddie Boyd, die een tijdje gratis bij hem inwoonde en die hij vaak begeleidde. Donni werd in Landen geboren, maar ontwikkeld­e zich tot jazzgitari­st in de levendige Luikse muziekscen­e eind jaren vijftig. Na een tussenstap in Leuven, waar hij in balorkeste­n speelde, verhuisde hij naar Mechelen. Overdag baatte hij een benzinesta­tion in Planckenda­el uit, ‘s avonds jamde en begeleidde hij vedetten. Zo stond hij in 1963 op het podium met Chuck Berry voor een televisieo­ptreden van de RTBf. Ze kwamen bij hem aankloppen omdat hij toen technisch de beste en de modernste gitarist was.

De laatste veertig jaar van zijn leven woonde Donni in Antwerpen, in een sociaal appartemen­t in de Sint-Andrieswij­k. In de jaren tachtig en negentig speelde hij met zijn Willy Donni Trio vaak in de Antwerpse muziekcafé­s. In het Swingcafé op de Suikerrui was hij vaste gast, herinnert Willy De Quidt zich, die er ook speelde met zijn groep Stormy Monday. “Willy Donni was een natuurtale­nt zonder wie T-Bone Walker en Eddie Boyd, om maar enkele van onze helden te noemen, hier compleet verloren waren gelopen.” “Een bijzonder aimabele en intelligen­te man, integer en gul met kennis en wijsheid. We zullen Willy altijd in ons gitaristen­hart blijven dragen”, reageert Jean Blaute. Willy Donni gaf zijn talent door aan zijn zoon André (45), die in binnen- en buitenland­se jazzgroepe­n speelt.

 ??  ?? Willy Donni had de gitaar altijd binnen handbereik. FOTO PATRICK HATTORI
Willy Donni had de gitaar altijd binnen handbereik. FOTO PATRICK HATTORI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium