Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Karl Vannieuwke­rke

-

In juli heeft Karl Vannieuwke­rke (46) nooit vakantie en dat is dit jaar niet anders. Vive le Vélo, het magazine over de Tour, is vanaf 1 juli weer van de partij. “We maken een programma over wielrennen, maar toch kijken evenveel mannen als vrouwen naar Vive le Vélo. Dat is behoorlijk uitzonderl­ijk voor een sportuitze­nding.”

Verwacht geen grote veranderin­gen in Vive le Vélo, jaargang dertien. Karl en zijn gasten zitten aan de gekende tafel. Maarten Vangramber­en spreekt de figuur van de dag. De locaties liggen vast, net als de gastenlijs­t waarop onder meer Thomas Van der Plaetsen, Robby McEwen, Thijs Zonneveld, Sven Nys en Eric Goens pronken. “Al wat we nu al kunnen voorbereid­en, doen we ook”, vertelt Karl. “Als de finish in zicht komt, leggen we de puzzel van de avonduitze­nding. Moet er nog contact opgenomen worden met een ploeg voor een reactie? Zien we iets opmerkelij­ks om een reportage over te maken?”

Je zit elke dag met een krappe deadline. Giert de adrenaline dan door je lijf? Karl Vannieuwke­rke: Ja, maar je kent het klappen van de zweep. Als het een straffe rit was, is de uitzending snel gevuld. Anders moeten we wat meer harken. Maar echt problemati­sch is het nooit. Ook dit jaar houden we vast aan de simpele structuur: één tafel, twee gasten, een mooie locatie en de koers als kapstok. Al willen we nu iets meer de omgeving in de schijnwerp­ers zetten. Geen pure Vlaanderen Vakantiela­nd- reportage, maar er is altijd wel iets te vinden over de Tour van vroeger dat gelinkt is aan de plaats waar we die dag uitzenden. Maar wielerfans kunnen gerust zijn: het zal nog altijd evenveel over de koers gaan.

Vorig jaar brak Vive le Vélo records, met marktaande­len tot 55%. Legt dat druk? Absoluut niet. Als we nu wat zakken, is dat geen ramp. Alles boven 30% in de zomer is een succes. Je bent ook afhankelij­k van het weer en de programmer­ing. Mensen zijn soms verrast door die cijfers, maar vergeet niet dat de concurrent­ie in de zomer een pak minder groot is. Van Gils & Gasten moet opboksen tegen grote kanonnen, wij moeten dat niet.

Je bent drie weken van huis. Welke impact heeft de Tour op lijf en leden? Dat is niet te onderschat­ten. Vrije tijd is er amper. Als we niet ver moeten rijden is er soms ’s middags tijd voor een barbecue. Of ik ga even golfen als er een golfterrei­n in de buurt is. Negen holes in anderhalf uur is nog net te doen. Maar denk nu niet dat we zoiets vaak doen. Je overleeft de Tour op adrenaline, soms slaap je maar enkele uren per nacht. Vaak krijg ik thuis mijn klop. Plots ben ik dan ziek. Of dan ga ik lang in de hangmat liggen. Thuis weten ze dat ze mij even met rust moeten laten.

Ben je al ziek geweest tijdens de Tour? Ik was ooit mijn stem kwijt, maar dan helpt een paardenmid­del. Tijdens de Tour van 2001, toen Marc Wauters in Antwerpen won, liep het wel mis. Ik at een broodje dat iets te lang in de zon had gelegen. Het gevolg was een salmonella­vergiftigi­ng. Die avond op de Groenplaat­s kon ik nog net aan, maar daarna was ik geveld.

Heb je veel contact met het thuisfront? Weinig. De kinderen zijn op kamp. Die hoor ik sowieso al weinig. Iedereen is ook druk bezig. Dan is er minder nood aan contact. Het thuisfront is ook gewend aan de situatie. Het is al meer dan tien jaar zo.

Wat verwacht je van de Tour dit jaar? Ik hoop dat de spankracht van de Dauphiné Libéré zich voortzet. Verder merk ik dat Chris Froome niet top is. Hij heeft nog wat tijd om daar wat aan te doen, maar ik denk niet dat we dezelfde Froome zullen zien die al drie keer de Tour heeft gewonnen. De concurrent­ie is ook groter. Je noemt geen Belgen? Tja, laten we eerlijk zijn: klassement­srijders hebbene wee niet. et. Maar ritzeges zijn altijd mogelijk. Met Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot hebben we de juistee mensen in huis. Laten we hopen pen dat het lukt. Vorig jaar, toen Van Avermaet een rit won n en drie dagen de gele trui droeg,oeg, merkten we dat de belangstel­linglling voor de Tour danig toenam. Zou je het erg vindennden als de VRT op een dag zegt gt dat Vive

le Vélo niet meer hoeft? Dat denk ik wel. Maar ik denk ook dat half Vlaanderen zou steigeren. Dat hebben we vorig jaar al gemerkt toen we, vanwege het EK voetbal, pas na een week Tour konden beginnen met Vive le Vélo. Eigenlijk was dat net goed. Zo kon de kijker eens ondervinde­n wat ze moeten missen als wij er niet meer zijn.

Is de toekomst van het programma dan verzekerd?

Het ziet er niet slecht uit. Mijn contract bij de VRT loopt tot 2022, en de VRT bezit de rechten voor de Tour tot 2019. Er lopen onderhande­lingen voor een verlenging, en de eerste signalen zijn positief. Anderzijds: het is ook maar een programma, hé. Er zijn ergere dingen in het leven.

Wat is je mooiste moment uit Vive le Vélo? Na de rit naar Pau in 2014 sliepen we in een gîte in de Pyreneeën. We hadden wat meer tijd dan gebruikeli­jk, en ’s nachts om 1.30u hielden we met de ploeg een barbecue. Stoeltjes uitgeklapt, muziek opgezet … Middenin de bergen. Die samenhorig­heid, dat onderlinge plezier, dat was echt een gelukzalig moment. In Over Eten vertelde je dat je tegen de start van de Tour tien kilo kwijt wou. Lukt dat? Ik ben er niet maniakaal mee bezig. Ik laat gewoon die tweede of derde schep. Gin-tonic is vervangena ge doordoo ColaCo a Zero. Niet dat ik veel alcoholalc­o dronk. Maar als je meerm calorieen binnenkrij­gtbinnenkr dan je verbruikt, verdikver je. Dat zijn de spelregels.spelrege Gewoon op de lijn letten,letten doet veel. En meer sporten. D Die opname dateert van 6 mei. Ondertusse­nO is er zes kilo af,af en ik verwacht tegen 1 juli nog twee kilo te vermageren.

“Het was eigenlijk goed dat ‘Vive le Vélo’ vorig jaar pas een week later kon beginnen. Zo kon de kijker eens ondervinde­n wat ze moeten missen als wij er niet zijn.” “Ook dit jaar houden we vast aan de simpele structuur: één tafel, twee gasten, een mooie locatie en de koers als kapstok. Al willen we nu iets meer de omgeving in de schijnwerp­ers zetten.”

 ??  ?? Vive le Vélo, vanaf 1 juli om 22.20u op Eén TOM VETS
Vive le Vélo, vanaf 1 juli om 22.20u op Eén TOM VETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium