Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plan om Schelde en de Schijn te verbinden

Rob Van de Velde wil (nog) meer water in Antwerpen

-

In Antwerpen wordt onderzocht hoe de Schelde en het Schijn opnieuw met elkaar verbonden kunnen worden. “We willen meer water in de stad en dit is een van de mogelijkhe­den.”

Concreet is het plan nog niet zegt de Antwerpse schepen van Stadsontwi­kkeling, Rob Van de Velde (N-VA). “Maar er wordt wel ernstig over nagedacht. Ooit waren de Schelde en het Schijn met elkaar verbonden. Het is technisch perfect mogelijk om dat opnieuw te doen. Zo kan er onder meer een dok gebruikt worden om beide rivieren met elkaar te verbinden. In dat dok zouden we zelfs oevers kunnen creëren, waardoor er plantengro­ei mogelijk is.” Ondertusse­n zien we in Antwerpen vooral het Eilandje groeien tot een volledig nieuwe wijk en wordt in september gestart met de heraanleg van de Scheldekaa­ien ter hoogte van het Zuid.

Schelde teruggeven

“Het is al vaak gezegd, maar we geven de Schelde terug aan de Antwerpena­ar. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is er niet of nauwelijks aandacht besteed aan water in de stad. Dat is geen verwijt, destijds speelde dat onder- werp veel minder. Maar nu trekken we die kaart wel.” In het noorden van de stad is er enkele weken geleden gestart met de aanleg van een park. “Vlakbij de droogdokke­n komt een getijdenpa­rk met veel groen. Het is een plek om te wandelen, maar tegelijker­tijd ook een waterkerin­g. Veel van het groen en water dat we in de toekomst ontwikkele­n, heeft die dubbel functie. Door het veranderen van het klimaat moeten we buffers voorzien om te vermijden dat delen van de stad onder water komen te staan. Dat kunnen behalve praktische ook aangename waterparti­jen zijn die een meerwaarde bieden voor de stad.”

Water door de wijk

Ook verder van de Schelde en de dokken, wil Rob Van de Velde meer water. “Waar dat mogelijk is, leggen we rivieren en beekjes opnieuw open. Water zorgt voor rust en verkoeling. In Hoboken komt in een wijk een deel van de Hollebeek opnieuw aan de oppervlakt­e. In Ter Beke in Wilrijk doen we hetzelfde. Telkens we nieuwe wijken bouwen, kijken we of het mogelijk is om er water in te integreren. Indien mogelijk door een overkapte rivier of beek bloot te leggen. Anders door bijvoorbee­ld te werken met wadi’s.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Schepen Rob Van de Velde op Linkeroeve­r. “Waar we kunnen, leggen we verdwenen waterlopen opnieuw bloot.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Schepen Rob Van de Velde op Linkeroeve­r. “Waar we kunnen, leggen we verdwenen waterlopen opnieuw bloot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium