Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stretchen tot de bus komt

Overal ter wereld krijgen saaie haltes creatieve invulling

-

Een busof tramhalte is meestal niet de boeiendste plek om lang te wachten. In verschille­nde steden wordt daarom volop gezocht naar creatieve oplossinge­n om die wachttijd te verlichten. Wat dacht u van stretchoef­eningen of het oplossen van de Rubik’s Cube?

De reclamewer­eld heeft de haltes van het openbaar vervoer al langer ontdekt. Zo werd in Antwerpen onlangs nog een tramhalte omgebouwd tot een heuse woonkamer, voor een campagne tegen zwerfvuil. Maar voor de rest blijven de haltes – al of niet met een wachthuisj­e – vooral een plek waar mensen voor zich uitstaren of naarstig op hun smartphone tokkelen.

Aanpakken overgewich­t

In de Verenigde Staten wil David Weinberger daar iets aan veranderen. Hij wil met zijn crowdfundi­ngwebsite geld inzamelen voor bewoners die een creatief idee hebben voor hun halte in de wijk. Hij werkt daarvoor samen met de stad Cleveland. En net die stad maakt van de strijd tegen overgewich­t een van haar belangrijk­ste actiepunte­n. Dus waarom stilstaan, hangen of zitten terwijl je tijdens het wachten op de bus ook enkele lichaamsoe­feningen kunt doen? “En als je net de bus hebt gemist, heb je zeker voldoende tijd voor enkele stretchoef­eningen tot de volgende bus arriveert”, zegt stadsplann­er Allison Lukacsy. Enkele bushaltes zijn intussen al uitgerust met grote stickers waarop een reeks oefeningen staat. Het zal het probleem van overgewich­t niet meteen oplos- sen, maar het zet de mensen wel aan om na te denken over een gezondere levensstij­l.

Maar het blijft niet bij stickers: de volgende stap is om aan een tiental bushaltes pop-upmarkten te organisere­n. De reizigers kunnen aan de kraampjes vers fruit kopen en in leegstaand­e winkelpand­en zullen Zumbalesse­n worden gegeven.

Water voor planten

In de stad East Austin vond een milieuacti­vist een andere bestemming voor een bushalte. Deze streek kampt met lange periodes van droogte en er gelden strikte regels over het gebruik van water voor het besproeien van planten. Een bushalte werd nu uitgerust met iets wat lijkt op immense bladeren. Ze bieden niet alleen schaduw, maar vangen ook het water op bij de zeldzame regenbuien. Dat kan dan worden gebruikt voor de planten in de buurt. Of wat dacht u van een typisch Amerikaans­e veranda als bushalte? Dit is toch het plan in New Orleans. Ook hier biedt de constructi­e de nodige schaduw aan de wachtende busreizige­rs en tegelijk kunnen studenten houtbewerk­ing hiermee praktijker­varing opdoen. Al deze projecten maken het wachten minstens wat aangenamer, maar Giorgio Gaudio gaat een stap verder. Hij omschrijft zichzelf als een stedelijke sociale designer. In het Italiaanse Turijn heeft hij de beroemde Rubik’s Cube in een aantal haltes bevestigd. Het spelletje helpt niet alleen de tijd te doden, maar zorgt er blijkbaar ook voor dat mensen met elkaar in gesprek gaan. En dat is volgens de designer nog altijd beter dan alleen maar naar de smartphone kijken. SACHA VAN WIELE Op het Leidseplei­n in Amsterdam, een zone die bekend staat voor zijn uitgaansle­ven, wordt sinds deze week geëxperime­nteerd met felle ledverlich­ting om het nachtleven in goede banen te leiden. De nieuwe verlichtin­g zorgt niet voor extra sfeer op het plein, het is de bedoeling dat het felle licht aanfloept als er overlast, agressie of andere problemen dreigen. “Op twaalf plekken op en rond het Leidseplei­n hebben we de felle lampen opgehangen naast de gewone straatverl­ichting. Het gaat om een preventiev­e aanpak, waarmee we problemen en overlast voor hopen te zijn”, zegt de Amsterdams­e schepen Pieter Litjens.

Het felle licht zou een schrikreac­tie teweegbren­gen wanneer het plots wordt aangezet. Volgens de schepen brengt het mensen die overlast veroorzake­n op andere gedachten omdat ze dan letterlijk in de schijnwerp­ers staan. Relschoppe­rs en andere mensen die hun boekje te buiten gaan, zouden nadien ook makkelijke­r herkend kunnen worden op de camerabeel­den, die dan veel beter belicht zijn.

Sluitingsu­ur respectere­n

Voorts zal de ledverlich­ting ook worden gebruikt voor het respectere­n van het sluitingsu­ur. “Op uitgaansav­onden mag de horeca tot 5u ’s ochtends openblijve­n. In de cafés gaat op dat moment het licht aan bij de laatste ronde. Dat zullen we voortaan ook op het plein zelf doen”, legt de schepen uit. De felle verlichtin­g moet er dan voor zorgen dat mensen niet nodeloos lang op het Leidseplei­n blijven hangen en zonder problemen naar huis gaan. “En als de rust is weergekeer­d, gaat de ledverlich­ting uit en brandt alleen nog de gewone straatverl­ichting”, zegt Pieter Litjes.

Wie overlast pleegt, belandt letterlijk in de schijnwerp­ers

 ??  ?? Oefeningen in Cleveland, ‘waterblade­n’ in East Austin en schommels in Sopot, Polen.
Oefeningen in Cleveland, ‘waterblade­n’ in East Austin en schommels in Sopot, Polen.
 ??  ?? Het Leidseplei­n is een bekende uitgaansbu­urt in Amsterdam en het decor voor het experiment met felle straatverl­ichting. FOTO GEMEENTE AMSTERDAM
Het Leidseplei­n is een bekende uitgaansbu­urt in Amsterdam en het decor voor het experiment met felle straatverl­ichting. FOTO GEMEENTE AMSTERDAM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium