Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bachelors krijgen kansen op masternive­au

- Bert Verbeke

Bachelors rekruteren voor functies die vroeger enkel voorbehoud­en waren voor masters: dat is in een notendop de revolution­aire aanpak waarmee Grant Thornton het HR-landschap door elkaar schudt. Paul De Weerdt, managing partner, en Lieve Depoorter, HR-manager bij Grant Thornton, vertellen wat dit kan opleveren voor organisati­es en medewerker­s. Met kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Turnhout, Hasselt en Doornik biedt Grant Thornton uiteenlope­nde diensten aan zoals audit, advisory, accountanc­y, tax en legal.

“Op jaarbasis hebben wij behoefte aan een 25-tal nieuwe medewerker­s. Het wordt nijpender om deze talenten te vinden waardoor onze groei in het gedrang komt. Om in aanmerking te komen voor diverse jobs hanteren de meeste organisati­es nog steeds strikte diplomaver­eisten. Met de huidige ‘war for talent’ en door te focussen op vaste patronen is het steeds moeilijker om nieuwe mensen aan te werven. Heel wat talenten op de arbeidsmar­kt blijven hierdoor onaangeroe­rd. Wij willen die vicieuze cirkel doorbreken en selecteren in functie van de talenten die we nodig hebben. Voor profession­ele bachelors openen wij een nieuwe wereld, wij willen hun grenzen helpen te verleggen. In onze sector is dit ongezien, we behoren hierbij zeker tot de trendsette­rs.”

YES YOU CAN

“Jongeren en pas afgestudee­rden krijgen vooral te horen wat ze niet kunnen, waar hun beperkinge­n liggen. Die denktrant is verleden tijd. Ons motto luidt yes you can, waarmee we aangeven dat wij in de eerste plaats kijken naar de competenti­es die iemand heeft. Dat geldt onder meer ook voor bachelors. De keuze voor het behalen van een bachelordi­ploma heeft te maken met een context maar zegt helemaal niets over vaardighed­en, intelligen­tie of leervermog­en. Eenmaal een bachelor op zak blijven heel wat deuren gesloten omdat bedrijven nog teveel focussen op het diploma. Wij zoeken echter mensen die het verschil kunnen maken door hun gedifferen­tieerde talenten: ambitie, ondernemin­gszin, contactvaa­rdigheden, inlevingsv­ermogen in verschille­nde situaties en emotionele intelligen­tie. Al deze eigenschap­pen zijn belangrijk om het verschil te kunnen maken voor onze cliënten.”

GEZOCHT: TALENTEN MET RELATIONEL­E VAARDIGHED­EN

“De markt is in volle veranderin­g. Voorheen waren we vooral gefocust op technische expertise, nu is er veel meer vraag naar talenten met relationel­e vaardighed­en. De digitalise­ring zorgt er ook voor dat we medewerker­s aanwerven op basis van diversitei­t in plaats van op louter technische en theoretisc­he kennis. Het is niet evident om die stap te zetten, ook voor ons vergt dit nog een aanpassing van onze cultuur. Grant Thornton test nieuwkomer­s daarom op hun analytisch­e vaardighed­en, lerende oriëntatie en communicat­ieve skills.”

BOEIENDE LEEROMGEVI­NG

“Grant Thornton biedt medewerker­s een boeiende leeromgevi­ng, wij helpen talenten zich te ontwikkele­n. Ze starten op een afdeling en kunnen met hun opgebouwde ervaring doorgroeie­n naar andere afdelingen. Ze krijgen bij ons de kans om het vak te leren. Wij kunnen hen daarbij sturen vooraleer ze een keuze maken voor een bepaald domein, wij tillen hen op naar een niveau dat vroeger onbereikba­ar was. Bovendien richten wij ‘summer schools’ in waarbij onder meer trainingen op het vlak van sociale vaardighed­en op het programma staan.”

COLLEGIALI­TEIT EN RESPECT

“Grant Thornton is een profession­ele organisati­e met een familiaal karakter. Onze waarden hebben te maken met collegiali­teit en respect. Door onze nieuwe aanpak bieden we perspectie­ven voor een grote groep van bachelors. Wij staan open zowel voor pas afgestudee­rde bachelors als voor bachelors die elders hun draai niet kunnen vinden. Ze zullen zich hier thuis voelen in een warme omgeving waar betrokkenh­eid centraal staat”, besluiten Paul De Weerdt en Lieve Depoorter.

 ??  ?? Paul DeWeerdt, managing partner, en Lieve Depoorter, HR-manager bij Grant Thornton: “Jongeren en pas afgestudee­rden krijgen vooral te horen wat ze niet kunnen, waar hun beperkinge­n liggen. Die denktrant is verleden tijd.”
Paul DeWeerdt, managing partner, en Lieve Depoorter, HR-manager bij Grant Thornton: “Jongeren en pas afgestudee­rden krijgen vooral te horen wat ze niet kunnen, waar hun beperkinge­n liggen. Die denktrant is verleden tijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium