Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GROOTBRITT­ANNIË/ WOONTORENS ONTRUIMD:

- (blg)

De woontorenb­rand in Londen werd veroorzaak­t door een defecte koelkast. Er is dus geen brandstich­ting in het spel. Bij het drama kwamen minstens 79 mensen om het leven. Vrijdagavo­nd zijn vijf woontorens in Londen geëvacueer­d omdat de veiligheid van de bewoners niet kon worden gegarandee­rd. Er bestaat bezorgdhei­d omtrent de gevelbekle­ding. Zowat 800 woonsten zijn getroffen.

MEXICO/EL CHAPO: Een advocaat van Joaquin ‘El Chapo’ Guzman overweegt om een klacht wegens laster in te dienen tegen Netflix en Univision, die een tvreeks uitzenden over het leven van de beruchte Mexicaanse drugsbaron. Volgens de advocaat wordt Guzman in de tvreeks El Cha

po, die sinds april wordt uitgezonde­n, afgeschild­erd als een “harteloze crimineel”. De advocaat benadrukt dat hij zijn voornemen wel nog met zijn 60jarige cliënt moet bespreken. Hij heeft momenteel geen contact meer met Guzman, die in een New Yorkse cel zit in afwachting van zijn proces. Het Amerikaans­e gerecht weigert namelijk om de Mexicaanse advocaten van de drugsbaron te erkennen.

ROEMENIË/MAZELEN: In Roemenië zijn sinds augustus 2016 in totaal 30 kinderen gestorven aan de gevolgen van mazelen. Volgens de nationale gezondheid­sdienst liepen tot dusver 7.282 mensen de ziekte op. Deskundige­n zeggen dat de epidemie er gekomen is doordat niet alle kinderen tegen de mazelen worden ingeënt. De oorzaken zijn onder meer tekorten in de vaccinbevo­orrading en te weinig voorlichti­ng in de armere bevolkings­lagen.

CONGO/KASAÏ: De Mensenrech­tenraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag een resolutie goedgekeur­d voor het sturen van een groep van “internatio­nale experts” die de zware schendinge­n van mensenrech­ten moeten onderzoeke­n in de Congolese regio Kasaï. Daar woedt sinds september 2016 een opstand van een militie die geleid werd door Kamwina Nsapu. Dit stamhoofd werd in augustus 2016 gedood bij een militaire operatie, nadat hij in opstand was gekomen tegen het bewind in Kinshasa.

PAKISTAN/BOMAUTO: In de Pakistaans­e provincie Baloechist­an, in het zuiden van het land, zijn minstens negen mensen gedood toen een bomauto ontplofte in de buurt van een politiekan­toor en een meisjessch­ool. Het gaat om vijf burgers en vier agenten. Twaalf anderen raakten gewond. Volgens de politie is het niet duidelijk wat de bedoeling van de aanslag was, of wie ervoor verantwoor­delijk is. Baloechist­an is de grootste en tegelijk ook meest onrustige provincie van Pakistan.

NOORDKOREA/ OTTO WARMBIER: Pyongyang heeft vrijdag ontkend dat de Amerikaans­e student Otto Warmbier tijdens zijn verblijf in een NoordKorea­anse gevangenis gefolterd of mishandeld werd. Warmbier zat 18 maanden in de cel en werd op 13 juni in comateuze toestand naar de VS overgebrac­ht, waar hij enkele dagen later overleed. Het is de eerste keer dat NoordKorea zich uitlaat over de dood van de 22jarige student. NoordKorea beschuldig­t Washington ervan een “lastercamp­agne” te voeren, nadat de Amerikaans­e president Donald Trump het overlijden eerder bestempeld had als een “absoluut schandaal”.

NOORWEGEN/ANDERS BREIVIK: De Noorse regisseur Erik Poppe wil de aanslag van terrorist Anders Breivik verfilmen. Op de Noorse radiozende­r NRK zei Poppe dat de film zal vertellen wat op 22 juli 2011 op het eiland Utøya gebeurd is. Breivik schoot die dag 69 overwegend jonge mensen dood die op een zomerkamp waren van de jongerenor­ganisatie van de Arbeidersp­artij (AUF). De opnames zullen niet op Utøya gemaakt worden. De nabestaand­en van de slachtoffe­rs en AUF reageren met voorbehoud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium