Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles draaide om winst, niet om dierenwelz­ijn”

Boechoutse verkopers te jonge en zieke pups voor rechter wegens oplichting

- JORIS VAN DER AA

De eigenaars van hondenspec­iaalzaak Puppy House in Boechout hoorden gisteren in de correction­ele rechtbank van Antwerpen dat ze zware straffen, boetes en een verbeurdve­rklaring van 286.500 euro riskeren wegens oplichting. Ze verkochten te jonge en vaak zieke pups uit het Oostblok aan onwetende klanten. Het is de eerste vervolging voor gesjoemel met puppy’s.

Mathieu C. en zijn echtgenote Louisa T. zijn de zaakvoerde­rs van Dierenplez­ier/Puppy House in Boechout. Het koppel verkoopt jaarlijks 1.200 hondjes. In 2013 en 2014 voerden Mathieu en Louisa massaal pups in uit Oost-Europa, via hun Tsjechisch­e exportbedr­ijf Dogs & Co. De jonge hondjes kochten ze voor zo’n 200 euro. In België verkochten ze de pups voor 500 tot 1.000 euro. “Een goudmijn”, aldus procureur Marc Van Cauteren. In 2014 diende dierenrech­tenorganis­atie Gaia een klacht in tegen Puppy House en zijn zaakvoerde­rs, nadat tientallen ontevreden klanten hadden getuigd over het bedrijf.

Epilepsie

De pups die Puppy House leverde, werden vaak ernstig ziek. De hondjes braakten, hadden diarree, kampten met gewrichtsp­roblemen of kregen ernstige symptomen van epilepsie. Sommige hondjes stierven enkele dagen na de aankoop, anderen konden alleen overleven dankzij intensieve medische zorgen, die veel kostten. “Als mijn ouders niet waren bijgespron­gen, had ik mijn hondje moeten laten inslapen”, getuigde een gedupeerde. Volgens Gaia en het Openbaar Ministerie werden zoveel hondjes ziek omdat Puppy House een 400tal pups te kort na hun geboorte naar België liet transporte­ren. “Die hondjes hadden nog moedermelk nodig. Omdat ze te snel bij de moeder werden weggehaald, kregen ze niet voldoende antilicham­en en werden ze ziek”, zegt Michel Vandenbosc­h van Gaia. “Destijds mochten hondjes jonger dan acht weken niet worden verkocht. Vandaag moeten pups zelfs 15 weken zijn.”

Dure, intensieve verzorging

Sarah Aerts uit Sint- Jobin-’t-Goor kocht een hondje van Puppy House. “Onze pup werd ziek op de verjaardag van een van onze dochters. Het had een ge- vaarlijk virus”, getuigde ze tijdens het proces. “Dankzij de goede en intensieve verzorging door onze dierenarts, heeft de pup het gehaald. Op de verjaardag van onze dochter vertellen de kinderen nog altijd hoe bang ze toen waren dat ons hondje zou sterven.” Laura Yourassows­ky uit Hamme had minder geluk. “Mijn hondje Mila kreeg kort na de aankoop epilepsiea­anvallen. We hebben het hondje maandenlan­g verzorgd, maar de aanvallen werden steeds erger. Uiteindeli­jk moest ik de pup laten inslapen.” “Klanten die Puppy House nadien contacteer­den omdat hun hondje ziek werd, bleven in de kou staan”, aldus openbaar aanklager Marc Van Cauteren.

Misleiding

Volgens het Openbaar Ministerie werden de pups niet gevaccinee­rd tegen hondsdolhe­id en werd er met de paspoorten van de dieren geknoeid. Mathieu C. en Louisa hebben hun klanten misleid en opgelicht omdat ze verzwegen dat het om hondjes uit Oost-Europa ging. “De zaakvoerde­rs geven niets om dierenwelz­ijn. Alles draaide om winstbejag. Hoe jonger een pup, hoe schattiger en hoe sneller hij verkocht raakt”, klonk het tijdens het proces. Meester Filiep De Ruyck, de advocaat van de beklaagden, haalde fors uit naar Gaia en naar het Openbaar Ministerie, die campagne zouden voeren tegen de handel van zijn cliënten.

Advies gevraagd

“Mijn cliënten wisten niet dat ze zo’n jonge hondjes niet mochten verkopen. Ze hadden advies gevraagd aan dierenarts­en en aan officiële instanties en die zeiden dat hun zaak in orde was. En hoe konden mijn cliënten weten dat hun honden ziek waren, als ook de klanten dat niet merkten bij de aankoop? Dat er werd gesjoemeld met paspoorten klopt evenmin, want het parket vervolgt daar niet voor. Een van de klagers blijkt trouwens zelf de dood van zijn hond te hebben veroorzaak­t. Maar daar zegt Gaia uiteraard niets over.” Naast een boete van 30.000 euro en de verbeurdve­rklaring van 286.500 euro aan “illegale” inkomsten, vraagt het parket een celstraf van een jaar voor Mathieu C. en 200 uur werkstraf voor Louisa T. en voor beiden een verbod om honden te houden. Vonnis op 22 september.

SARAH AERTS Gedupeerde uit SintJobin’ tGoor “Ons pup werd ziek. Blijkbaar had hij een gevaarlijk virus.” LAURA YOURASSOWS­KY Gedupeerde uit Hamme “Mijn hondje kreeg al snel epilepsiea­anvallen. Uiteindeli­jk moest ik de pup laten inslapen.”

 ?? FOTO RR ?? Mathieu C. en zijn echtgenote Louisa T. zijn volgens Gaia en het Openbaar Ministerie platte commerçant­en die niets geven om dierenwelz­ijn.
FOTO RR Mathieu C. en zijn echtgenote Louisa T. zijn volgens Gaia en het Openbaar Ministerie platte commerçant­en die niets geven om dierenwelz­ijn.
 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium