Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Namen: Verbitteri­ng troef

-

Bergen is arm, had iemand daar gezegd. “Niet zo erg als de Borinage of Charleroi, dat is de bodem. Maar toch. In WaalsBraba­nt zit het geld, en in Namen. Dat zul je wel zien.” Namen is inderdaad een stad met een zekere allure, met duizenden studenten die zorgen voor een jeugdige ambiance. Maar de inwoners klinken even bitter als het over politiek gaat.

“Het is dramatisch”, zegt een man die nog op ministerië­le kabinetten heeft gewerkt in Brussel. “We komen niet eens meer toe aan de echte problemen zoals de werklooshe­id. Voor mij heeft de cdH afgedaan. Ze is niet links, niet rechts, ze staat nergens meer voor. Met de PS ben je nooit klaar. Voor Bart De Wever ben ik niet bang. Integendee­l: je moet naar hem luisteren. En op het juiste moment voor tegengewic­ht zorgen.”

Drie Franse studentes die hier sinds drie jaar verpleegku­nde studeren hebben geen flauw idee wat er speelt. “Elio Di Rupo? Charles Michel? Nooit van gehoord. Maar hebben jullie geen koning? Dinges... We hebben wel voor Macron gestemd, jazeker. Nu is het afwachten of het hem gaat lukken.”

Allemaal konkelaars

Twee mannen op een terrasje willen alleen anoniem hun gal spuwen: “We verafschuw­en de politici. Het zijn allemaal konkelaars, in heel het land trouwens.” Ze willen ook niet voor PTB-PVDA stemmen (“te extreem”) of voor de MR (“te zeer voor de grote bedrijven en de rijken, net als de N-VA bij jullie”). Voor wie dan wel? “We hebben even geen zin meer om nog te gaan stemmen.”

“Het is een catastrofe”, zegt Christian, pas gepensione­erd. “Ik heb wel eens voor de PS gestemd, maar dat ga ik nooit meer doen. Misschien voor PTB-PVDA. Niet om ze aan de macht te brengen, maar we hebben een krachtige zweepparti­j nodig. Ik begrijp de Vlamingen wel die een afsplitsin­g willen. Alleen denk ik niet dat het verstandig is op de lange termijn.”

Olivier, een in het rood geklede leraar Frans en Ecolo-stemmer klinkt bijzonder gelaten. “Er zal hier niets veranderen, wat er ook gebeurt. In Frankrijk lukt dat nu wel, maar de Walen hebben er de mentalitei­t niet voor. Zolang als het nog een beetje gaat, doen we gewoon door. De PTB-PVDA staat vooral sterk in Charleroi en Luik, hier is dat minder. De cdH heeft geen identiteit. Ecolo krijgt vaak het verwijt van betweterig te zijn, omdat ze al zo lang op dezelfde spijkers klopt. Bart De Wever zie ik als een zeer intelligen­t man, maar ik denk niet dat het confederal­isme al voor morgen zal zijn.”

Een student zegt dat hij voor het eerst zal mogen stemmen in 2019 en dat het voor PTBPVDA zal zijn: “Ik wil wel eens zien wat dat geeft.” Zijn vriendin heeft geen flauw idee voor wie ze zal stemmen: “Ik volg dat niet.” Ook de ober in deze brasserie zegt dat hij vorige keer PS heeft gestemd, “maar nu weet ik het echt niet. Ik heb geen tijd om het allemaal gedetaille­erd te volgen.”

“De politiek is een wereld van haaien. Ze zijn allemaal hetzelfde, ook die Lutgen”, zeggen drie mannen die binnen hun dagelijkse pinten pakken. “Jullie Bart De Wever heeft wel goede ideeën. We hebben hier eerder voor de PS gestemd, maar nu? Pff. PTB-PVDA is te radicaal en ze hebben geen ervaring, en de MR is te rechts.”

Christian: “Ik begrijp de Vlamingen die een af splitsing willen.” Op café: “De politiek is een wereld van haaien.” Olivier: “Ik heb op Ec olo gestemd, maar die krijgen vaak het verwijt betweterig te zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium